Unikod ukradli?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-21 19:17
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

Wchodzę do C#, a tam w tytule strony jest C? zamiast C z odpowiednim znaczkiem. Tak samo chciałem na forum umieścić pewien znaczek unicode i też go na ? zamieniło.

Zły konfig bazy danych po przeniesieniu serwera? Bo strona jest według <meta> w UTF-8, serwer też swoich nagłówków charset nie wysyła.

[added]
Przed momentem wkleiłem całe znane mi słownictwo informatyczne w jezyku japońskim dotyczące programowania i też ????? zamiast katakany i kanji...

Pozostało 580 znaków

2006-10-21 21:15

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

No ukradli, ukradli.. Widziałem takich dwóch, co z workiem za Marooned'em wychodzili. Myślałem, że to jego ochroniarze :)

A tak na poważnie, myślę, iż warto to w miarę szybko naprawić, zanim ewentualnie okaże się, że będzie zbyt dużo śmieci w bazie o złym kodowaniu.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 10:09
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Hmm, wyglada na to ze masz racje. W bazie danych sie zapisuje "?" zamiast poprawnego znaku :(

Chyba wiem co jest przyczyna. Kodowanie bazy jest ustawione na UTF-8, ale w tabelach "metoda porownywania napisow" byla ustawiona na latin2_general_ci. Zmienilem w tabeli coyote_text na utf8_general_ci i wyglada na to ze dziala ok. Zaraz pozmieniam dla reszty tabel.

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 18:59
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

Działa... ale teraz wszystkie teksty w Coyote jakie zawierały unikodowe znaczki trzeba napisać jeszcze raz, dobrze myślę?

Miejmy nadzieję, że dużo tego nie ma...

@Szczawik: A ja myślałem, że to wina układu/łże-elit/Platformy (niepotrzebne skreślić) ;)

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 19:20
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

No wlasnie - teraz patrze, np. Rozdział 1 zamiast myslnikow zawiera ?

:[ Niech to szlag.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0