tablica charów/ funkcja pos

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-04 22:58

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Witam, mam mały problem. Próbuje napisać grę wisielca. Mam już strukturure, mam problem z napisaniem jednej cześci(w zasadzie głownej :/) No więc chciałem zeby po wypisaniu na ekranie przeze mnie slowa i wyswietleniu '-' zamiast litrerek, moc odgadywac slowo. I aby '-' automatycznie zamienialy sie na literki dobrze trafione.


      writeln('wpisz slowo');
      readln(slowo);
      tab[1]:=slowo;
      clrscr;  writeln;writeln;writeln;writeln;writeln;writeln;
         for i:=1 to length(tab[i]) do begin
      write(' - ');
           end; readln;     writeln;writeln;writeln;writeln;
    writeln('ZGADUJEMY!!! Literka: ');
    readln(a);
    for i:=1 to length(slowo) do begin
      i:=Pos(a, slowo); end;{bez enda wypisuje nieskonczenie wiele 'a'}
      if tab[i]=a then writeln(a)
      else writeln('zonk');

to jest takie niedorobione, bo najpierw chciałem zrobić żeby po prostu mi tą cholerną literkę wypisało, ale się zawiesza non stop, albo wypisuje nieskonczenie wiele literek a. Napisałem wczesniej wisielca operując na plikach, ale facet kazał przerobić. Terminy gonią a ja stoje w martwym punkcie. Pomóżcie i wytłumaczcie jak to na tablicy charów zrobić...

Pozostało 580 znaków

2007-01-05 01:55

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

A masz takie coś na dobry początek.

uses crt;
var
  tajne, jawne: string;
  c:char;
  i:integer;
begin
  tajne:='progrAmista';
  jawne:=copy('-------------------------',1,length(tajne));
  repeat
    writeln(jawne);
    c:=readkey;
    for i:=1 to length(tajne) do
      if tajne[i]=c then jawne[i]:=c;
  until false;
end.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0