[Pascal] Hardcorowe waluty (obsługa kalendarza)

Odpowiedz Nowy wątek
kfh13
2006-11-29 20:24
kfh13
0

Mam ambitne zadanie, żeby nie powiedzieć Hardcorowe ;-(

Program ma za zadanie obliczyć kursy walut :-P z jakiegoś tam okresu n-dni wstecz...ale to nie ważne...ważny jest tylko jeden element tego programu z którym sobie nie radze !!! [glowa]

Sam program pobiera dane o kursach z pliku txt o budowie

2005 12 25 3,64565
(rok) (mies) (dzien) (wartosc kursu)

Problem polega na tym iż w datach są dziury a my musimy je uzupełnić średnia z poprzedniego notowania kursu i z najbliższego notowania. NP.

2005 12 23 3,0000
2005 12 26 4,0000

TO program ma te dziury miedzy 23-26 pouzupełniać o tak:

2005 12 23 3,0000
2005 12 24 3,5000
2005 12 25 3,5000

2005 12 26 4,0000

Gorzej ze te dziury sa nawet w obrębie kilku lat i wynoszą od 1 nawet do 40 dni :-[ :-[ :-[
Czyli program musi znać cały kalendarz, jaki typ roku mamy, ile dni ma dany miesiąc i jaka jest rożnica miedzy datami ;-( ;-( ;-(

Dla mnie masakra [wstyd]

Znacie może jakiś sposob na rozwiązanie tego problemu ??? Czy nie uniknę wprowadzania całego kalendarza do pamięci kompa ??

Pozostało 580 znaków

2006-11-29 20:31

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Mam wszystkie wzory na obliczanie kalendarza, jak piszesz w delphi to moduł DateUtils. Co do wypełniania dziur to propozycja jest taka aby uzyć interpolacji liniowej, dzięki temu z równania prostej wyliczysz wartości pośrednie (rosnące lub malejące). Z racji, że projekt mi się podoba, pisz na gg, pomogę.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0