Firebird Embedded

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-09 22:25
0

Jak uzyc firebird embedded?


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

2006-12-09 22:33
0

ban na google???

do kosza


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-10 15:22
0

No nikt nie napisze mi jak polaczyc sie z ta baza? Tylko mi nie mowice ze nikt tego nie robil.
Z gory dzieki.


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

2006-12-10 17:14
0
Piasiu napisał(a)

No nikt nie napisze mi jak polaczyc sie z ta baza? Tylko mi nie mowice ze nikt tego nie robil
.

Robił... I szukał w google... Pierwszy adres po wpisaniu do google: http://fhasovic.blogspot.com/[...]-embed-firebird-into-exe.html


Pozostało 580 znaków

2006-12-10 17:14
0

Ponowie prosbe jeszcze raz.
Mam Turbo Delphi i w nim sa komponenty dbExpress. Wrzucilem te wszystkie biblioteczki do katalogu z moja aplikacja. Zmienilem plik fbembed.dll na gds32.dll. Wstawielm komponent TSQLConnection. Wlasciwosc DriveName ustawiam na InterBase i na tym moja cala zabawa sie konczy bo jak probuje sie polaczyc to wyskakuje mi komunikat [0x0015]Connection failed. Unavailable database. Wiec nie wiem czy on wogole nie umie sie polaczyc z baza czy poprostu potrzebuje tego pliku bazy, ktorego ja nei mam bo nei wiem jak utworzyc.
A napewno ktos na tym forum uzywal tego firebirda i jest w stanie mi podeslac jakis prosty przyklad - to chyba nie bedzie dla niego aztakei bolesne. W koncu forum jest chyba po to aby pomagac. A to ze ja akuat nie moge sobie z tym poradzic nie znaczy ze nic nie umie - poprostu nie umie tego i angielskiego rowniez - dlatego mam trudnosci z uzywaniem tej bazy. Z MySQL nie mialem zadnych problemow wiec nie wiem co robie źle teraz.

Prosze jeszcze raz o pomoc a najlepiej przyklad.


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 01:29
0

IntrBase i FireBird to nie to samo, w szczególności driver pod dbexpress z interbasea nie pasuje do firebirda


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 08:30
0

Pasuja czy nie ale nazwa DLLki jest taka sama wiec stwierdzilem ze to zadziala. Ale skoro nie no to co mam zrobic zeby mi to dzialalo? Jachche tylko wykonac prosta baze. A nie wiem jak wogle utworzyc ja.


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 10:37
0
Misiekd napisał(a)

IntrBase i FireBird to nie to samo, w szczególności driver pod dbexpress z interbasea nie pasuje do firebirda

A ja wyczytałem że firebird wywodzi się od darmowej wersji interbase.


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 11:46
0
Piasiu napisał(a)

wyskakuje mi komunikat [0x0015]Connection failed. Unavailable database. Wiec nie wiem czy on wogole nie umie sie polaczyc z baza czy poprostu potrzebuje tego pliku bazy, ktorego ja nei mam bo nei wiem jak utworzyc.

:|
Chcesz się połączyć z bazą, której nie ma?

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 13:11
0
  1. ściągasz http://www.ibphoenix.com/main.nfs?page=ibp_60_odbc
  2. instalujesz
  3. odpalasz delphi
  4. na formę dajesz TADOConnection
  5. klikasz na niego dwa razy
  6. wybierasz Use Connection String
  7. klikasz build
  8. wybierasz Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers
  9. wybierasz Użyj ciągu połączeń
  10. klikasz Konstruuj
  11. wybierasz Komputerowe źródła danych
  12. Nowe
  13. Źródło danych użytkownika
  14. Dalej
  15. FireBird / Interbase(r) Driver
  16. Zakończ
  17. user image
  18. OK
  19. wybierasz źródło, które przed chwilą stworzyłeś
  20. OK
    nie masz co testować połączenia bo działa ono tylko jak uruchomisz projekt - przy próbie aktywacji połączenia w Delphi dostaniesz user image
    przykładowy Connection String wygląda tak

Provider=MSDASQL.1;Persist Security Info=False;Extended Properties="DSN=fb;Driver=Firebird/InterBase(r) driver;Dbname=c:\a\zam.fdb;CHARSET=WIN1250;UID=SYSDBA;Client=C:\a\FBCLIENT.DLL"


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 14:19
0
Juhas napisał(a)

:|
Chcesz się połączyć z bazą, której nie ma?

No właśnie nie wiem jak ją utworzyć :/

Misiekd:
Ale ja nie chche używać ODBC.


HakumaMadeFucka

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0