Firebird Embedded

0

Jak uzyc firebird embedded?

0

ban na google???

do kosza

0

No nikt nie napisze mi jak polaczyc sie z ta baza? Tylko mi nie mowice ze nikt tego nie robil.
Z gory dzieki.

0
Piasiu napisał(a)

No nikt nie napisze mi jak polaczyc sie z ta baza? Tylko mi nie mowice ze nikt tego nie robil
.

Robił... I szukał w google... Pierwszy adres po wpisaniu do google: http://fhasovic.blogspot.com/[...]-embed-firebird-into-exe.html

0

Ponowie prosbe jeszcze raz.
Mam Turbo Delphi i w nim sa komponenty dbExpress. Wrzucilem te wszystkie biblioteczki do katalogu z moja aplikacja. Zmienilem plik fbembed.dll na gds32.dll. Wstawielm komponent TSQLConnection. Wlasciwosc DriveName ustawiam na InterBase i na tym moja cala zabawa sie konczy bo jak probuje sie polaczyc to wyskakuje mi komunikat [0x0015]Connection failed. Unavailable database. Wiec nie wiem czy on w ogóle nie umie sie polaczyc z baza czy po prostu potrzebuje tego pliku bazy, ktorego ja nie mam bo nie wiem jak utworzyc.
A na pewno ktos na tym forum uzywal tego firebirda i jest w stanie mi podeslac jakis prosty przyklad - to chyba nie bedzie dla niego aztakei bolesne. W koncu forum jest chyba po to aby pomagac. A to ze ja akuat nie moge sobie z tym poradzic nie znaczy ze nic nie umie - po prostu nie umie tego i angielskiego rowniez - dlatego mam trudnosci z uzywaniem tej bazy. Z MySQL nie mialem zadnych problemow wiec nie wiem co robie źle teraz.

Prosze jeszcze raz o pomoc a najlepiej przyklad.

0

IntrBase i FireBird to nie to samo, w szczególności driver pod dbexpress z interbasea nie pasuje do firebirda

0

Pasuja czy nie ale nazwa DLLki jest taka sama wiec stwierdzilem ze to zadziala. Ale skoro nie no to co mam zrobic zeby mi to dzialalo? Jachche tylko wykonac prosta baze. A nie wiem jak w ogóle utworzyc ja.

0
Misiekd napisał(a)

IntrBase i FireBird to nie to samo, w szczególności driver pod dbexpress z interbasea nie pasuje do firebirda

A ja wyczytałem że firebird wywodzi się od darmowej wersji interbase.

0
Piasiu napisał(a)

wyskakuje mi komunikat [0x0015]Connection failed. Unavailable database. Wiec nie wiem czy on w ogóle nie umie sie polaczyc z baza czy po prostu potrzebuje tego pliku bazy, ktorego ja nie mam bo nie wiem jak utworzyc.

:|
Chcesz się połączyć z bazą, której nie ma?

0
  1. ściągasz http://www.ibphoenix.com/main.nfs?page=ibp_60_odbc
  2. instalujesz
  3. odpalasz delphi
  4. na formę dajesz TADOConnection
  5. klikasz na niego dwa razy
  6. wybierasz Use Connection String
  7. klikasz build
  8. wybierasz Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers
  9. wybierasz Użyj ciągu połączeń
  10. klikasz Konstruuj
  11. wybierasz Komputerowe źródła danych
  12. Nowe
  13. Źródło danych użytkownika
  14. Dalej
  15. FireBird / Interbase(r) Driver
  16. Zakończ
  17. user image
  18. OK
  19. wybierasz źródło, które przed chwilą stworzyłeś
  20. OK
    nie masz co testować połączenia bo działa ono tylko jak uruchomisz projekt - przy próbie aktywacji połączenia w Delphi dostaniesz user image
    przykładowy Connection String wygląda tak

Provider=MSDASQL.1;Persist Security Info=False;Extended Properties="DSN=fb;Driver=Firebird/InterBase(r) driver;Dbname=c:\a\zam.fdb;CHARSET=WIN1250;UID=SYSDBA;Client=C:\a\FBCLIENT.DLL"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0