Bitmapa na Base64

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-05 09:07
0

Korzystam z bazy danych MySQL w Delphi 6.0 i niezbędne dla mnie jest przekonwertowanie bitmapy na kodowanie base64 aby móc ją zapisać do bazy danych, a następnie też odczytać z bazy. Szukałem na formu, ale podobnego wątku nie znalazłem, na necie też mało informacji poza takimi że .net ma takie funkcje wbudowane.

Jeśli ktoś z Was robił coś podobnego to będę wdzięczny za wszelką pomoc. Ewentualnie propozycje jak inaczej rozwiązać ten problem, zawsze na końcu pozostaje oczywiście zwykłe zapisywanie plików na dysku, jednak zależy mi na bazie danych.

Pozostało 580 znaków

2007-01-05 09:25
0

Bazy danych mają do tego specjalne typy pól: LOB/BLOB (Large OBject/Binary Large OBject). MySQL posiada jeszcze typ VARBINARY.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2007-01-05 09:32
0

W porządku. Problem polega na tym, że biblioteka do obsługi MySQL (ta pod Delphi) akceptuje zapytania SQL tylko w postaci PCHAR dlatego muszę bitmapę przekonwertować do kodowania base64, bo na danych binarnych jeden nieprawidłowy znak w całym zapytaniu i mysql się wywala.

Pozostało 580 znaków

2007-01-05 09:39
0

Ale pliku binarnego nie masz przekazać w zapytaniu. Do tego Delphi ma specjalne, dodatkowe klasy: TBlobStream, TBlobField.

http://www.mysqlbrasil.com.br[...]-jpg-em-campo-blob-via-delphi


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2007-01-05 09:43
0

Z tym, że nie korzystam z żadnych bazodanowych mechanizmów dostarczonych przez DELPHI, wszystko wykonuję na zapytaniach SQL i dołączonej biblioteki, chyba że jest jakaś możliwość połączenia komponentów BDE/Interbase wraz z MySQL. To by troszkę rozwiązało problem

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0