Zmiana tagów od kolorowania na rzecz jednego

0

Hmm... tak sobie teraz myślę, że z czasem przydałoby sie kolorowanie składni innych języków niż są teraz. Może ktoś chciałby zrobić kolorowanie do AWK, może ktoś do SQL etc.

Może umożliwić takie coś? Tylko w tym momencie nonsensem jest dodawanie kolejnych buttonów, a także nie wiem czy dodatkowe tagi są potrzebne (np. dla języka HTML tag <html> pokrywałby się z istniejącym).

Toteż wpadłem na pomysł, aby darować sobie <delphi>, <cpp> i całą istniejącą resztę (jak i nowe, które mogły by się pojawić) i zostawić tylko istniejący tag <code> - jeśli byłby użyty jak teraz to i działałby jak teraz - ale możnaby go rozbudować o opcjonalny parametr, np. <code=delphi>, <code=cpp> etc.

Teraz np. ktoś się nudzi, robi kolorowanie dla np. HTML (przydało by się) - dorzuca się tylko jeden wpisik w jakiejś tablicy i już mamy działający <code=html>

Co Wy o tym myślicie? Może pomysł do bani...
Zapraszam do dyskusji (ale nie "jestem za" i koniec - bo to mało wnosi do debaty)

0

Pomysł bardzo dobry i o ile się nie mylę śmiesznie prosty w realizacji! Ciekawe pomysły masz dzisiaj (jak zwykle z resztą), zapewnie nie odsypiasz "pasterki" jak reszta [diabel]

[<font color="blue">dopisane</span>]
Hmm.... tak się zastanawiam, czy wtedy trzeba by było przekonwertować wszystkie posty?

0

Hmm.... tak się zastanawiam, czy wtedy trzeba by było przekonwertować wszystkie posty?

Szkoda zabawy. Już nie raz system kolorowania był zmieniany. To, że jakieś stare posty straciłym na czytelności, to nie ma większego znaczenia. Gorzej z artykułami.

Mi pomysł się podoba tylko... Skąd użytkownik będzie wiedział, że dla jego języka jest odpowiedni tag? No i trzebaby zrobić jakieś zabezpieczenie dla wpisu code=nieznany_jezyk. Tzn. aby działało jak zwykle code. A i jeszcze coś... wprowadziłbym jakiś okres przejściowy, aby się ludzie przestawili ze starego na nowe, czyli aby działało stare jeszcze przez jakiś czas.

0

Pytanie: jak ludzie będą wstawiać nowy/zmodyfikowany tag? .. - czy będzie trzeba ręcznie dopisywać do code .. =delphi, =cpp, =php... .. ? - to by było trochę uciążliwe.

0

A po co ręcznie? Przyciski zostaną...

0

No dlatego stworzyłem temat jako otwartą dyskusję - mój pomysł to taki szkielet - luźna myśl - nikt nie mówi, że to będzie lepsze ;)

Myślałem o zostawieniu najczęstszych języków jako buttony + może jakiś combobox z resztą?

0

Tak, ComboBox może być. A co do starych postów i artykułów: można przez jakiś czas zostawić w ramach wstecznej kompatybilności poprzednie tagi, ale stopniowo je zamieniać (np. jakiś skrypcik PHP mógłby to chyba zrobić). Albo całkowicie zostawić stare tagi, ale ich nie używać poprzez przyciski (używane byłyby tylko wtedy, gdyby ktoś, komu nie chce się używać nowości wpisać je ręcznie do postu/artykułu).

// DOPISANE:
Dryo, może być. Ale głównie chodziło mi nie o to, z czego będziemy wybierać ale o to, jak to można zrobić, żeby artykułów nie przerabiać a żeby były dalej czytelne.

0

Miks przyciski i combobox to mi się nie bardzo podoba. Lepiej to ujednolicić. Same przyciski to też nie najlepszy pomysł, bo jak się doda obsługę nowego języka to szkoda się bawić w przerabianie skórek. Combobox IMHO to najlepsze rozwiązanie, bo może być uzupełniane automatycznie przez skrypt php.

0

Też myślę, że ComboBox to najlepsze rozwiązanie. Zastanawiam się jeszcze nad dodatkowym bajerem, że powiedzmy jak piszę posta w dziale Delphi, to domyślnie w ComboBox'ie jest wybrany Delphi i tylko jakiś guziczek obok dodawałby aktualnie wybrany język albo coś. Albo po prostu "aktualny" język lądowałby na górze listy i działałoby to tak jak w kolorze czy rozmiarze. Myślę ogólnie, że to bardzo dobre rozwiązanie. I bardzo przydatne, bo jak to napisał wcześniej Marooned możnaby prosto i szybko dodawać kolejne języki do kolorowania. IMHO: Dobry pomysł.

0

Mi pomysl tez sie podoba w calej rozciaglosci :) A co do kompatybilnosci wstecz to przeciez wystarczy zamienic: <delphi> na <code=delphi> i </delphi> na </code> przeciez to zrobi nawet jakis prosty skrypt :)

0

E tak... Ale prosty skrypt dla tych tysięcy postów trochę obciąży serwer...

0

No niby tak. Ale wtedy local też będzie nieźle obciążony :]. Poza tym nie widzę problemów w pozostawieniu kompatybilności ze starymi tagami. wtedy jak ktoś z przyzwyczajenia wpisze potem < d e l p h i >, to będzie dobrze. To tyle z mojej strony.

0

Przesadzacie chyba panowie odrobinę :> Przecie całkiem niedawno wszystkie materiały w serwisie i całe forum było konwertowane z ISO do UTF8 i chyba nikt do tego CRAYA nie używał.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1