Brutalna nauczka(niech czytają moderatorzy)

0

Witam. W związku z tym, że w dziale Newbie i C/C++/Java kładziony jest przeważnie ciepły żur na prefiksy dot. języka(co mnie osobiście również wkurza) wpadłem na pewien brutalny pomysł.

Aby usuwać posty bez prefiksów(oczywiście z forów, na których te prefiksy są wymagane).

Wydaje mi się, że prefiksy są wymagane na 3 forach:
Newbie, C/C++/Java i HTML/php/css/js...

Już nieraz większość z nas pisała(pięknie to zaznaczając), żeby pisać prefiksy, o jaki język chodzi. Ale i tak mało osób tego przestrzega. Więc jak postrzegacie mój pomysł? Dość brutalny, ale może nauczy...

0

kto ma usuwać te posty? moderatorzy ? zdaje mi sie że to robią..

a nie lepiej zrobić jeszcze bardziej brutalnie - przed dodaniem posta sprawdzać POSem :P czy istnieje prefix.. jak nie, to ShowMessage('Dodaj prefix baranie');

wtedy całkowicie zniknie problem z prefixami

0
Japcok napisał(a)

kto ma usuwać te posty? moderatorzy ? zdaje mi sie że to robią..

a nie lepiej zrobić jeszcze bardziej brutalnie - przed dodaniem posta sprawdzać POSem :P czy istnieje prefix.. jak nie, to ShowMessage('Dodaj prefix baranie');

wtedy całkowicie zniknie problem z prefixami

To jest niezly pomysl... Tylko jak tak bedzie to w prefixach beda robic orty :d... :D :D :D

0

a nie lepiej zrobić jeszcze bardziej brutalnie - przed dodaniem posta sprawdzać POSem :P czy istnieje prefix.. jak nie, to ShowMessage('Dodaj prefix baranie');

wtedy całkowicie zniknie problem z prefixami

pomysł dobry, ale w js/php i c/c++/java zdarzały się juz posty które nie wymagały prefiksu, albo prefiks trzeba by tam wymyślać na siłę.. i co wtedy?

Moja propozycja technicznego rozwiazania problemu to wpisanie dla pola z tematem czegos takiego:

value="[tu powinien znajdować się prefiks]"

0

To jeśli prefix nie miałby sensu, to by się dawało [Ogólnie] albo coś takiego. A takie wstawianie [tu powinien znajdowaćsię prefix] to trochę naciągane. Bo i tak każdy by to kasował i przy odrobinie dobrej woli wstawiał prefix ręcznie, bo by się nikomu nie chciało bawić z "wycinaniem" tylko środka.

0

no to może żeby w okienku temat odmyślnie znajdowała się fraza np: [Prefix] a wątki których temety będą zaczynać się od [Prefix] (czyli gość nic nie zminił) bedą niemożliwe do publikacji (może wyskoczyć jakiś komunikat z linkiem do pomocy - dla bardziej opornych)

0
qpalzm napisał(a)

no to może żeby w okienku temat odmyślnie znajdowała się fraza np: [Prefix] a wątki których temety będą zaczynać się od [Prefix] (czyli gość nic nie zminił) bedą niemożliwe do publikacji (może wyskoczyć jakiś komunikat z linkiem do pomocy - dla bardziej opornych)

Ja bym dal ComboBox'a...

0

Temat wątku powinien prowadzić do jego usunięcia :PPP

A co do pomysłu - nie ma sensu. Rozważcie 2 dobre tematy:
[Java] Zmiana tekstu na panelu
Jak w javie zmienić tekst na panelu

i co?
zostawcie to - niechaj będzie jak jest.
finito

0
Marooned napisał(a)

Temat wątku powinien prowadzić do jego usunięcia :PPP

A co do pomysłu - nie ma sensu. Rozważcie 2 dobre tematy:
[Java] Zmiana tekstu na panelu
Jak w javie zmienić tekst na panelu

i co?
zostawcie to - niechaj będzie jak jest.
finito

I dlatego chciałem, żeby się tym moderatorzy zajęli.
Albo można by napisać coś, co by poszukiwało w temacie stringów typu: JAV, C++ itd...

A co powiesz na temat:
[Java] Jak wysłać komunikat do serwera?
i
Jak wysłać komunikat do serwera?

Mi właśnie o coś takiego chodziło.

0

[Java] Zmiana tekstu na panelu
Jak w javie zmienić tekst na panelu

no i wczym problem ?? Użytkownik będzie zmuszony do takiego ułożenia pytania żeby znalazł się tam prefix. To chyba nie przekracza niczyich możliwości intelektualnych

0

Bez sensu... Często przerzucam posty do tego działu bez zaszczycania takowych edycją i być może również z mojej winy cześc nie ma prefiksów. Po prostu wychodzę z założenia, że post i tak po miesiącu zniknie, a gdybym miał edytować, to prawdopodobnie od razu wolałbym wyrzucić do kosza, co też sie zdarzało, zwałaszcza stałym bywalcom, którzy powinni nauczyć się rozróżniać wagę i złożoność problemu

0

Ale ja na przykład wolałbym, żeby w takim przykładzie podanym przez Marooneda było "[Java] blablabla", a nie "Jak w Javie blablabla". Dlaczego? A no dlatego, że jak przeglądam forum z JS/PHP/XML, albo Newbie, to posty bez prefixów najprościej w świecie omijam, nawet nie tracę czasu na przeglądanie tematów, z których połowa mnie nie interesuje, bo dotyczy czegoś, na czym się nie znam.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Ale ja na przykład wolałbym, żeby w takim przykładzie podanym przez Marooneda było "[Java] blablabla", a nie "Jak w Javie blablabla". Dlaczego? A no dlatego, że jak przeglądam forum z JS/PHP/XML, albo Newbie, to posty bez prefixów najprościej w świecie omijam, nawet nie tracę czasu na przeglądanie tematów

Mam tak samo...

To co Panowie, może małe głosowanko?
Kto jest za wdrożeniem mojego pomysłu w życie, a kto przeciw? :)
(ja oczywiście jestem za :D)

0

przyznaje, ze tematy sa typu:
"[java] bla bla bla"
sa lepsze od
"jak bla bla w javie?"
powody:

  1. szybciej rozpoznaje tematy, w ktrorych jestem zorientowany.2
  2. jezeli szukam czego o php, to wystarczy w wyszukiwarce wpisac i kilka slow zwiazanych z problemem.

mysle, ze czasami dobrze jest dac 2 prefixy, np "[linux][debian] instalacja pakietow"
wiadomow juz, ze temat jest zwiazany z linuxem, a konkretnie z debianem. To tez latwiej wyszukiwac.

0

Bezsens totalny.

I co - jak chcecie rozwiązać choćby taki problem, że jeśli w dziale A wymagany jest prefiks a w dziale B nie, i ktoś się pomyli to moderator przeniesie wątek z B do A - i co - prefix doda się automatycznie na podstawie treści posta?

A co z tematami ogólnymi, teoretycznymi, gdzie w prefiksie trza by wpisać kilka języków. Zabraknie miejsca na temat...

I kto z Was to zaimplementuje?

Jestem totalnie na nie

0

To ja mam kompletnie inną propozycję. Na wzór działu Coyote.

Dać tam poddziały dla JS, PHP itp. A cała reszta, której nie da się zakwalifikować do głównego worka.

Wtedy już nie ma możliwości, by takich wielkich działów nie zauważył ktoś. Odpuszczamy sobie wtedy konieczność dodawania prefiksów. Mamy możliwość przeglądania tylko tego co nas interesuje i zostają jeszcze tematy ogólne, które ciężko sklasyfikować.

0
Dryobates napisał(a)

Dać tam poddziały dla JS, PHP itp. A cała reszta, której nie da się zakwalifikować do głównego worka.

W php/js/xml to by się sprawdziło, pomysła bardzo dobry... w dziale newbie od biedy też, ale w dziale "inne".. jak to sobie wyobrażasz "VB"/"Ada"/"Assembler"/"inne inne" :/ ?

0

No no.. nie wpadłem na to :)
Fakt - w JS/PHP/... to byłoby chyba dobre rozwiązanie - a Inne zostawić jak są - tam raczej mało jest złych wątków.
Pozostaje Newbie......

0

A może troszkę inna rzecz, która już w jakimś stopniu jest zrobiona.

A konkretnie podczas pisania posta na samej górze mamy:

Forum [comboBox] Język [comboBox] Temat [edit]

Zawartość comboBox języka odpowiednia dla danego działu, np: dla c/c++/java byłoby to:

C
C++
Java
Ogólne

Dla php/html itd byłoby to:
PHP
HTML
JS
CSS
Ogólne

I niech będzie ustawiany jakiś domyślny, dla działu c/c++/java domyślnym niech będzie C++ na przykład.

Dzięki temu mamy dużą elastyczność, ponieważ:

  1. Jeśli temat dotyczy kilku języków na raz, jest prefix ogólne
  2. Zawsze będzie prefix
  3. Użytkownicy zaczną szybko je stosować z prostego powodu:

Przykładowy temat na forum:

Temat: [C++] Jak zrobić podmenu

Zakładając, że użytkownikowi chodziło o język Java, w następnym swoim poście już będzie zwracał uwagę na prefiksy

Tak więc użytkownik nie wpisuje prefixu tylko jest to robione z automatu(wybór z comboBoxa).

I myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie, bo tak jak już wcześniej wspomniałem - prefiksy będą zawsze.

0

Juhas: Akurat w Java/C++/C jest to nienajgorsze rozwiązanie, ale już w PHP/MySQL - gorsze. Bo tych możliwości może być od cholerki i ciut ciut, bo często są łączone, np. PHP/MySQL, PHP/HTML, PHP/JS? - jak ktoś nie wie w czym to zrobić itp. Chyba przewidzieć wszystkie możliwości byłoby trudno.

0

I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć ten - do niczego nieprowadzący - wątek. :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1