Zapisanie kilku rekordow do pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-28 21:26
Neverloses
0

Witam, mam problem - chodzi o to ze chce zapisac do pliku kilka rekordow z danymi, zapisuje sie jeden a reszta jest pusta. napisałem coś takiego:


...
    begin
     Sciezka:=( S + '/DaneU.dta');               
     Assign(PlikDU, Sciezka);
     Rewrite(PlikDU);
     for i:=1 to LiczbaUczniow do
      begin
       writeln('Uczeń nr: ', i);
       write('Nazwisko:          '); readln(Klasa.Nazwisko);
       write('Imię:                 '); readln(Klasa.Imie);
       write('Data ur.:            '); readln(Klasa.DataUr);
       write('Miejsce ur.:        '); readln(Klasa.MiejUr);
       write('Miejsce zam.:     '); readln(Klasa.MiejZa);
       write('Adres:               '); readln(Klasa.Adres);
       write('PESEL:              '); readln(Klasa.PESEL);
       write('Tel. Domowy:    '); readln(Klasa.TelDom);
       write('Tel. Kom. Rodz.: '); readln(Klasa.TelKomR);
       write(PlikDU, Klasa);
       writeln;
      end;
     Close(PlikDU);
    end;
...

Pomocy!!! z gory dzieki

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 21:37
0

procedure wypelnij(var r,s:bib);
var f:plik;
begin

 writeln('Podaj imie autora ksiazki');
 readln(r.imieA);
 writeln('Podaj nazwisko autora ksiazki');
 readln(r.nazwiskoA);
 writeln('Podaj tytul ksiazki');
 readln(r.tytul);
 writeln('Podaj numer regalu');
 readln(r.regal);
 sprawdzr(r);
 writeln('Podaj numer polki');
 readln(r.polka);
 sprawdzp(r);
 writeln('Podaj numer miejsca');
 readln(r.miejsce);
 sprawdzm(r);
 sprawdz(f,r);
 writeln('Jakies uwagi?');
 readln(r.uwagi);

end;

procedure dopisz2(var p:plik);
var
r,s:bib;
begin
assign(p,'baza.bib');
rewrite(p);
seek(p,filesize(p));
wypelnij(r,s);
write(p,r);
close(p);
end;

mysle ze zrozumiesz o co chodzi :)

niektorymi liniami sie nie przejmuj, w gruncie rzeczy zrob jedna procedure w ktorej wypelniasz dane (przekaz rekordy przez parametr) w innej procedurze wywoluj ja a po niej write(zmienna_plikowa,rekord).


play hard..go pro.

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 22:15
Neverloses
0

Dzieki wielkie, ciekawi mnie tylko co tak naprawde kryje sie za moim bledem i dlaczego to nie dziala.

Pozostało 580 znaków

2006-12-29 09:59
0

co prawda tez troche Cie w blad wprowadzilem z ta procedurka dopisz no ale jesli sobie poradziles to ok. jesli nadal masz problemy to napisz na maila wysle CI swoj kod biblioteki, ewentualnie procedurki itp bo bez potrzeby nie chce mi sie tego szukac :) pozdrawiam


play hard..go pro.

Pozostało 580 znaków

2006-12-30 10:27
0
Neverloses napisał(a)

Dzieki wielkie, ciekawi mnie tylko co tak naprawde kryje sie za moim bledem i dlaczego to nie dziala.

bez deklaracji PlikDU i Klasa nie wiadomo


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-30 17:29
Neverloses
0

Musze was przeprosic. znalazlem swoj blad:P TKlasa po prostu byl to typ tablicowy wiec za szybko chcialem to zapisac do pliku. Ale dzieki ze sie zainteresowaliscie:D:D

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0