Witam,
Panowie mam taki problem:
Czytam bazę z plików dbf i do tej pory to robiłem używając komponentu tdbf i wszystko mi działało ok dopóki nie potrzebowałem filtrowania danych wg. kryteriów.
Chodzi o to, że muszę wyciągnąć z tej bazy rekordy w odpowiednich przedziałach czasu itp. To też udało mi się jakoś "obejść" (chociaż nie do końca) wczytując rekordy do tablicy i później sprawdzając pętlą kryteria, ale z niektórymi tabelami wyskakuje błąd(chociaż wszystko jest dobrze). Wydaje mi się, że problem tkwi właśnie w tej indeksacji.
Nie wiem jak używać indeksów i nie wiem czy komponent, którego używam jest dobry, ponieważ zastanawiam się cały czas jak używać SQL'a, bo to było by najlepsze wyjście i czy z tą bazą wogóle się da SQLa łączyć.
Może ktoś z Was zna jakąś stronę z opisem jak wykorzystać te indeksy lub jak korzystać z dobrodziejstw SQL'a.
Mile widziany również jakiś kawałek kodu, bo gdy będę miał jakikolwiek ślad to na pewno sobie poradzę...

Dzięki!