[Delphi+SQLite] Czytanie danych z dwu Tablic...

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-17 15:39
0

Witam
Mam taki oto problem.

Przepisuję mój stary program, który oparty był na plikach .ini na bazodanowy, w oparciu o SQLite (v3).
Teraz moje pytanie. Jak zrobić by program wczytał dane do Memo, ale z dwu baz. Czyli ID i Mysl z Bazy.dat a NAZWA z Autorzy.dat, wykorzystując wpis Autor z Bazy.dat, który jest Indeksem dla Autorzy.dat...
Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi...

Ps: Widzę, że zakręcilłm... więc post skrócony... problem rozwiązałem. Wystarczyło użyć odpowiedniej składni SQL...Odpowiedzią jest ich łączenie, tj. powiazaniu jednej tablicy z drugą (relacji).
Andrzej, dzieki za konstruktywna krytyke...

Tak na koniec zapytam co się robi, w profesjonalnych programach opartych na Bazach Danych, gdy USUWA się rekord.
Przykład:

Mam baze BAZA.dat - w niej Tabele BazaT. Tabela sklada sie z pol: ID, Autor Ksiozka (na przyklad)
Zalozmy ze rekordow jest 1000, czyli np.
ID Autor ksiozka
1 J. brzechwa Tytul1
2 A. Mickiewicz Tytul2

I załużmy, że usuwam rekord 786... w tabeli powstaje "dziura" - nie ma wiersza 786 - co sie w takim przypadku robi? Nie moge mieć luki w Indeksie (ID jest Primary_KEY)
Czy dobrym rozwiazaniem jest przepisanie rekordów od usunietego miejsca ze zmienionym indeksem?

Pozdr


Zapraszam:
http://www.pawelporwisz.pl
Potrzebujesz instalator? Napiszę go za Ciebie (NSIS).
Potrzebujesz program? Napiszę go za Ciebie (Delphi).

Pozostało 580 znaków

2006-12-18 12:21
Andrzej Dabrowski
0

Totalny chaos, nie zrozumiałem w końcu o co chodzi:

  • przerabiasz program ktory działał w oparciu o pliki ini na program współpracujący z bazą danych
  • masz jedną bazę z dwiema tabelami, czy dwie abzy po jednej tabeli?
  • jesli jedna baza to czemu nie użyjesz query i SQLa zamiast tabel?
  • dlaczego przenosisz mechanicznie sposób działania z plików ini na bazy danych? Nowy projekt, nwoe podejście, nowe możliwości. Może powinieneś zrobic nwoy program o funkcjonalnosci poprzedniega, zamaist nowego programu działajacego jak stary ale opartego o bazę danych.
    Jeśli po prostu chcesz mieć bazę danych i w niej trzymać informacje to mozesz dużo prościej i łatwiej to zrobić niż próbujesz

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0