Pionowe wyświetlanie znaków w Pascalu

0

Witam, mam następujący problem: w moim programie musze sprawić, aby znaki wyświetlały się pionowo, a nie poziomo(mój pomysł aby obrócić monitor o 90stopni nie spotkał się z aprobatą uczącego;p). Jeśli jesteście w stanie mi pomóc to będę Wam bardzo wdzięczny.

0

W trybie tekstowym IMHO się nie da.

// PoP: to wyświetla pionowo pod sobą, ale nie obrócone o 90 stopni jak chce autor (chyba, że nie zrozumiałem)

0
for i:=1 to length(wyraz) do 
begin
  writeln(wyraz[i]);
end;

powinno zadziałać ;-)
oczywiście to prowizorka :-D

0

Chodzi mi o to, żeby znaki wyswietlały sie pionowo(jadąc z góry na dół), a gdy już dojadą do dołu zaczynały pojawiać się w kolumnie obok. Tak sobie spadały ;)

Efekt taki otrzymacie, jeśli zrobicie coś takiego:
...
randomize;
repeat
writeln(random);
until false;
...

i przed uruchomieniem obrócicie swoje monitory o 90stopni(tak przetullacie).

0

pfu...

zamiast writeln(random) miało być write(random).

0

no a ten kod co napisałem do tego nie pasuje?
jeśli nie to nie rozumiem :-/
jeśli chodzi o kolumny to w TP jest chyba funkcja GotoXY czy jakoś tak... po prostu po skończeniu pętli zmień parametry GotoXY i rozpocznij pętlę od nowa..

o to chodzi?

0

Spróbuje poeksperymentować. Jakby mi nie wychodziło to znowu poprosze o pomoc, a jak wyjdzie to pięknie podziekuje:)

0

Dziękuje za pomoc:)

0

hehe:) a nie mówiłem, że będzie działać? ;-)

cytat:
"a jak wyjdzie to pięknie podziekuje"

ja tu się spodziewałem jakiś fanfarów a tu zawiedziony jestem :-P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1