własny pasek zadań i menu Start

0

-Jak zdobyć listę aplikacji aktualnie uruchomionych ..tzn które są widoczne na pasku zadań jako "kafel"
-Jak zrobić listę i wyświetlać wszystkie aplikacje które są w tray'u oczywiście żeby później każdy program mógł mieć swoje menu(po kliknięciu lewego przycisku myszy) itp.
-jednym słowem jak zrobić własny pasek zadań :D

PS. chodzi o to żeby explorer był wyłączony a zamiast niego był Total Commander i mój pasek zadań :D

0

Masz lekki chaos w wypowiedzi, ale chyba zakumałem o co chodzi. Chcesz wyłączyć windowsowy pasek zadań i stworzyć własny. W tym celu potrzebujesz:

Jak tak bedziesz pisął to ktoś moze odpowie sensownie. Dodam, że musisz przechwytywać komunikację z paskeim windowsa. Samo odczytanie nic nie da, bo aplikacja jeśli sie uruchamia i chce umieścić na pasku to Ty musisz to wykryć i samemu obsuzyć na swoim pasku. To samo, jeśli np. gg przełączam na nieaktywne itd. Najpierw musisz przejąć komuniakcję do standardowego paska

0

więc mówisz ze muszę coś pokombinować z hookami ..a co z tray ??

0

Z Trayem będziesz miał o niebo trudniejszą zabawę, bo programy nie wysyłają żadnego message'a tylko bezpośrednio z Shell32.dll wywołują statycznie funkcję Shell_NotifyIconA/Shell_NotifyIconW.

0

To zabawa z wiadomościami. :D Windows przechowuje gdzieś w rejestrze (nie pamiętam nazwy klucza, ale jakies Shell czy coś;) ) informację o tym jaki program jest... Tą podstawą z pulpitem i paskiem zadań właśnie. Programy które są zamiennikiem dla powłoki właśnie tą właściwość zamieniają. Domyślnie jest to "explorer.exe". :D

0

heh...jeśli tylko to jest odczytywanie jakiś wartości w rejestrze to super..tylko jaki ten adres...będę maił zajęcie na Święta :D

P.S. A tak trochę z innej strony jak już jesteśmy przy temacie paska zadań ...Jak zrobić belkę;pasek taki jak ma WMP 10 (ma to tez np. iTiunes, Nero Search) na pasku zadań po zminimalizowaniu(trzeba tylko włączyć w prawy przyciskiem myszy na pasku zadań-->pasek narzędzi -->Windows Media Player )

0

Co do paska narzędziowego - poczytaj dokumentację Microsoftu na MSDN.

A co do powłoki - zmiana wartości w rejestrze mówi jaki program ma być uruchamiany po starcie Windowsa (domyślnie explorer) i traktowany jako powłoka. ;)

0

gdzie mogę znaleźć tą dokumentację ..może jakieś konkrety... może jest jakiś komponent ??

0

Ja tam nic nie mogę znaleźć ... pomoże mi ktoś w końcu

0
elmo123 napisał(a)

Ja tam nic nie mogę znaleźć ... pomoże mi ktoś w końcu

to może czas zająć się czymś innym...
Hint: SHAppBarMessage

0

http://www.bsalsa.com/ie_tools_band_obj.html

//Ogólnie goooooogle pod hasłem 'delphi deskband'

0

no i o to chodziło (nawet nie wiedziałem ze to tak się nazywa):D dzięki :D ...teraz będę mógł zrobić własne GG które będzie na pasku :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1