Klasa kolorowania składni

0

Szukając dzisiaj czegoś na necie natrafiłem na badzo fajną klasę kolorowania składni http://qbnz.com/highlighter/index.php i mozna by ją wykorzystać w Coyocie bo klasa jest na licencji GNU...

0

Ja bym ja chetnie zobaczyl na cvs'ie...

0

Hmm... klasa jest ciekawa, mozna sie pokusic o przystosowanie jej do Coyote.

0

Tylko nabąknę, że na localu już zmusiłem ją do współpracy :>
Będzie potrzebne kilka przeróbek, ale ogólnie już działa :) [jeje, w końcu kolorowe php :P]

Jednak z powodu wyjazdu prace muszę odłożyć - ale daję info, że coś w tej kwestii ostro ruszyło :)

Co więcej - zamierzam dość mocno zmienić sam system tagów, ale o tym na razie szaa.. nie mogę wszystkiego ujawniać (to jeden z pomysłów) :> zdradzę tylko, że dość duży kopniak naprzód będzie. Motto tych zmian: "władza w ręce ludu"

Stay tuned...

0
Marooned napisał(a)

[jeje, w końcu kolorowe php :P]

przecież jest kolorowe :P co prawda 1/50 odświeżeń ale jest ;P

0

Myślałem na czymś takim (nie wiem czy ma sens, ale to tylko myśl):

Czy kolory składni będą narzucone czy zależne od szablonu wyglądu? Pewnie to pierwsze, a może warto zastanowić się nad drugim.

Jak jakiś szablon będzie miał powiedzmy pastelowe kolory to beznadziejnie będzie wyglądał pośrodku kod z niebieskim #0000FF. Co Wy na to?

0

też bym był za taką opcją ale chyba za dużo kombinowania
najlepiej żeby sobie można było ustawić osobno skórkę i osobno schemat kolorowania składni albo jeszcze lepiej żeby samemu można było sobie wpisać co ma mieć jakie kolory

0
Adamo napisał(a)

też bym był za taką opcją ale chyba za dużo kombinowania
najlepiej żeby sobie można było ustawić osobno skórkę i osobno schemat kolorowania składni albo jeszcze lepiej żeby samemu można było sobie wpisać co ma mieć jakie kolory

za duzo kombinowania chyba niebedzie - przeciez sa pliki template_cfg... chyba m.in. do tego on sa :>

0

Niestety w GeSHi style dla danego języka siedzą w wielowymiarowej tablicy w pliku .php - a dublowanie plików dla każdej ze skórki wydaje mi się mało sensowne (ale możliwe i banalne do realizacji).

Póki co zostanie wprowadzona jednorodna i zobaczymy jak się przyjmie - prace są już na poziomie 95% (nie pytajcie jak to policzyłem :P) - kosmetyczne poprawki zostały.

0

Na ircu kombinowalismy z scrollowanym "codeboxem", a co powiecie na taki patent zawijania? (ostatni post)

0

Fajnie by było, gdyby kod o długości powiedzmy do 10 linii był domyslnie rozwinięty.

0

Podoba mi się, ale zgadzam się i ze Szczawikiem ;)

0

A tak tak, o tym tez myślałem. Przy testowaniu boxa na kod ze skrollem, też chcieliśmy, aby miał max np. 200px a jak więcej to scroll pionowy, niestety IE psuł wszystko bo nie obsługuje max-height :/ A tak to tylko kwestia sprawdzeina ilości linii i odpowiedniego ustawienia display: none dla poszczególnych elementów w zależności if ($linie >= 10) ...

0

Dość ciekawie... wtrącę tylko, że to też możnaby zrobić jako parametr [green]. Aa.. ups - no tak - nikt nie wie o jakie parametry biega... Shejt wie, a reszta dowie się niedługo. Posłałem już wsio co zrobiłem do Adama - zostało to, czego nie zdążyłem/nie umiałem - chyba mało tego :) Czekam teraz na reakcję szefa ;)

Pozdro

0

ja jestem ciekaw kiedy iujrzymy chociażby wersję testową...

0
angel2953 napisał(a)

ja jestem ciekaw kiedy iujrzymy chociażby wersję testową...
Wersja testowa była dostępna cały czas u mnie na localu - każdy, kto choć zajrzał na irca w poniedziałek mógł wejść i potestować. Niestety nie mam gdzie na ogólnodostępnym serwerze zainstalować i pokazywać Coyote po zmianach do testów.

// to nie masz już shella u Karola? - Q

0

http://extreme-fusion.pl/fusion_forum/viewthread.php?forum_id=8&thread_id=323#5470

adres dostosowania geshi do innego cms'a jakim jest PHP-Fusion który jest znacznie prostszy składniowo od Coyote. Wykorzystać to i powinno być miodzio.

Nie wiem czy każdy widział ale koloruje takie języki
actionscript - ActionScript (AS)
ada - Ada
apache - Apache
asm - Assembler
asp - ASP
bash - BASH
c - C
caddcl - DCL for AutoCAD
cadlisp - AutoCAD/IntelliCAD
cpp - C++
csharp -
css - CSS
delphi - Delphi
html - HTML
java - Java
javascript - JavaScript
lisp - Generic Lisp
lua - LUA
mpasm - Microchip Assembler
nsis - NullSoft Installer System
objc - Objective C
oobas - OpenOffice.org Basic
oracle8 - Oracle 8
pascal - Pascal
perl - Perl
php - PHP
python - Python
qbasic - QBasic/QuickBASIC
smarty - SMARTY
sql - SQL/MySQL
vb - VisualBasic
vbnet - VB NET
visualfoxpro - Visual FoxPro
xml - XML

warto jest się pobawić w jej zastosowanie

0

GeSHi jest już dostosowane do Coyote :) Trochę nad tym posiedziałem :)
Jednak nie publikuje tego jeszcze na CVS/4p gdyż kilka szczegółów wymaga dopracowania i jest to warunek konieczny do wdrożenia tutaj.

Jednak zapomniałem totalnie aby Was poinformować o możliwości testowania :)
Nie wiem, czy w przyszłości adres się nie zmieni, ale póki co można testować tutaj: http://www.orange.kamo.com.pl/coyote/
Przerzuciłem tabelę z userami, więc login/hasło takie jak na 4p. Można od razu się logować i teścić.

Zamierzam utrzymywać tutaj [jeśli serwer okaże się za wolny, to gdzieś to przeniosę] testowego kojota aby wszelkie nowości [jak ostatnio np. system wiadomości prywatnych] mogły zostać dogłębnie przetestowane przed wrzuceniem na CVS/ftp.

Co do możliwości GeSHi dla systemu Coyote to opisałem wszystko tutaj:
http://www.orange.kamo.com.pl/coyote/news.php?id=1

Mam nadzieję, że wymyślony przeze mnie do tego celu system parametrów uznacie za trafiony :)

Wszelkie sugestie, konstruktywne krytyki i datki [green] mile widziane :)

Ostrzegam, że nie jest to wersja finalna więc miejcie to na uwadze - niestety do końca września cienko u mnie z czasem na dokończenie tego.

Pozdro :)

0

no i gicior :)
jest problem ta klasa na wolnym serwerze może wkurzać bo dłuższe kody dosyć długo się ładują. Jest ona oparta na słowach kluczowych i znalezienie każdego w tablicy stringów czy liczb (integer) trochę trwa.

Warto jednak poczekac na efekty :)
Good JOB

0

Nie wiem, czy w jednym z licznych testowych tematów tam ktoś to zauważy, więc w skrócie:

  1. Przydałoby się, aby guziczki odpowiadające za stare tagi zniknęły z okienka edycji postu
  2. Przydałaby się bardziej rozbudowana "wskazówka" odnośnie używania tagu code niż < code > Kod < / code >
  3. Coś nie działają te box'y (Mozilla 1.7.3/20040910)

//ad.1 & 2 -> ja nie ruszałem skórek - zająłem się tylko kodem - i to kod należy testować - guziczki to już sprawa skórkowców? - M

//Ok, czyli zostaje punkt 3, który jak wnioskuję z Twojej wypowiedzi na testowym forum wyniknął z wgrania nie do końca prawidłowej wersji. OK, jak wgrasz to daj znać, przyjrzę się jeszcze :) - Adam.Pilorz

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Nie wiem, czy w jednym z licznych testowych tematów tam ktoś to zauważy

Moze na stronach testowych nikt tego nie zauważy, choć ja już zauważyłem. Sam używam tej klasy na kilku stronkach i właśnie to przetwarzanie dłuższych kodów może wkurzyć - uwierz mi.

Ładując kod 100 linijek (to tylko przykład :)) widzi się klepsydre jakiś czas.

0

Możecie zaproponować coś równie elastycznego a zarazem szybszego :)
W końcu to projekt open-source i developerzy są otwarci na propozycje.

0

mam sugestię odnośnie starego systemu kolorowania, który wciąż znajduje się na serwerze: tagi font, które formatują kod, są do d**y; proponuję je zamienić divem - umożliwi to takie kolorowanie składni, jak przy cytowaniu.
ktoś jest przeciw?

poza tym proponuję, żeby kod kolorować nie stylami, a klasami styli.

0

Chcesz rozwijać stary system kiedy za chwilę on ma zniknąć na rzecz nowego? 8-|
To lepiej nowy szybciej dokończyć i wrzucić.

0

oj tam zaraz rozwijać, w dwóch miejscach font na div i już. ale swoją drogą to się odezwij jak będziesz w domu, bo ostatnio mam trochę wolnych mocy przerobowych.

//ołrajt - M

0

Dla chcących dalej testować - znalazłem powód złego działania - nadpisał mi się plik template.php z CVS, w którym zabrakło zmian w postaci 2 linijek :)

Już jest wersja najbardziej aktualna - można dalej testować :)
Najważniejsza poprawka, jaką trzeba wprowadzić to sprawić, by nie znikały błędne tagi typu <code====>

0

To znaczy, że na CVS Coyote'a jest już Geshi? Bo ja jakoś tam tego nie mogę znaleźć chyba, że mowa o innym CVS... :P

//read again - po to jest na innym serwie aby testować przed wrzuceniem na CVS - poza tym jeszcze nie jest skończone - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1