Nowa kategoria na 4p? 'wyrażenia regularne'

0

Jakiś czas temu na listę pomysłów zapisałem sobie taki punkt:

zbiorcza baza wyrażeń regularnych | w stylu stron z regex buddy'ego | textarea do testowania

baza regexp:
poziom [standard] wyrażenia:

  • normal [nazwa?]
  • posix
  • perl

czyli jakiej minimum obsługi składni wymaga aby działało

info jakie przełączniki są potrzebne (np. dot matches newline, ^$ matches at line breaks, case sensitive)

może jakieś powiązania - robi to samo ale w różnych składniach - np. jesli mamy perla, to jest krótkie - jak nie mamy to długie
\w vs. [a-zA-Z]

Ale zamiast robić osobną, małoznaną stronę to teraz tak myślę, czy nie byłoby dobrym pomysłem wykorzystać nowe możliwośco Coyote i tutaj zrobić, ekhm "największą bazę wyrażeń regularnych" [green]

Prawdopodobnie z powodu ograniczeń pewnie ciężko będzie wykonać 2 punkty:

  • w stylu stron z regex buddy'ego <font size="1">[przykład ruszcie myszką nad wyrażeniem|opisem]</span>
  • textarea do testowania <font size="1">[to olać można]</span>

Jednak taka lista RegExp z krótkim opisem wg mnie mogłaby być wielce pomocna - bo któż z nas nie szukał kiedyś wyrażenia testującego poprawność np. e-maila - ale pełny test, a nie jakiś żenujący \w@\w.\w :/

Pomyślałem o tym poprawiając moje wyrażenie do wyszukiwania stringów zawartych w ' i " z uwzględnieniem
((?<!\)['"]).*?(?<!(?:(?<!\)\))\1 [green]

Oczywiście prócz samych wyrażeń pełny opis wszystkich metaznaków, składni, jakiś rys historyczny może nawet :)

Tylko trzeba by dobrze przemyśleć nazewnictwo, styl i podział na kategorie aby łatwo wyszukać w przyszłości wyrażenie.

Co Wy na taki pomysł? Ale treściwie, a nie "jestem za/przeciw" :P

0

że tak powiem zajebisty pomysł :) w PL necie mało jest konkretnych info o RegExpach, a jak wiadomo są one bardzo przydatne ;)

0

Co do drzewka hierarchii - może takie cosik?

Wyrażenia regularne <font size="1" color="silver">[choć wolałbym RegExp ze względu na krzaki w linku]</span>
tu opis co to w ogóle jest i linki do podstron
Składnia
opis wszystkich metaznaków
standardy
opis różnic między zwykłym regexp, standardem posix, standardem perla i może jeszcze jakieś inne są - tu można też wspomnieć o językach, które używają regexp, info np. o tym, że w JavaScript nie ma przełącznika 'dot matches newline' etc
linki
linki do stron z opisem regexp, do programów wspomagających używanie regexp, biblioteki do języków [np. darmowa do bcb/delphi]
wyrażenia
tu najdą się właściwe wyrażenia
walidacja adresu e-mail
przykładowe wyrażenie do maila
kolejne inne wyrażenie
.....

takie cosik? choć nie pasują mi nazwy kategorii... :/ ktoś ma lepszy pomysł? :)

0

101% za

0

mozna by jeszcze wstawić gdzieś w ramach dygresji składnie z dosa ;)

0

w dosie nie było regexp! :P

0

w Nortonie Commanderze przy wyszukiwaniu w plikach była (chociaż dowiedziałem się o tym dopiero chyba rok temu ;))

Marooned napisał(a)

Ale treściwie, a nie "jestem za/przeciw" :P

CyberKid napisał(a)

101% za

;)

ja szczerze to bym potrzebował dobrego kursu wyrażeń regularnych bo czasami co tam już napiszę to nie działa i nawet nie wiem czemu (mówię głównie o funkcji Replace w EditPlus'ie)

0

Ja głównie używałem NC 4.0 a Ty pewnie o 5.0 piszesz ;)

EditPlus to mój najważniejszy element w pracy, ale obsługuje najbardziej podstawową składnię RegExp - pisałem do autora kilka sporych maili z poprawkami, sugestiami.. wiele poprawił, na 95% punktów odpowiedział, ale nawet 'ponaglenie' w sprawie pełnej składni regexp nic nie dało :(

Ale w planach mam 3 maila do niego :> Spoko gość jest ;)

Więc luz - o wprowadzeniu, tutorialu od podstaw do najbardziej zaawansowanych elementów (np. look after/behind) też myślałem :)

Jak tylko skończę pracę [uhhhhh...] to się za to zabiorę. Ale strzelam na okres lutego dopiero..

Do tego czasu polecam chyba najlepszą stronę o wyrażeniach: http://www.regular-expressions.info/

0

Tez kiedys o tym myslalem, sam mam problemy z regexp (btw: mysle ze taka nazwa bedzie dobra dla kategorii ;)), chcialbym aby powstalo potezne zrodlo informacji o wyrazeniach (podobnie jak na stronie podanej przez Marooneda).

0
Marooned napisał(a)

Ale treściwie, a nie "jestem za/przeciw"

No tak, jak zwykle przeoczyłem najważniejsze. Jednak wcześniej napisałem, że w ogóle trudno coś znaleźć w necie o wyrażeniach regularnych ale po dodaniu odpowiedzi zorientowałem się, że Marooned w swoim poście właśnie podał adres serwisu, którego nazwa jest dość znacząca więc wykasowałem tamto. Ale niech będzie: IMHO w necie jest za mało wiadomości o wyrażeniach regularnych.

Adam Boduch napisał(a)

sam mam problemy z regexp

Ciesze się, że nie jestem sam ;P

0

Fajnie że RegExp doczeka sie swojej kategorii, mam nadzieje ze ktoregos pieknego dnia takze JavaScript bedzie mialo wlasna kategorie (FAQ i Artykuły) [sciana] :( :( :(

0

Mateuszu! :)

Stworzyć kategorię to 5 sekund, chodzi tylko o to, czy jest zapotrzebowanie i kto będzie tam pisał :)

Jesteś zioom nad zioomy w JS, czemu nie piszesz o tym artów? Ja z chęcią poczytam jak Ty te swoje magiczne sztuczki tworzysz :)

Do dzieła!

0

nie pisze artow bo nie ma dzialu na arty, a na moje stronie to nie bede sie wyglupial, ale jak by powstal taki dzial z cyklu "JavaScript i DHTML" to ja obiecuje na dobry poczatek 5 artow i 30 pozycji do FAQ :) tylko po sesji...

0

Ale widzę, że nie zrozumiałeś idei nowego Kojota :)
Każdy zalogowany może stworzyć artykuł, który może być też kategorią.

Więc sio na główną, tworzysz nową kategorię i piszesz :)

0

Sakreble! Zapomnialem o tym:
http://4programmers.net/Server-Side/Artyku%C5%82y/Wyra%C5%BCenia_Regularne_(Regular_Expression)
Można by to odświeżyć, uzupełnić, i przenieść do kategorii /RegExp - nie wiem skąd się to wzięło w Server-Side - a JavaScript, awk, etc etc to co? :]

0

Hmm fajnie, tylko nie rozumiem co masz przeciwko textarea do testowania tego ... ;p
BTW JS tez ma obsluge regexpr, choc chyba nieco rozni sie od tego w php, to zawsze mozna uzyc i wykonywac po stronie klienta ... jak majstruje to niech robi to na swoim sprzecie ;p

0

Nie będę się rozpisywał - pomysł popieram, chętnie się douczę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1