Pliki binarne a string

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-14 19:44

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Jak zapisać plik bianrny do zmiennej string :>


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2007-01-14 19:55

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

String to nic innego jak array of char a char to nic innego jak byte, a wczytanie tablicy bajtów to już chyba nie problem no nie?


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2007-01-14 23:16

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Może mały jednak jest bo nie wiem jak wczytać plik do tablicy bajtów ale poszukam dzięki ;-)


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2007-01-15 15:27

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Nie po mojemu, ale za to prosto

var
 F :file of char; // zmienna plikowa
 c :Char;         // aktualnie wczytywany znak
 s :string;       // wiadomo
 i :Word;         // licznik pętli
 n :Word;         // ile bajtów odczytać

AssignFile(F, 'nazwa.pliku');
Reset(F);
s := '';
for i := 1 to n do
  begin
    Read(F, c);
    s := s+c;
  end;
CloseFile(Plik);

<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2007-01-15 17:12

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Wielkie dzięki :)


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0