Kolorowanie składni php

0

Wprowadzono nowy model kolorowania składni - geshi. Bardzo dobrze, tylko ze imho kolorowanie php jest.. obrzydliwe :/ Po zastosowania znacznik <code class="php"> kod wygląda tak:

  if ( $cache->exists('alias') )
  {
      /* pobrani tablicy z cache */
      $alias_ary = $cache->get('alias');
  }
  else
  {
      /* zapytanie pobiera liste aliasow */
      $sql = 'SELECT * FROM ' . ALIAS_TABLE;
      $result = $db->sql_query($sql);
      
      while ( list($alias_tag, $alias_url) = $db->sql_fetch($result) )
      {
          $alias_ary[$alias_tag] = $alias_url;
      }
      $db->sql_free($result);

      /* dodanie tablicy do cache'a */
      $cache->put('alias', $alias_ary);
      
      unset($alias_tag, $alias_url);
  }

W edytorze EditPlus kod wygląda tak:

user image

Wiem, ze w kwestii kolorów liczy sie przede wszystkim przyzwyczajenie, ale wydaje mi sie ze ten drugi kod jest bardziej estetyczny i mniej "oczojebny"

W związku z tym moje pytanie, czy mógłbym dostosować plik php.php w geshi coyota do kolorowania z edit plusa ?

0

IMHO to z EditPlus'a jest zbyt szare i kiepsko widać co jest co. Proponuję coś w deseń NSP.

0

Mi sie tam podoba ten z geshi, cos podobnego mam w KWrite na ktorym pisze.

0

Obawiam się, że w kwestii kolorowania to każdy ma indywidualne przyzwyczajenia i do porozumienia nie dojdziemy :) Ja mam na przykład własny schemat w edytorach :)

Schemat zastosowany obecnie chyba odpowiada schematowi jaki domyślnie stosuje funkcja języka PHP służaca do kolorowania kodu PHP i to jest zaleta.

Wstrzymam się od głosu.

0

EditPlus ma okropne kolorowanie. Ja polecam standardowe rozwiązanie:
user image
Screenshot pochodzi z Dreamweavera i takie kolorowanie jest standardem, mi się bardzo podoba :)</image>

0

o i takie jak przedstawil BatSk8 jest moim zdaniem najlepsze :)
ale jezeli i tak nie przejdzie to proponuje przynajmniej zmienic czcionke w kolorowanym kodzie :>

0
Wolverine napisał(a)

Mi sie tam podoba ten z geshi, cos podobnego mam w KWrite na ktorym pisze.

W pełni się zgadzam z Wolverine...

Ja to widzę nieco inaczej:
Dla 4p.net do Coyote'a bym dorzucił pole, w które użytkownik by wpisywał adres z arkuszem css do kolorowania składni, gdzie by definiował sam jakie chce mieć kolorki, a plik php.php przerobić tak by używał nazw klas zamiast kolorów. I jeśli to pole by było wypełnione to Coyote by poierał kolorki z tego pliku, jesli nie używał by domyślnych.
W ten sposób każdy by miał własny schemat kolorowania składni a pliki by leżały na zwenętrznych serwerach...
W ten sposób nie obciążany serwera 4p zbędnymi plikami a ludzie by byli zadowoleni..

0

Szczerze mówiąc byłoby jeszcze lepiej - jak ktoś nie ma serwera, to sobie wrzuca user stylesheet w przeglądarce (no dobra, w IE może być problem, ale jak komuś zależy, to może korzystać z innej, zresztą dam głowę, że stosunkowo mało osób na 4p korzysta z IE w poprównaniu ze średnimi ogólnoświatowymi).

0

oops wlasnie zauwazylem ze to tylko na motion jest brzydka czcionka w znaczniku code [wstyd]

a co do stylesheet to jestem jak najbardziej za...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1