object reference not set to an instance of an object

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-24 23:46
0

Chciałem napisać procedurę zwracjącą tabelę z bazy danych. Ale coś widocznie robię nie tak bo mi po kompilacji wyskakuje :

object reference not set to an instance of an object

Kod progrmu:

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, DBXpress, FMTBcd, Borland.Vcl.Db, Borland.Vcl.SqlExpr,
  System.ComponentModel, Borland.Vcl.ComCtrls, Borland.Vcl.StdCtrls;

type
  TMySQLDataSetForm = class(TForm)
    SQLConnection: TSQLConnection;
    SQLDataSet: TSQLDataSet;
    ListView1: TListView;
    procedure FormCreate(Sender: TObject);
      private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
      procedure GetTabela2kol(Lista: TListItems; Tabela : String; Kolumna1 : String; Kolumna2 : String );
  end;
var
  MySQLDataSetForm: TMySQLDataSetForm;
implementation
{$R *.nfm}
procedure TMySQLDataSetForm.FormCreate;
  begin
    MySQLDataSetForm.GetTabela2kol(ListView1.Items, 'Table','Columnn2','Columnn3');
  end;
procedure TMySQLDataSetForm.GetTabela2kol;
var
I : Integer;
ListItem : TListItem;
SQLQuery : String;
  begin
    SQLQuery := 'SELECT '+kolumna1+','+kolumna2+' FROM '+tabela;
    SQLDataSet.CommandText := SQLQuery;
    SQLDataSet.Open;
    try
    while not SQLDataSet.Eof do
    for I := 0 to SQLDataSet.RecordCount - 1 do
      begin
        ListItem := Lista.Add;
        ListItem.Caption := IntToStr(SQLDataSet.FieldValues[Kolumna1]);
        ListItem.SubItems.Add(SQLDataSet.FieldValues[Kolumna2]);
        SQLDataSet.Next;
      end;
    finally
      SQLDataSet.Close;
    end;
end;
end.

Może ktoś jet mi wstnie łopatologicznie wytłymaczyc o co biega, bo jetem początkujący w Delphi.


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-25 02:44
0

jak się chcesz do mysqla podpiąć to sobie anydac'a zainstaluj i nie kombinuj jak tu z kwadratu koło zrobić


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-25 13:09
0

No to mi powiedz jak niby mam anydaca zainstalować na Turbo Delphi Explorer


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2006-12-25 14:58
0

a mówi ci coś dynamiczne tworzenie komponentów :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-25 16:11
0

Niestety nie ale poszukam thnx ;-)


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0