[Delphi]Obraz dyskietki

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-23 17:35

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Witam
Chcę w delphi napisać program który robi obrazy dyskietek.
Znacie może jakieś artykuły albo gotowce które mi pomogą?
Chciałbym aby program czytał dyskietkę po kilka bajtów, resztą zajmę się sam.
Z góry dziękuję.

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 20:41

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

hmm... pod 98 assembler, poszukaj to na pewno znajdziesz rozwiazenie....
a jesli chodzi o xp.... kiedys mialem taki komponent, hex edytor, chyba z www.torry.net i on mial mozliwosc przegladania zawartosci dysku, takze pod xp. wiec poszukaj akiego komponentu i looknij w zrodla.

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 23:12

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0
const ROZMIAR_BUFORA = 1024*10;
var HandleIn, HandleOut:THandle;
    size, read, written:DWORD;
    buffer:array[1..ROZMIAR_BUFORA] of byte;
begin
HandleIn:=CreateFile('\\.\A:', GENERIC_READ, 0, nil, OPEN_EXISTING, 0, 0);
if (HandleIn<>INVALID_HANDLE_VALUE) then
  begin
  HandleOut:=CreateFile('C:\plik.img', GENERIC_WRITE, 0, nil, CREATE_ALWAYS, 0, 0);
  if (HandleOut<>INVALID_HANDLE_VALUE) then
    begin
    size:=0;
    while ReadFile(HandleIn, buffer, sizeof(buffer), read, nil) and (read>0) do
      begin
      WriteFile(HandleOut, buffer, read, written, nil);
      size:=size+written;
      Caption:=IntToStr(size);
      Application.ProcessMessages;
      end;
    CloseHandle(HandleOut);
    end;
  CloseHandle(HandleIn);
  end;
end;

<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0