Zapisanie kilku rekordow do pliku

0

Witam, mam problem - chodzi o to ze chce zapisac do pliku kilka rekordow z danymi, zapisuje sie jeden a reszta jest pusta. napisałem coś takiego:


...
    begin
     Sciezka:=( S + '/DaneU.dta');               
     Assign(PlikDU, Sciezka);
     Rewrite(PlikDU);
     for i:=1 to LiczbaUczniow do
      begin
       writeln('Uczeń nr: ', i);
       write('Nazwisko:          '); readln(Klasa.Nazwisko);
       write('Imię:                 '); readln(Klasa.Imie);
       write('Data ur.:            '); readln(Klasa.DataUr);
       write('Miejsce ur.:        '); readln(Klasa.MiejUr);
       write('Miejsce zam.:     '); readln(Klasa.MiejZa);
       write('Adres:               '); readln(Klasa.Adres);
       write('PESEL:              '); readln(Klasa.PESEL);
       write('Tel. Domowy:    '); readln(Klasa.TelDom);
       write('Tel. Kom. Rodz.: '); readln(Klasa.TelKomR);
       write(PlikDU, Klasa);
       writeln;
      end;
     Close(PlikDU);
    end;
...

Pomocy!!! z gory dzieki

0

procedure wypelnij(var r,s:bib);
var f:plik;
begin

 writeln('Podaj imie autora ksiazki');
 readln(r.imieA);
 writeln('Podaj nazwisko autora ksiazki');
 readln(r.nazwiskoA);
 writeln('Podaj tytul ksiazki');
 readln(r.tytul);
 writeln('Podaj numer regalu');
 readln(r.regal);
 sprawdzr(r);
 writeln('Podaj numer polki');
 readln(r.polka);
 sprawdzp(r);
 writeln('Podaj numer miejsca');
 readln(r.miejsce);
 sprawdzm(r);
 sprawdz(f,r);
 writeln('Jakies uwagi?');
 readln(r.uwagi);

end;

procedure dopisz2(var p:plik);
var
r,s:bib;
begin
assign(p,'baza.bib');
rewrite(p);
seek(p,filesize(p));
wypelnij(r,s);
write(p,r);
close(p);
end;

mysle ze zrozumiesz o co chodzi :)

niektorymi liniami sie nie przejmuj, w gruncie rzeczy zrob jedna procedure w ktorej wypelniasz dane (przekaz rekordy przez parametr) w innej procedurze wywoluj ja a po niej write(zmienna_plikowa,rekord).

0

Dzieki wielkie, ciekawi mnie tylko co tak naprawde kryje sie za moim bledem i dlaczego to nie dziala.

0

co prawda tez troche Cie w blad wprowadzilem z ta procedurka dopisz no ale jesli sobie poradziles to ok. jesli nadal masz problemy to napisz na maila wysle CI swoj kod biblioteki, ewentualnie procedurki itp bo bez potrzeby nie chce mi sie tego szukac :) pozdrawiam

0
Neverloses napisał(a)

Dzieki wielkie, ciekawi mnie tylko co tak naprawde kryje sie za moim bledem i dlaczego to nie dziala.

bez deklaracji PlikDU i Klasa nie wiadomo

0

Musze was przeprosic. znalazlem swoj blad:P TKlasa po prostu byl to typ tablicowy wiec za szybko chcialem to zapisac do pliku. Ale dzieki ze sie zainteresowaliscieD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1