Dzial Delphi: kategorie dla funkcji

0

Na stronie: http://4programmers.net/Pomoc/Zasady_redagowania_artyku%C5%82%C3%B3w#opis_funkcji
napisalem

Jak już wiemy, procedury i funkcje należą do modułów. W dziale Delphi moduły są opisane w kategorii Moduły, tak więc ścieżki do opisu modułów wyglądają tak: Delphi/Moduły/System, Delphi/Moduły/Math. Prosimy o umieszczanie procedur i funkcji w odpowiednich kategoriach. Jeżeli chcesz opisać funkcję MessageBox umieść ją w kategorii Delphi/Moduły/Windows.

Wyjątkiem są tutaj funkcje i procedury z modułu System ponieważ moduł ten jest wkompilowany w program bez konieczności używania słowa kluczowego Uses. Tak więc funkcje i procedury z tego modułu są automatycznie dostępne w każdym miejscu programu - opisy funkcji oraz procedur z tego modułu umieszczamy w dziale Delphi - np. Delphi/Writeln, Delphi/Inc itd. Dodatkowo jednak kategoryzujemy taką funkcję do działu Delphi/Moduły/System. W takim wypadku, nasza funkcja dostępna jest poprzez adres: Delphi/Writeln oraz Delphi/Moduły/System/Writeln.

Jezeli ktos mialby postepowac zgodnie z tym opisem, to linki do opisu - np. procedury ShowMessage (ktora zostala niedawno opisana) powinna wygladac tak: Delphi/Moduly/Dialogs/ShowMessage. Jednak ktos dodal opis tej procedury prosto, w dziale "Delphi". Moze i to i lepiej? Adres nie jest za dlugi, a podajac link do tekstu nie trzeba pisac ShowMessage ;) Wiec moze zmienic ten zapis?

Druga sprawa. Tekst Messagebox Artykul fajny, dobrze opisany. Ale ta funkcja nie nalezy do modulu System tylko do modulu Windows, o ile mi wiadomo ;) No i jak Marooned wspomnial:

To miała być encyklopedia wsystkiego co jest związane z programowaniem. Fakt, że funkcje WinAPI powinny mieć osobny dział a nie Delphi! Tę funkcję tak samo wykorzystam w Assemblerze czy C.
Moze rzeczywiscie nalezaloby funkcje API opisuywac w osobnym dziale? Naglowki takich funkcji mozna by opisywac skladnia C jak i Delphi? Co Wy na to?

0
Adam Boduch napisał(a)

Na stronie: http://4programmers.net/Pomoc/Zasady_redagowania_artyku%C5%82%C3%B3w#opis_funkcji
napisalem

(...)

Jezeli ktos mialby postepowac zgodnie z tym opisem, to linki do opisu - np. procedury ShowMessage (ktora zostala niedawno opisana) powinna wygladac tak: Delphi/Moduly/Dialogs/ShowMessage. Jednak ktos dodal opis tej procedury prosto, w dziale "Delphi". Moze i to i lepiej? Adres nie jest za dlugi, a podajac link do tekstu nie trzeba pisac ShowMessage ;) Wiec moze zmienic ten zapis?
IMO dobry pomysł. To znaczy po prostu żeby każda funkcja była w Delphi/Modyły/XXX/YYY, a podlinkowana pod Delphi/YYY. Szczególnie, że tak (zdaje się) było na początku...

Adam Boduch napisał(a)

Druga sprawa. (...)

Tutaj sam nie wiem. Bo z drugiej strony ktoś opisując taką funkcję może totalnie nie mieć pojęcia o tym, jak to wygląda w C. Chyba, że miałby opisać jako funkcję WinApi ogólnie, napisać jak się jej używa w Delphi (przykładowo) i zostawić komuś innemu do dopisania jak to wygląda w innych językach.

0
Adam Boduch napisał(a)

Druga sprawa. (...) Moze rzeczywiscie nalezaloby funkcje API opisuywac w osobnym dziale? Naglowki takich funkcji mozna by opisywac skladnia C jak i Delphi? Co Wy na to?
Zdecydowanie ZA! Po co dublować (trójnikować, czwórnikować? [green]) opis tych samych funkcji w każdym języku, jaki opisujemy? To nie jest część Delphi więc nie rozumiem, dlaczego miałoby to być w dziale Delphi. Deklarację należy podawać w języku C [jak w oficjalnych helpach] oraz można zrobić ukłon w stronę ludzi Delphi-only i dodać opis dla Delphi.

Problem zostaje gdy ktoś chce napisać przykłady wykorzystania... Ale może tak jak na stronach giganta?
przykład
są tam przykłady dla 3 różnych języków.

0

Tak, zdecydowanie WinAPI powinno być dla wszystkich! A podawanie przykładu w C i Delphi było by sprawiedliwe i sensowne.

Jeśli natomiast ktoś nie umie przetłumaczyc funkcji z Delphi na C to niech napisze opis, przykład w Delphi i szablon "strona w budowie", wejdzie ktos znający C i poprawi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1