[ DELPHI 7 ] PROBLEM z grafiką Pomocy !

0

Bry [wstyd]

Mam problem związany z moim programem. Po narysowaniu 2 punktów "A" oraz "B" oraz linii ich łączących chciałbym żeby wyświetliła mi się liczba pobrana z LabeledEdit1 przy tej linii. I nie wiem jak to zrobić żeby zawsze mi się pokazywała przy tej lini po środku między Punktem "A" oraz "B". [???] Czy mogli byście pomóc PROSZĘ [wstyd]

http://img369.imageshack.us/my.php?image=beztytu322ubs2.png

0

Nie rozumiem problemu. Wyliczasz środek odcinka i tam piszesz tekst. W czym problem?

0

Na poziomej linii nie ma problemu (pionowej zresztą też). Problemem jest linia pod kątem, ale tu też schodki nie są za wielkie. Trzeba obliczyć kąt nachylenia linii do osi x. Co do centrowania napisu to Pozycja = dlugosc_odcinka - dlugosc_tekstu / 2.

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Na poziomej linii nie ma problemu (pionowej zresztą też). Problemem jest linia pod kątem, ale tu też schodki nie są za wielkie. Trzeba obliczyć kąt nachylenia linii do osi x. Co do centrowania napisu to Pozycja = dlugosc_odcinka - dlugosc_tekstu / 2.

Sz. P. Oleksy Adam

Możliwe że da się coś takiego zrobić, tylko problem jest w tym że nie wiem jak obliczyć ten kąt nachylenia lini od osi x. Ani z kąd wźiąść długość odcinka. Czy mógłby mi pan pomóc ???

0

Jeżeli znasz współrzędne punktów A i B to wystarczy popatrzeć na tę linię jako na przekątną prostokąta.
Dla danego przykładu wzory na wyznaczenie środka tej przekątnej to:

X: (a.X - b.X) / 2
Y: (b.Y - a.Y) / 2

Oczywiście musisz wziąć pod uwagę to, że a.x może być < b.x albo a.Y > b.y Jednak z tym na pewno dasz sobie radę.

Jeżeli nie ma potrzeby pochylania tekstu to wystarczy odjąć jego szerokość od X :)

Jak się mylę, to mnie poprawcie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1