współrzędne punktu / kursora myszy

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-25 22:52
Lucani
0

mam problem , chciałbym uzyskać współrzędne punktu, który kliknąłem...
tak konkretnie to zalezy mi na uzyskaniu wspolrzednych na canvasie...
czyli mam sobie ekran -> moj program -> canvas i wlasnie z tego canvasa ma sciagam wspolrzedne ;P


pppppppppppppppp p cccccccc p p c c p p c c p p cccccccc p pppppppppppppppp
____

czy ktos pomoze ? :P

Pozostało 580 znaków

2006-12-25 23:09
0

czy tcanvas ma jakas inna forme (nie myl z TForm)
Jezeli tworzysz TCANVAS DYNAMICZNIE to wtedy sam podajesz pozycje. Jak np. to jest Timage lub inna knotrolka (kompionent) pobierasz wartosci nazwa.top i nazwa.left

var
t:tpoint;
begin
getcursorpos(t);
t.x := t.x-(form1.left+nazwa.left);
t.y := t.y-(form1.top+nazwa.top);
end;

o to chodzi?

Pozostało 580 znaków

2006-12-26 00:12
0

OnMouseDown :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-26 10:47
Lucani
0
var
t:tpoint;
begin
getcursorpos(t);
t.x := t.x-(form1.left+nazwa.left);
t.y := t.y-(form1.top+nazwa.top);
end;

mniej wiecej czegos takiego oczekiwalem ;] , widzialem juz cos takiego ale nazwy tej funkcji zapomnialem ;) thx, juz sprawdzam ;)

Pozostało 580 znaków

2006-12-26 10:55
Lucani
0

wiesz co.... ta funkcja getcursorpos(); to chyba jednak podaje wspolrzedne liczac od lewego gornego rogu formy, a nie ekranu... nawet na lepsze wyjdzie ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0