[bardzo luźna propozycja] wyróżniony blok tekstu

0

Kiedyś był pomysł aby każdy język (w sumie to tekst w odpowiednich tagach jak np. <cpp>) miał jakieś delikatne tło.

Nie przeszło to, choć było kilku zwolenników. Tylko cytaty zyskały taki atrybut (w poszczególnych skórkach).

Ja w nowym Coyote mam możliwość włączyć sobie HTML w postach i korzystam z tego podając kod:

```cpp char *str = "ala ma kota"; int i = 123; //blaj blaj
</div>

Wyraźnie jest oddzielony od reszty - jednym się podoba, innym nie - no ale mi się podoba, więc używam (nie patrzyłem jak kolorki pasują w innych skórkach niż simple).


I taka wolna myśl mi przyszła do łba :]
Czy nie dać do użytku jakiegoś nowego tagu w stylu
<font color=blue>&lt;ramka=#CC6600,#FFEEDD>bla bla&lt;/ramka></span>
co byłoby zamieniane na:
<font color=blue>&lt;div style="border: 1px solid #CC6600; background-color: #FFEEDD; padding: 0px 3px">bla bla&lt;/div></span>

Bardzo luźna propozycja - co by coś się działo w tym dziale :]
Peace

//padding na bokach dodany - M
0

jest b.fajny i czytelny
jestem za

0

ja bym dał tylko lekki padding np: 2px bo to jest troszeczkę za blisko ramki a nie usmiecha mi się zbytnio slęczenie 20cm przed monitorem.

[Dopisane]:
Marooned: teraz jest idealnie :]

0

Ładnie to wygląda bardzo no i jest wyraźnie oddzielone.. Jestem za.

0

Tak se teraz myślę, że można by dać postać standardową:
<font color="blue"><ramka>bla bla</ramka></span>
tu kolor tła i ramki ustala autor skórki - byłaby częściej używana, aby pasowała do otoczenia :)
no i drugą postać:
<font color="blue"><ramka=#CC6600,#FFEEDD>bla bla</ramka></span>
tu kolory ustala autor posta

no tylko wsie tagi są po angielsku więc nie "ramka" a co innego - nie wiem.. frame? lipa - może ktoś coś lepszego poda

// border ? - deti

0

Na nazwę lepszą pomysłu nie mam, ale moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Mi bardzo brakuje ładnego wyróżnienia kodu, dlatego na przykład w swoich artach czy FAQ (gdzie mam dostęp do podstawowych tagów HTML, nie wiem jak z tymi bardziej rozbudowanymi) ręcznie wrzucam kod w jakieś ramki by wszystko dobrze było widać. Chętnie bym coś takiego zastosował na forum :].

0

Jestem jak najbardziej za, powiem więcej: przypisać każdemu tagowi (<delphi>, <cpp> itd.) domyślną ramkę (of course w innym kolorze dla każdego tagu).

// DOPISANE:
Aaa, chyba że tak. Ale i tak popieram pomysł.

0
brodny napisał(a)

Jestem jak najbardziej za, powiem więcej: przypisać każdemu tagowi (<delphi>, <cpp> itd.) domyślną ramkę (of course w innym kolorze dla każdego tagu).
To już było i nie przeszło
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=51333

0

Nie przeszło? Jak na mój gust, to tak nie całkiem. Po prostu nie została podjęta decyzja jak to ma dokładnie być, bo tak jak przeglądnąłem tamten temat, to zdecydowana większość była za.

0

można by zrobic ankiete:

jestem za kolorywmi tagami
jestem za kolorywmi tagami i ramkami
jestem za ramkami
niech jest tak jak jest

;)

0

To co zaprezentowal Marooned w pierwszym poscie wyglada ladnie, dla mnie co prawda bez znaczenia, ale jezeli zalezy, mozna dodac.

0

Mi się to też podoba. Ale do czasu, gdy zacznie takich kolorowych ramek być pełno na stronach... w końcu i to się wszystkim znudzi, tak samo zapewne było ze zwykłym cytowaniem...

0

Od autora skórki będzie zależał wygląd ramek standardowych - chyba, że ktoś będzie stosował te z własnymi kolorami.

Co do permanentnych ramek dla kodów.... w sumie.. czasem daje się po 1 linijce kodu i jednej linijce tekstu - wtedy taka sieczka z ramkami to też źle.
Więc jednak myślę, że osobny tag dla ramki. Wtedy jak ktoś nie chce mieć ramek, to nie musi - a wszyscy używają tagów dla kodów.

0
Marooned napisał(a)

Od autora skórki będzie zależał wygląd ramek standardowych - chyba, że ktoś będzie stosował te z własnymi kolorami.

Co do permanentnych ramek dla kodów.... w sumie.. czasem daje się po 1 linijce kodu i jednej linijce tekstu - wtedy taka sieczka z ramkami to też źle.
Więc jednak myślę, że osobny tag dla ramki. Wtedy jak ktoś nie chce mieć ramek, to nie musi - a wszyscy używają tagów dla kodów.

Taki linijki wrzucac mozna do zwyklego < code > i tam nie dawac ramek...
Oraz w ustawieniach profilu dodac obok "Wyswietlaj Avatary" cos w stylu "Wyswietlaj kolorowe ramki"...

I jeszcze wyglad cytatow mozna by zmienic, mi sie najbardziej podoba wersja Wolverine'a...

0

ja rowniez jestem za.
jednak pomysl zeby user sam zmienial kolorki.. to chyba troszke bedzie bez sensu... wyobrazcie sobie ze jest topik gdzie kazdy koloruje jak chce, oczoplasu bedzie mozna dostac :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1