Nowy wygląd strony

0

Nie chcę nikogo tutaj urażać, ale stara wersja stronki była bardziej czytelna i przyjazna. Czy jest szansa na to, że zostanie przywrócona?

0

Ta, pewnie, cale wiki pojdzie w piach i bedzie po staremu... Poczekaj po prostu na jakies inne skorki.

0

Problem w tym, że póki co dostępna jest tylko jedna skórka. Musisz poczekać, aż autorzy pozostałych skórek znajdą czas na dostosowanie ich do obecnej wersji serwisu. Do tego czasu musisz oglądać stronę wg zamysłu Adama Boducha - autora domyślnej skórki.

0

Ja dodam, że pomijając skórki, to sam layout strony jest gorszy :/
Dezorientacja. Wolałem tamten.

0

Alez oczekujemy konstruktywnej krytyki. Co bys zmienil aby byl "przejrzystszy"? Mysle ze opinie wielu osob moglyby pomoc w poprawie strktury, utworzenia przejrzystszej strony. Hmm... nie zmienilo sie w gruncie rzeczy tak wiele - jedynie z glownej strony zniknelo prawe menu. Napisz cos wiecej.

0

To ja przedstawię moją konstruktywną krytykę: w ankiecie głowowałem, że jestem przeciw nowej budowie strony - teraz głosowałbym inaczej. Całość systemu zmieniła się zdecydowanie na lepsze.

Jedyne zmiany, jakich możnaby dokonać są, moim zdaniem, estetycznie:
zmniejszyć ilość lub jakoś oddzielić linki na stronie głównej (szczególnie górna połowa: od Witamy W Serwisie do Nowości - totalnie nieczytelna); proponowałbym podzielić to w jakieś obramowane komórki - coś a'la strona główna WP
pole Katalog stron polecałbym dać z powrotem w jednej uporządkowanej kolumnie, a nie 2 kolumnach i bezładnym wyliczeniu reszty linków - nieczytelne
strona główna to strona tytułowa, a nie spis treści! (zawiera w sobie również 2 powyższe uwagi)
nie bałbym się tak panicznie dodawać opcji w panelu profilu - jak ktoś lub ustawić to czy tamto, niech sobie ustawi, a to co ustalono dla ogółu niech będzie domyślne
* do tej konkretnej skórki wprowadzić więcej kolorów - może nie tyle kolorów, co odcieni tych już użytych kolorów.

Budowy forum czy pojedynczego arta bym się nie czepiał, bo - według mnie - jest bardzo czytelne i nie chaotyczne - tu nie mam żadnych zastrzeżeń.

0

Faktem jest, że na stronie głównej jest po prostu za dużo naciapane. Oczopląsu można dostać.

Zredukowałbym ilość informacji o 40%, dodał więcej światła między poszczególne bloki, dodał lekkości stronie. Jak? Niestety, nie mam smykałki artystycznej :/

0

Do nowego wyglądu stronki z czasem można się przyzwyczaić. Bardziej mnie martwi to, że niektórych gotowców czy artykułów poznikały załączone pliki. Przykład: http://4programmers.net/Algorytmy/Artyku%C5%82y/Ukrywanie_tekstu

0
Szczawik napisał(a)

zmniejszyć ilość lub jakoś oddzielić linki na stronie głównej (szczególnie górna połowa: od Witamy W Serwisie do Nowości - totalnie nieczytelna); proponowałbym podzielić to w jakieś obramowane komórki - coś a'la strona główna WP

Hmm... moglbys to zaprezentowac (tj. zmodyfikowac strone glowna wedlug twojego opisu?), gdyz jakos nie bardzo wiem o co chodzi.

Szczawik napisał(a)

pole Katalog stron polecałbym dać z powrotem w jednej uporządkowanej kolumnie, a nie 2 kolumnach i bezładnym wyliczeniu reszty linków - nieczytelne

Nie sadzisz, ze wowczas strona bezdzie troche dluuuga? :)

Szczawik napisał(a)

do tej konkretnej skórki wprowadzić więcej kolorów - może nie tyle kolorów, co odcieni tych już użytych kolorów.

Eh... przydalby sie grafik ;) Jestem za, ale nie moge sobie tego wyobrazic jakos ;)

0

Ad1. Jak będę miał chwilkę - przygotuję jakiegoś screena (ale przed weekendem się nie wyrobię)

Ad2. Nie byłaby za długa, bo nie trzeba dawać wszystkich linków - to nie spis treści (mapa strony swoją drogą by się osobna przydała)

Ad3. Grafikiem też nie jestem - tylko wyrażam swój subiektywny pogląd :)

0

Ja mam pytanie do Panów administratorów lub moderatorów (bo nie wiem kto się tym zajmuje). Czy można zmienić kolor w jakim są wyświetlone składowe klas np. z STL. Chodzi mi np. o begin(), end(), itp. Moim skromnym zdaniem Magenta jest mało czytelna.

0

Jasne, że można. Co więcej - trzeba, bo domyślne kolorowania są nieco.. dziwne..

Najlepiej chyba dopasować kolory do polularnego środowiska [BCB/VS].
Masz chęć?
Zassaj GeSHi: http://qbnz.com/highlighter/ pobaw się kolorami i podeślij nam zmieniony plik [lub tylko fragment z kolorami].

Jest to na tyle prosta sprawa, że możecie odciążyć nas w tej kwestii :)

P.S.
Temat przenoszę do Coyote, bo bardziej tam pasuje.

0

to ja powiem co warto IMO zmienic:
pole 'arty do zrobienia" zastapic linkiem do podstrony z pelna lista. i zamienic cale te pole z 'downloadem' tak, zeby download byl przejzystrzy.

w 'ostatnio dodane' nie ma sensu przytaczac tresci, no bo osoba zainteresowana i tak wejdzie. czasami nawet sa tam zle wyswietlane znaczniki odpowiedzialne np za spis trsci czy cos tam jeszcze moze byc... jak juz ma byc jakos ostatnio dodany art dobrze wyrozniony, to sama pogrubiona cziocnka z nazwa kategorii powinna wystarczyc. a jak pozniej jest lista ostatnio dodanych to po co znowu jest link do tego samego artykuly? (chodzi mi o ten pierwszy)
w przyszlosci, gdy na forum bedzie mozna wyswietlic liste postow od ostatniej wizyty, to proponuje zamienic liste 'na forum' linkiem wlasnie do takiej ladniejszej listy.

0

Zrobiłem to kolorowanie skladni, pierwsze wg. swojego pomysłu, drugie wg. VS 2005.

Tu są linki:

http://alan.umcs.lublin.pl/~dziex/syntax.zip
http://alan.umcs.lublin.pl/~dziex/syntax_VS.zip

0
Karolaq napisał(a)

pole 'arty do zrobienia" zastapic linkiem do podstrony z pelna lista. i zamienic cale te pole z 'downloadem' tak, zeby download byl przejzystrzy.

Hmm... jakie pole z 'downloadem'? Gdzie? Jak zmienic aby byl przejrzystszy? Jakim linkiem do podstrony? O czym piszesz? :D

0

Tak BTW, nie dalo by rady dac "Nowe teksty" i "Na forum..." jedno po drugim, bo teraz jak te tematy sie skracaja to wychodzi jedno/dwa slowa i nie wiadomo o co biega?

0

Hmm... Ja tam najeżdżam myszką i widzę cały tytuł, jak mnie któryś zainteresuje tymi pierwszymi słowami :). Za to po pierwszym wyrazie (prefix) mogę odrzucić 75% tych, które mnie nie interesują na 100%.

0

No tak, ale w przypadku watkow na forum w hincie jest nazwa dzialu.

0
Adam Boduch napisał(a)
Karolaq napisał(a)

pole 'arty do zrobienia" zastapic linkiem do podstrony z pelna lista. i zamienic cale te pole z 'downloadem' tak, zeby download byl przejzystrzy.

Hmm... jakie pole z 'downloadem'? Gdzie? Jak zmienic aby byl przejrzystszy? Jakim linkiem do podstrony? O czym piszesz? :D
oj :P

tam gdzie jest 'artykuly do zrobienia', jest tam niepelna lista linkow artykulow jeszcze niestworzonych. IMHO taka lista nie jest potrzebna na stronie glownej. zamiast tego, lepiej dac link do http://4programmers.net/Artyku%C5%82y_do_zrobienia
tylko z ta roznica, ze ten link mialby znajdowac sie nie w tym miejscu gdzie jest ta lista, a tam gdzie jest " Download: Delphi, C/C++, TP, Assembler...", a download bylby tam gdzie jest ta lista.

mam nadzieje, ze teraz zostane zrozumiany ;)

// nie chce wywolywac klotni: IMHO newsy z IDG sa zbedne. jak bede chcial je przeczytac, to wejde na IDG, a nie na 4p :) ale to tylko moje zdanie. kazdy moze miec swoj sposob wejscia na IDG :P
// Marooned czyta - nav
//od czasu, kiedy poleciały na dół strony, przeczytałem 2 razy :( jak były na górze, czytałem zawsze - M

0

Jak juz mowa o newsach to http://www.osnews.com/ ma o niebo lepsze od idg imo z tym, ze ktos moze marudzic na angielski.

0
Marooned napisał(a)

Jasne, że można. Co więcej - trzeba, bo domyślne kolorowania są nieco.. dziwne..

Najlepiej chyba dopasować kolory do polularnego środowiska [BCB/VS].
Masz chęć?
Zassaj GeSHi: http://qbnz.com/highlighter/ pobaw się kolorami i podeślij nam zmieniony plik [lub tylko fragment z kolorami].

Jest to na tyle prosta sprawa, że możecie odciążyć nas w tej kwestii :)

Przepraszam że się tak narzucam, ale zrobiłem to o czym mowa. Linki są kilka postów wcześniej. Nie możesz tego wkleić zamiast plików ktore są obecnie. To chyba nie zajmie dużo pracy...

0

wrzuciłem wersję z VS

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1