Polaczenie z baza danych

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-07 00:22
atp2000
0

Witam!

Mam aplikacje i prawie i juz ja skonczylbym, gdyby nie problem jak w temacie. Nie mam juz pomyslow, przszukalem to forum i otrzymalem odpwiedzi poczytaj o TDatabase -jednak nie wiem jak tego uzyc w programie. A mianowicie:

Aplikacja klient-serwer.
Uzyte komponenty:
IdTCPClient, TdTCPServer, Session.

Wysylam tekst z klienta do serwera (dziala). Nastepnie na kompie serwera, ten tekst jest zapisywany do tabeli w odpowiednie pole. (dziala).

I teraz problem:

Na kompie klienta mam DBGridy i inne komponenty bazodanowe, korzystajace z tabel Serwera do ktorych chcialbym podpiac baze danych z komputera serwera. Nastepnie chce aby odswiezone byly dane na kliencie, bo przeciez wpis byl do pola poprzez ten tekst opisany wyzej. Nie umiem tego zrobic za cholere. Session nazwalem Aliasy i myslalem, ze w Properties do tabel jak wybiore Aliasy to zadziala. Jednak nie.

Wszystko to dziala jesli odpale te programy na jednym kompie. Moze to tylko kwestia sciezek do tabeli. Nie wiem. Nie mam juz pomyslow.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to wszystkie rekordy przesylac do klienta jako teksty i tam odczytywac w Gridach i innych, ale nie w DBGridach i innnych komponentach bazodanowych.

Sam juz nie wiem.
PAre razy opisywalem ten problem ale moje posty zostaly wyrzucone do kosza. Nie wiem dlaczego. Prosze wiec Admina, zeby nie wyrzucal tego postu, bo bardzo potrzebuje pomocy.

Bede bardzo wdzieczny za jakies zrodla, lub opisy jak uzyc tych komponentow w moim problemie.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
atp2000

Pozostało 580 znaków

2006-12-07 00:45
0
  1. jaka baza
  2. po co IdTCPClient, TdTCPServer

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-08 00:59
atp2000
0

Witam i dzieki za odpowiedz.!

  1. Baza Paradox. W swoim programie uzywam TQuery do przegladania, a do jakichkolwiek operacji na bazie, np.: Dodawania, Usuwania, itp. TTable.
  2. Dlatego, ze znalazlem przyklad do tego typu polaczen i przerobilem pod moj program, a inego nie testowalem i szczerze mowiac nie bralem pod uwage. Wiem, ze mozna cos na Socket'ach, ale nie patrzylem. Czy lepiej jest na Socket'ach. Czy to rozwiaze moj problem.

Prosze o jakis przyklad lub moze naprowadzenie.

Dzieki jeszcze raz za odpowiedz i czekam z niecierpliwoscia na nastepne odpowiedzi.

Pozdrawiam

atp2000

Pozostało 580 znaków

2006-12-08 13:41
0
  1. paradox może działać w sieci bez żadnych dodatków - jak go ustawić http://delphi.cartall.com.pl/Pytania/no-frames.html#b48
  2. problemy i rozwiązania paradox i sieć http://groups.google.com/grou[...];oe=UTF-8&sa=N&tab=wg
  3. jeśli ten program ma działać i zarabiać na siebie to zrezygnuj z paradoxa na rzecz normalnego serwera SQL, np. FireBird
  4. czemu TQuery masz tylko do wyświetlania danych?

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-10 23:10
atp2000
0

Witam!

Dzieki wielkie za odpowiedz.

Nawet nie wpisalem w google ani na forum fraz do szukania Paradox siec. Nie pomyslalbym.

Przeczytalem te posty, ale nadal nie dziala moj program. Wpisalem sciezke do NetFileDir na komp1(serwer) i komp2(klient) poprzez Session1.NetFileDir:=\komp1\katalog
Jeszcze dodam, ze operuje na TQuery tylko do przegladania.

Odpowiedz na:

  1. czemu TQuery masz tylko do wyświetlania danych?

Poniewaz gdziesz na forum, nie wiem czy na tym czy na innym przeczytalem, ze taki ktos tak robil. A poza tym kiedy chcialem zrobic jakies operacje na tabeli poprzez TQuery to wyswietlalo, ze nie moge nic zrobic, bo zablokowane czy jakos tak. Nie wiem jak do tego dojsc. Nastepne programy bede pisal juz inaczej. Skaleczylem sie na tym, ktory to musze szybko skonczyc, ale niestey nie moge go skonczyc przez to polaczenie.

Wyskakuje mi blad:

Table does not exist.
File or directory does not exist.
File: c:\katalognakomp2\bazadanych.db

Tak wiem:

Plik lub katalog nie istnieja.
Domaga sie pliku bazy danych na komp2.
To jak odwolac sie do bazy danych na komp1??

Nie wiem jak to ustawic.
Mam komponent TSession na komp2(klient) i ustawienia jak wyzej.

Co sie dzieje??

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 00:39
0
  1. na obu kompach MUSISZ mieć zainstalowane BDE
  2. na obu kompach zrób sobie alias do bazy (w BDE administratorze)
  3. zamiast podawać w programie ścieżkę itp wybierz alias
  4. NetFileDir ustaw w BDE administratorze user image

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 15:00
atp2000
0

Witam!

Ad.:

  1. Tak mam zrobione.

  2. Tworze programowo Alias'y i kiedy w trakcie dzialania programu wchodze w BDE Administrator'a to sa one widoczne. W takim razie to chyba nie musze ich tworzyc bezposrednio w BDE Administratorze?

  3. Sorry. Nie zrozumialem. Jaka sciezke?

  4. W BDE Administratorze ustawie:
    Zamiast C:\ to ma byc \komp1\Rejestracja. TAK?

Pozdrawiam i dzieki za odzew.

atp2000

Pozostało 580 znaków

2006-12-13 22:23
atp2000
0

Moze ktos wie cos na ten temat wiecej?

Pozdrawiam

atp2000

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0