podstrony - działy - wyświetlanie

0

Witam, zainstalowałem sobie serwer coyote mam tylko pytanie czy i gdzie ewentualnie moge <ort>znaleŹć</ort> lub skonfigurowac podstrony np http://localhost/tp lub http://localhost/delphi w 4p.net wygląda to tak http://4p.net/deplphi. w katalogu z projektem nie ma takich podstron. proszę o pomoc. pozdrawiam

0

Bo mamy na serwerze po prostu zwyczajnie katalog /delphi... i tam jest plik index.php, w ktorym jest polecenie include_once('skrypt php');

0

co prawda nie wiem o co chodzi ale poczytaj sobie o mod_rewrite

0

I jeszcze krótkie sprostowanie: Coyote nie jest serwerem.

0

No tak. Dziękuję. :)

0

A czy mó?łbym prosić o wklejenie całego pliku ( jaiegoś przykładowego np delphi). Bo nie za bardzo wiem co mam umieścić w miejscu skrypt.php
Przy okazji proponuję wrzucić te katalogi z ich zawartoscią do projektu.

0
<?php header("Location: article.php?cat=3"); ?>

gdzie cat=3 to przykladowa kategoria artykulow.

0

Mam nadzieję, że to relikt przeszłości i w zbliżającej się nowej odsłonie Coyote takie virtualne katalogi nie będą tworzone przez dodanie pustego katalogu na ftp i wrzuceniu tam takiego skryptu...

0
Dominium napisał(a)
<?php header("Location: article.php?cat=3"); ?>

takie małe sprostowanie - chyba ../article.php zamiast article.php skoro to ma być w podfolderze ;P
ale jak ma się dostęp do mod rewrite to jak najbardziej będzie to bardziej profesjonalne wyjście

0

nie za bardzo rozumiem. Adam Boduch napsiał include_once a nie header czy Dominum wiesz że tak się rob ogólnie czy że tak jest w projekcie?

0

header() przekierowuje - include_once() dolacza bez przekierowywania. Na serwerze jest przekierowywanie - zrob jak wolisz :)

0

ok, już działa tylko albo nie potrafię albo nie można zrobić zapytania ?cat=1 dla include_once ale na haeder ładnie działa.

0

Bo w include_once() parametry musza byc zadeklarowane w skrypcie - np.:

<?php $_GET['id'] = 1; include_once('../article.php'); ?>
0

mozesz jeszcze zrobic np. cos takiego...
stworz plik .htaccess o tresci:

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^Delphi$ article.php?id=3 [L]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1