problem ze zmiennymi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-31 17:00
mk1550
0

pisze taki progrmik i zapisalem cos takiego

procedure TForm6.daj1minusClick(Sender: TObject);
var
  ini : TIniFile;
  ini1 : TIniFile;
  s : string;
  v : string;
  m : string;
  b : string;
  ocena : real;
begin
  ini := TINIFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'oceny.ini');
  ini1 := TINIFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'ustawienia.ini');
  s := ini.ReadString(form5.mk.caption, '1_oceny_oceny', '');
  ini.WriteString(form5.mk.caption, '1_oceny_oceny', (s+'1-, '));
  v := ini.ReadString(form5.mk.caption, '1_oceny_liczba_ocen', '');
  ini.WriteString(form5.mk.caption, '1_oceny_liczba_ocen', (v+'1'));
  m := ini1.ReadString('Ustawienia', 'oceny_minus', '');
  b := ini.ReadString(form5.mk.caption, '1_oceny_suma_ocen', '');
  ocena := 1-strtofloat(m);
  ini.WriteString(form5.mk.caption, '1_oceny_suma_ocen', floattostr(strtoint(b)+ocena));
end;

podana procedura ma zapsiywac dane do pliku iniwszytsko sie kompiluje tylko kiedy probuje wykonac ta procedure poprzez programik wywala error '' is not valid integer value
mysle ze zwalilem cos ze zmiennymi i nie wiem jak to wyprowadzic zeby dzialalo

Pozostało 580 znaków

2006-12-31 17:33
0
mk1550 napisał(a)

pisze taki progrmik i zapisalem cos takiego

ocena := 1-strtofloat(m);
ini.WriteString(form5.mk.caption, '1_oceny_suma_ocen', floattostr(strtoint(b)+ocena));
end;

Jeżeli łańcuch string jest pusty to nie można dokonać konwersji na zmienną numeryczną.

// Dla pierwszego przypadku:
ocena := 1 - StrToFloatDef(m, 0.0);
// Dla drugiego
ini.WriteString(form5.mk.caption, '1_oceny_suma_ocen', FloatToStr(StrToIntDef(b, 0)+ocena));

<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0