Pascal - zamiana liczby na postac dwojkowa

Odpowiedz Nowy wątek
xea
2006-11-26 23:01
xea

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

mam takie zadanie moze ktos wie jak je zrobic??

Napisz program, który wyznaczy ośmiobitową reprezentację dwójkową liczby całkowitej.
Wejście
Pierwszy i jedyny wiersz wejścia zakończony znakiem nowej linii zawiera liczbę całkowitą z zakresu 0..255.
Wyjście
Pierwszy i jedyny wiersz wyjścia zakończony znakiem nowej linii powinien zawierać osiem cyfr z zakresu 0..1.
Przykład
Dla danych wejściowych:
6
poprawną odpowiedzią jest wynik:
00000110

z gory dzieki !!

padla juz jedna propozycja co do tego programu ale moim zdaniem on chyba pod c++ napisany bo NIE MA np. readlen(liczba) zeby wrowadzic liczbe i po przepisaniu niedziala!! a oto on:

FUNCTION Dec2Bin(Dec:Byte):STRING;
VAR
B1, i :Integer;
Bin, BinDigit:STRING;
BEGIN
BinDigit:='01';
Bin:='';
for i := 8 downto 1 do
begin
B1:=Dec MOD 2;
Dec:=Dec DIV 2;
Bin:=Concat(BinDigit[B1+1], Bin);
end;
Dec2Bin:=Bin;
END; { Dec2Bin }


99% problemów z komputerem jest gdzies między klawiaturą, a krzesłem !!

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 23:11

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

... pod c++ napisany.

Człowieku, zastanów się co piszesz. To jest procedura napisana w Turbo Pascal 7.0. Działa bo sam ją pisałem i testowałem. Zwariowałeś, że Ci gotowca napiszę? Jak nie masz readln, writeln to twój problem. Jak nie umiesz wykorzystać tej procedury to masz jeszcze większy problem.

A jak nie potrafisz poznać języka w którym piszesz to sorry.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

Mgr.Dobrowolski
2006-11-26 23:16
Mgr.Dobrowolski
0

Na końcu dopisz:

var b:byte;
begin
  readln(b);
  writeln(dec2bin(b));
  readln;
end.

Pozostało 580 znaków

xea
2006-11-26 23:17
xea

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

oj niedenerwuj sie ja po prostu myslalem ze to juz gotowy program :D wpisalem i niedziala dobra teraz sprboje to wykorzystac :D


99% problemów z komputerem jest gdzies między klawiaturą, a krzesłem !!

Pozostało 580 znaków

xea
2006-11-26 23:18
xea

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

oj niedenerwuj sie ja po prostu myslalem ze to juz gotowy program :D wpisalem i niedziala dobra teraz sprboje to wykorzystac :D tylko jesli mozesz to napisz mi co jest wynikiem w tej proceduze :D


99% problemów z komputerem jest gdzies między klawiaturą, a krzesłem !!

Pozostało 580 znaków

xea
2006-11-26 23:25
xea

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Mgr.Dobrowolski jestes wielki dzieki bossie :D


99% problemów z komputerem jest gdzies między klawiaturą, a krzesłem !!

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 10:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Panowie moderatorzy!

Niezwykle irytuje mnie, żeby nie użyć słów niecenzuralnych, jak są usuwane moje posty ze względów bliżej mi nie znanych! Ale jeszcze bardziej mnie denerwuje, jak widze takie posty, które nie są usuwane, a przynajmniej przenoszone do Newbies! Konwersję liczby na systemy o różnych podstawach wałkowano na 50 tysięcy sposobów, o read i write nie wspominając!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0