[propozycja] Szybka edycja

0

Witam.

Na forum IPB istnieje taki ficzerek jak szybka edycja. Działa on na zasadzie wstawiania textarea w miejsce postu, który chcemy edytować. Po skończonej modyfikacji można kliknąć przycisk "Zakończ edycję", lub "Anuluj edycję" jeżeli się rozmyśliliśmy. Dodatkowo są dwa przyciski: "+" i "-" odpowiednio zwiększające, lub zmniejszające textarea.

Osobiście uważam to za bardzo wygodne rozwiązanie, zważając na braki w pliku posting.php (głównie mam na myśli brak wyświetlania postów edytowanego tematu).

Tak to wygląda w praniu:
Pranie

Jeżeli temat już się przewinął wnoszę o jego ponowne rozpatrzenie.

0

podobne rozwiązanie jest w smf. Czasem się przydaje - np. ortowanie.

0

Moim zdaniem pomysł dobry.

0

Bardzo mocno uzytkuje IPB z tym "ficzerem" i... po tygodniu radosci wrocilem do pelnej edycji - lepiej mi to dziala. Ale oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie by to wprowadzic.. ale blagam, nie w wersji IPB, ze trzeba 2x klikac by edytowac - koniecznie osobny guzik/link!!!

Mamy AJAXa to tylko maly upgrade do php i juz mamy.. tylko jak zawsze: kto ma czas i kompa? [ja np. nie mam tego drugiego :D a od poniedzialku nawet pierwszego...]

0

Ja od kiedy na pewnym forum z IPB pojawił się upgrade, w tym pojawiła się "szybka edycja", to nie pamiętam kiedy ostatnio używałem "normalnej edycji" (chyba nigdy? :) ). To bardzo przydatna sprawa. Jestem stanowczo na tak.

0

ale to jest tak jak z szybką odpowiedzią (z tym, że przydało by się do SO jeszcze przyciski do wstawiania code (na dobrą sprawę wg mnie wystarczy samo code bez wyszczególniania) bold italic underline i quote) - niby niepotrzebne a w 85% przypadków z niego korzystam :)

0

user image
Póki co wygląda to w ten sposób. Czekam na jakieś propozycje zmian, o ile ktoś ma ;)

//dopisane
Poniższe uwagi już wprowadziłem w życie. //Brak już mi tej edycji :|

v2, prawie końcowa:
user image

0

ja bym zmienił położenie przycisków zapisz i anuluj na prawą stronę oraz dodał jeszcze quote, image i url bo to są chyba najczęściej używane

0

Tak, przyciski "zapisz" i "anuluj" ładniej się prezentują po prawej stronie textarea (niekoniecznie przy samym brzegu). Jeżeli już koniecznie przycisk "Zapisz" ma być po lewej stronie "Anuluj" to pogrubiłbym tylko jego. "+" i "-" mogłyby jakoś subtelnie oddzielone od "quote", bo one nie służą do formatowania tekstu.

0

no przeca w większości programów nie (anuluj) jest po prawej stronie a OK (zapisz, dalej) po lewej
//pod linuksem jest na odwrót - nav

0

Mi nie podoba sie styl linuxowy, czyli ok z lewej. Dla mnie naturalniejsze jest, ze ok jest z prawej bo jest jakos szybciej dostepny.

Wiem, czytalem na ten temat rozprawki, ale to po prostu tylko moja uwaga - nie podoba mi sie ten styl [absolutnie nie ma to nic wspolnego do mojego stosunku do tego systemu].

0
Marooned napisał(a)

Mi nie podoba sie styl linuxowy, czyli ok z lewej. Dla mnie naturalniejsze jest, ze ok jest z prawej bo jest jakos szybciej dostepny.

Wiem, czytalem na ten temat rozprawki, ale to po prostu tylko moja uwaga - nie podoba mi sie ten styl [absolutnie nie ma to nic wspolnego do mojego stosunku do tego systemu].

Ale w unixach jest wlasnie po prawej :P

0

jeszcze raz napiszę

  1. Pod Operą przyciski nachodzą na TextArea
    user image
  2. przyciski umieścił bym tak
    user image
  3. jeśli nic nie było zmieniane i nacisnęło się zapisz to jest to traktowane jak edycja (pojawaia się dopisek u dołu "Ostatnio zmodyfikowany:..." - to nie błąd ale można by wykrywać czy była faktyczna edycja czy nie
    reszta już działa :)
0

Ad1. fixed.
Ad2. poczekamy na opinię, ale to znacznie skomplikuje kod :P
Ad3. można, ale po to jest Anuluj - aby nie modyfikować :P

//dopisane:
kod jest na cvs.

0

Pomysł Misiekd'a na ułożenie przycisków bardzo mi się podoba. Co do punktu trzeciego to nie wiem czy jest sens. W końcu można założyć, że człowiek intelektualnie zdolny do obsługi komputera będzie wiedział do czego służą te "Zapisz" i "Anuluj".

0
Bula napisał(a)

Co do punktu trzeciego to nie wiem czy jest sens. W końcu można założyć, że człowiek intelektualnie zdolny do obsługi komputera będzie wiedział do czego służą te "Zapisz" i "Anuluj".

no nie wiem - ja bym tego nie zakładał - w końcu w newbie każdy temat ma posiadać przedrostek jakiego języka dotyczy a przynajmniej 30% nie ma. Jeśli w szukarce wpisze się to co się chce wpisać jako temat w newbie to na 90% będziesz miał odpowiedz w pierwszych 5 linkach - też tego nikt nie robi :p

0
Wolverine napisał(a)

Ale w unixach jest wlasnie po prawej :P
Sorry.. zwracam honor.. wine za pomylke zwalam na silny ostatnio w moich rejonach wiatr sloneczny.

Co do rozmieszczenia przyciskow.. pomysl miska jest ok, ale te + i - dalbym jednak na dole by nie zmniejszac szerokosci textarea oraz aby byla jakas spojnosc.

0

Marooned, jak będziesz miał chwilę to wrzuć pliki z cvs na ftp.

Ostateczny wygląd:
user image

//@down
"Can do" ;) imho ten przycisk, co maja moderatorzy pod avatarem byłby dobry. W tym samym miejscu.

0

ale żeby usunąć posta to dalej trzeba wchodzić w normalną edycję i klikać usuń ? ja już bym wolał przycisk usuń wyłoniony niż tą szybką edycję

// @down: szczerze ? ;P

0

Adamo a ile własnych postów usuwasz a ile edytujesz :>

0
  1. wrzuc mi na maila (marooned.mb na gmailu) wszystlie pliki, bo nie bede szukal na cvs@www gdzie sa zmiany to wrzuce na ftp

  2. jestem za zmiana ifa ab pokazywac moderatorski przycisk 'usun post' dla autora danego postu - bo nie ma sensu wywazac otwartych drzwi i szukac innego miejsca dla zaimplementowanej od dawna funkcji

  3. jak sie nudzisz, to w planach mialem rozbudowe szybbkiej odpowiedzi [bo to co jest to absolutnie nie jest finalna wersja] aby dzialalo jak na ipb: klikamy na guzik i ladujemy na standardowej, pelnej stronie odpowiedzi ale w textarea mamy to, co juz wpisalismy w quicku.

[ps. klawy mackowe sa masakryczne, co 10 literka zgubiona ;)]

0

Wlasnie wrzucam nowe pliczki...
oj nav.. co to ma znaczyc w kodzie? :P
<script type="text/javascript" src="http://navver.ath.cx/coyote2/templates/NewAge/scripts.js"></script>

no i brak pl literek w komunikatach.. dobrze, ze przegladam wszystkie zmiany :)
...
alez to wieki zajmuje na tym kompie :/
do wszystkich na przyszlosc: prosze usuwac spacje i tabulacje z konca linii - w wiekszosci edytorow powinna byc taka opcja [np. EditPlus: Edit/Format/Trim trailing spaces].
Tak samo prosze zwracac uwage na entery, bo w plikach od nava czesc byla PC, czesc UNIX i przez to pojawiaja sie zbedne znaki, bo entery w plikach, ktore dostalem wygladaly jak: \d\a\d

no i wciecia.. czesc jest spacjami, czesc tabami.. ja jak wiadomo jestem za tabami, bo tak to sie powinno robic.. ale Adam w dokumentacji postanowil, ze chcemy miec 10x wieksze pliki bez mozliwosci zmiany wielkosci wciecia w swoim edytorze [bez edycji pliku] wiec ... coz.. wiec sie tego trzymajmy.

[<span style="color: red">pierwsza oficjalna edycja przez "szybka edycje"</span>] :)
co mi sie nie podoba... przewija strone przy klikaniu na linka - moze dlatego, ze to ostatni post i zawartosc sie kurczy bo pojawia sie tylko jedna linijka?
nie ukrywam, ze fajnie, gdyby nie niszczyc tresci postu a tylko nad nim odpalic jakas rameczke z tym tekstem.. moznaby tez przytlumic posta :> ale to juz taki bajerowaty ficzer.. (cos jakby nad postem pojawil sie bialy obrazek z przezroczystoscia)

test t<b>ago</b>w
gites
moze jakies "title" nad linkami ponizej - szczegolnie, ze sa po angielsku [musimy miec na uwadze kazdego usera a nie kazdy musi wiedziec co to quote ;)]

czego baaaaaaaardzo brakuje
tabindex - czyli pisze, tab spacja... niestety, tab nie przenosi do "zapisz"

podsumowujac: gr8 job!

PS
ciekawe, czy to wina mojego kompa.. moze ktos potwierdzic?
mam tu najnowszego firefoxa [win98] i po zapisaniuani kursorami ani pageUp/Dn nie moge przesunac strony - nawet jak klikam na obszar strony - musze zmienic zakladke i wrocic.. dziwne :|

-----
<b>zniknely mi wszystkie ikonki pod avatarem!</b>
no i nie ma stopki po edycji.. :>
sasasa
0

...
Nie wiem dlaczego tak jest, ale chciałem w szybkiej edycji wpisać taki długi link:
http://www.google.pl/search?hs=RMy&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=CZY+NEONY+POD+PODWOZIEM+SA+LEGALNE%3F&btnG=Szukaj&lr=

i ucięło mi go gdzieś w okolicach 30 znaku, i wszystko to co było po nim w poście :|

// nav: już działa, gr8 job ;)

0

O co chodzi? :|

//edit
Chyba już wiem o co chodzi ;] Zaraz poprawię.

0

O to, że szybka edycja nie zawsze działa, spójrz teraz na mój post powyżej. Edytuję go za pomocą szybkiej edycji. Powinien wyglądać tak:

Nie wiem dlaczego tak jest, ale chciałem w szybkiej edycji wpisać taki długi link:
http://www.google.pl/search?hs=RMy&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=CZY+NEONY+POD+PODWOZIEM+SA+LEGALNE%3F&btnG=Szukaj&lr=

i ucięło mi go gdzieś w okolicach 30 znaku, i wszystko to co było po nim w poście :|

0
Marooned napisał(a)

PS
ciekawe, czy to wina mojego kompa.. moze ktos potwierdzic?
mam tu najnowszego firefoxa [win98] i po zapisaniuani kursorami, spacja ani pageUp/Dn nie moge przesunac strony - nawet jak klikam na obszar strony - musze zmienic zakladke i wrocic.. dziwne :|
Moze to umknelo w natloku informacji.. ale prosze o potwierdzenie, bo to piekielnie wkurzajaca rzecz w chwili obecnej.

0

Też tak mam na FF, ale sprwdziłem na IE i tam ten problem nie występuje.
Na IE nie pokazuje się z kolei napis o pobieraniu i wysyłaniu danych. I jest jeszcze ta ikonka, że jest jakiś błąd na stronie i że to może uniemożliwić poprawne jej wyświetlenie.
Pozdro

0

Hm. U mnie też to występuje, ale nie mam pojęcia czym to jest spowodowane :|

todo:
#(fixed) sprawdzac, czy user ma moderatora w konkretnym dziale i wtedy tez dopuszczac edycje // male przeoczenie :|

/edit:
Przewijanie się blokuje przy domykaniu tagów ;|

0

Chłopaki, światna rzecz :) Pytanie mam tylko odnośnie znacznikow dla konkretnych języków. Można dla bardziej popularnych dodać takie zakładki? Ew. dodać rozwijaną listę, tylko pewnie byśmy się pokłucili który język ma być pierwszy, który drugi, itd...

0

A może idźmy za ciosem? Zróbmy "szybki nowy temat" i "szybki cytat".
Z tym cytatem to nie powinno być trudno- wyciągnąć z odpowiedniego td i wrzucić do textarea, plus dodać na początku i końcu tagi... co wy na to?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1