FORUM >> GG

0

A może zrobić taką funkcję, co by wysyłała info o nowym poście i odpowiedz na gg? I żeby jescze automatycznie można było odpowiadać :D

Jest taki sprypcik na GG.WHA.LA, ale ja proponuję zrobić nowy <ort>kożystając </ort>z tych samych źródeł co twórca powyższego.

0

Taaaak i jeszcze za nas pisała programy, chodziła do szkoły i odrabiała zadania domowe :-D

Jeśli coś takiego miało by powstać, to fajnie by było, gdyby była możliwość wyłaczenia tego ;) Ja z pewnością nie skorzystałbym z tego ;p

0

A ja jestem za. Dobry pomysł Pablo!
Tylko kto miałby się tym zająć ?

0

Ja sobie poradze :D

0

Już zrobiłem. :> ale nie ściągałem

0

Już zrobiłem. :> ale nie ściągałem

to wypas [browar] bardzo takie coś ułatwiłoby życie 4powca :-P

sam nawet kiedyś zarzuciłem takim pomysłem ;-) :

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=41331

0

Dobra, mam już skrypt.

użyłem do tego protokół gg z dev.null.pl/ekg i troszeczke pomogłem sobie z gg.wha.la // funkcja hashowania hasła (protokó jest opisany w c++, ale ja go nie znam :d ) i truche z wysyłaniem pakietów, bo ciągle miałem problem z ustaleniem ich długości :P

0

mi tam się ten pomysł dobry wydaje :) jest cool :)

0

no ale nie wszystkim sie podoba :/

//poprawiaj zaznaczone błędy - m.M

0

A nie moze byc przy zakladaniu tematu checkbox 'wyslij powiadomienie'? Ja osobiscie tego nie bede uzywal, ale pomysl fajny. A tak swoja droga to fajnie jakby mozna dolaczac do tematow ankiety... :/

0

A więc napiszę krótko i zwięźle.
Jestem za. Jest wysyłanie powiadomienia o odpowiedzi na e-mail, dlaczego nie miąłoby być na GG? Zazwyczaj mail'a sprawdzamy ze dwa razy dziennie, a GG mamy włączone cały czas jak siedzimy przy kompie. Ja bym skorzystał. Jeśli jest już skrypcik, to tylko prośba do kogoś, żeby to wprowadził do Coyote (na tej zasadzie, co wysyłanie na e-mail) i będzie miło. Pozdrawiam.

0

A ja jestem na NIE

  1. Reakcja lancuchowa ludzie beda chcieli zaraz powiadamianie na tlena, wp kontakt, onetkomunikator, heyoSonork itd. itp.
  2. Email jest czyms uniwersalnym, kazdy kto z niego w ogole korzysta odbierze powiadomienie, niezaleznie gdzie posiada konto i z jakiego klienta poczty posiada.

Zazwyczaj mail'a sprawdzamy ze dwa razy dziennie, a GG mamy włączone cały czas jak siedzimy przy kompie

A ja mam tlena i mi program sam sprawdza poczte i wyskakuje powiadomienie o nowym mailu jak o zmianie statusu kontaktu w Gadu. A kto inny komunikuje sie tylko listownie. Nie rozdrabniajmy sie tak na indywidualne potrzeby, zreszta uwazam ze to juz jest szczyt lenistwa z waszej strony :P.
4. W ogole jak to by mialo wygladac? Pisze odpowiedz, wciskam "wyslij" i skrypt ktory dodaje do bazy moj post jednoczesnie mialaby wysylac powiadomienie?! Pomyslal ktos, ze to a) znaczne obciazenie serwera; b) zazwyczaj bede musial ladne kilka sekund czekac na zaladowanie strony (==dodanie odpowiedzi), nie mowiac juz o tym ze pewnie zle bedzie dziala obsluga bledow, zaczna sie jakies jaja typu przekroczony czas wykonywania skryptu itp.

Moje zdanie: bajer komplikujacy zycie.
No ale pochwala dla Pablo ze podolal temu zadaniu i korzystal z dokumentacji protokolu na stronie EKG :P, za co juz nalezy sie podwojna pochwala :P. A tak powaznie to pochwala za to ze sie chcialo komus cos zrobic do forum w ogole procz samym moderatorom :).

0

Hmm... To ja ci współczuję... Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, ale przy każdorazowym sprawdzeniu poczty za pomocą protokołu POP3 GOŁYM TEKSTEM wysyłasz do serwera hasło. Każde takie sprawdzenie to niebezpieczeństwo, że ktoś to hasło podejrzy.
A wracając do tematu:

  1. Równie długo jak wysyłanie wiadomości GG trwa wysyłanie e-maila, więc nie wiem, w czym problem.
  2. Jak nie chcesz korzystać, nikt ci nie każe. Chcesz powiadomienie na Tlena itp. itd.?? To zrób. Pablo napisał taką funkcję dla GG, warto byłoby ją wykorzystać. Krzyczysz, że zaraz zrobi się bałagan i dojdzie 40 checkbox'ów w stylu "Wyślij powiadomienie o odpowiedzi na [tu wpisz nazwę komunikatora]"? Nie, bo nie będzie problemem napisać skryptu tak, by pokazywał tylko tego checkbox'a / te checkbox'y, które odpowiadać będą komunikatorom, które poda się w profilu. Spowoduje to, że każdy będzie mógł otrzymać powiadomienie na komunikator, którego używa.
    To chyba tyle, jak ktoś się czegoś będzie chciał "czepić", to staram się podać rozsądne argumenty "za".
0

Z tym 'gołym hasłem' to już chyba przesadziłeś, coś mi się wydaje, że to nie jedyny sposób autoryzacji...

Ja bym poparł pomysł alternatywnego sposobu powiadamiania, ale nie na gg, ani żaden inny komunikator, ale mogłaby być informacja po wejściu na 4p.net o tym, że w wybranym topicu zaszła zmiana.
Można by to zrobić przez dodanie pola do bazy, lub trochę 'gorzej' przez cookies, z którego informacja o ID topicu byłaby wysyłana, a server informował nas czy była w nim zmiana, czy nie...
Oczywiście trzeba by zrobić opcję wyłączenia tego, bo spowalniałoby ładowanie się strony...

0

Hmm... To ja ci współczuję... Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, ale przy każdorazowym sprawdzeniu poczty za pomocą protokołu POP3 GOŁYM TEKSTEM wysyłasz do serwera hasło. Każde takie sprawdzenie to niebezpieczeństwo, że ktoś to hasło podejrzy.

:-D. To chyba w jakims chakierskim faqu napisali :D.

  1. Równie długo jak wysyłanie wiadomości GG trwa wysyłanie e-maila, więc nie wiem, w czym problem.

Niestety nie wiem jak sformuowac moja odpowiedz, nie uzywajac slowa "brednia" :}.</quote>

  1. Jak nie chcesz korzystać, nikt ci nie ort!. Chcesz powiadomienie na Tlena itp. itd.?? To zrób. Pablo napisał taką funkcję dla GG, warto byłoby ją wykorzystać.

PCZ - Prosze Czytac ze Zrozumieniem :P
Gdzie ja napisalem ze chce powiadomienia na Tlen :-D?? Sednem mojej wypowiedzi bylo to, ze mail jest uniwersalny i nie skazuje nikogo na uzywanie konkretnego programu, a np. Ty korzystajac z takiego bajerku skazujesz mnie na oczekiwanie az zostanie Ci wyslane powiadomienie na program, ktorego zdecydowanie nie lubie. Normalnie traci sie checi do odpowiadania :-D (co i tak <ort>zadko</ort> robie ;]).

Krzyczysz, że zaraz zrobi się bałagan i dojdzie 40 checkbox'ów w stylu "Wyślij powiadomienie o odpowiedzi na [tu wpisz nazwę komunikatora]"?

Gdzie ja niby krzyczalem ze sie zrobi balagan i dojda jakies checkboxy?? :-D Napisalem tylko o nastepnych "requestach" co do f-cji w forum od jego uzytkownikow ("dlaczego jest powiadamianie tylko na gadu, ja chce dostawac to listownie, moj adres: Kazimiera Stefanska [...]" :)).

0

:-D. To chyba w jakims chakierskim faqu napisali :D.

Zasmucę cię, ale nie. Wysyłając zapytanie do serwera POP3 wysyłasz nazwę użytkownika i hasło, a on zwraca ci ilość listów w skrzynace. Dopiero dalej możesz wysyłać do serwera kolejne zapytania. Można się tego doczytać chociażby w opisie protokołu POP3.

  1. Równie długo jak wysyłanie wiadomości GG trwa wysyłanie e-maila, więc nie wiem, w czym problem.
    Niestety nie wiem jak sformuowac moja odpowiedz, nie uzywajac slowa "brednia" :}.

Wybacz, ale chyba nigdy nie próbowałeś WYSYŁAĆ e-maila przez skrypt PHP. Podrzucanie na serwer SMTP postawiony na localhoście to co innego...

  1. Jak nie chcesz korzystać, nikt ci nie karze. Chcesz powiadomienie na Tlena itp. itd.?? To zrób. Pablo napisał taką funkcję dla GG, warto byłoby ją wykorzystać.
    PCZ - Prosze Czytac ze Zrozumieniem :P
    Gdzie ja napisalem ze chce powiadomienia na Tlen :-D?? Sednem mojej wypowiedzi bylo to, ze mail jest uniwersalny i nie skazuje nikogo na uzywanie konkretnego programu, a np. Ty korzystajac z takiego bajerku skazujesz mnie na oczekiwanie az zostanie Ci wyslane powiadomienie na program, ktorego zdecydowanie nie lubie. Normalnie traci sie checi do odpowiadania :-D (co i tak zadko robie ;]).

Napisałeś, że będzie to początkiem reakcji łańcuchowej, w której każdy będzie chciał dostawać powiadomienie na swój komunikator.
A jak chodzi o to, że ty nie lubisz GG to co to ma do tego, że powiadomienie o twojej odpowiedzi serwer wyśle na mój numer GG?? Tutaj cię już w ogóle nie pojmuję.

Krzyczysz, że zaraz zrobi się bałagan i dojdzie 40 checkbox'ów w stylu "Wyślij powiadomienie o odpowiedzi na [tu wpisz nazwę komunikatora]"?
Gdzie ja niby krzyczalem ze sie zrobi balagan i dojda jakies checkboxy?? :-D Napisalem tylko o nastepnych "requestach" co do f-cji w forum od jego uzytkownikow ("dlaczego jest powiadamianie tylko na gadu, ja chce dostawac to listownie, moj adres: Kazimiera Stefanska [...]" :)).

Jeszcze nigdzie, ale starałem się uprzedzić fakty. Chodziło mi o to, że jeśli każdy napisze już funkcję wysyłającą powiadomienie na swój ulubiony komunikator, to tyle tych checkboxów by się pojawiło. Jak chodzi o wysyłanie powiadomienia listownie, to proszę bardzo. Napisz skrypt, który wyśle ci telegram o tym, że dostałeś odpowiedź na swojego posta, a następnie zapłać za wszystkie powiadomienia na swój adres. Niestety Poczta Polska nie udostępnia swych usług za darmo.

Moim zdaniem wszystkie twoje argumenty przeciw są naciągane i absolutnie absurdalne, ale co tam... Jak na razie nie znalazłeś argumentów, na które nie miałem odpowiedzi...

//Owszem - Poczta Polska nie udostępnia swoich usług za darmo, ale też nie ma już w swojej ofercie usługi telegramu :-P - m.M

//Cały bajer polega na tym, że ma. Kosztuje tylko więcej od tradycyjnego listu i jest przesyłany drogą elektroniczną, nikt już prawie z tego nie korzysta, bo mu się nie opłaca. Poczta Polska umożliwia wysłanie telegramu, ale do tego nie dopłaca, tak jak to było kiedyś i wyszło drogo... - Adam.Pilorz

0

Nie chce mi sie dalej polemizowac, bo Ty w kolko swoje :P. Nie potrafisz obczaic tego, ze aby wyslac ci to glupie powiadomienie na gadu trzeba nawiazac polaczenie gniazdkowe z hostem, zalogowac sie, wyslac i zamknac polaczenie i ze zazwyczaj to nie trwa <100ms. Jak bedzie dzialalo szybciutko i bezawaryjnie (nie bede musial 5 razy probowac wyslac odpowiedzi, bo ktos sobie zazyczyl powiadomien na gg) to sobie wstawie w sygnaturke "jestem debilem, kochajmy GG" :P.

0

Troszke OT, ale tez wysylanie do komunikatora.
W niektorych serwisach Jabbera (np. chrome.pl) jest mozliwosc pobierania naglowkow. Do tych, ktorzy wlacza subskrypcje z serwera Jabbera zostaja wysylane wiadomosci co jakis czas, jezeli odpowiednie newsy pojawia sie na stronie. To jest rozwiazanie problemu laczenia sie z kazdym numerem. Wystarczy zglosic np. na chrome.pl chec takiej wspolpracy i bezproblemowo bedzie mozna wykorzystac siec Jabbera do odwalania burdnej roboty :)
Jak to sie wszystko w praktyce dzieje mozna przeczytac i wypytac na http://www.chrome.pl
Rozumiem, ze uzytkownikow Jabbera na naszym forum jest niewiele, ale wierze, ze bedzie ich coraz wiecej, zwlaszcza, ze takie rozsylanie newsow byloby calkiem ciekawa reklama.

A... i zebyscie nie pomysleli, ze chodzi mi o powiadamianie o odpwiedziach na post. Chodzi mi wylacznie o newsy :)

0

bla bla bla...

Jak siedzisz na gg to czy nie prościej jest odpalić forum ze skrótu i rzucić okiem na swój wątek? Albo jeśli ważny, to po jego utworzeniu zrobić skrót na pulpicie i co jakiś czas odpalać lub jeszcze lepiej: zostawić włączoną przeglądarkę i w wybranym momencie czasu odświeżać stronę? Takie to pracochłonne, że od razu trzeba robić powiadamianie na komunikator? [glowa] [glowa]

Niedługo ktoś wpadnie na pomysł powiadamiania na gg o nadejściu maila :|. A może zrobić powiadamianie na gg w momencie, gdy mleko w kuchni skiśnie...

n/c

0

A ja uważam, że to byłoby całkiem przydatne. Kiedyś sam zaproponowałem nawet takie rozwiazanie. Byłoby to dużo wygodniejsze, niż odświeżanie wątku cały czas. a kto nie będzie chciał, nie będzie po prostu korzystał z tej możliwości, i tyle...

0

A moze napisac program, siedzacy w tray'u i wyswietlajacy powiadomienie w wyskakujacym okienku (ala MSN Messenger)?

//czego sie bulwersujesz, forum o pomyslach - to masz pomysl...

//Ja się bulwersuję? Skąd to wywnioskowałeś? Tylko napisałem, abyś zrobił taki program, jak chcesz. - m.M

//

Napiszcie też program, który będzie parzył herbatę, bo bym se teraz wypił a nie chce mi się ruszyć z miejsca...

  • z tego, choc mozliwe, ze to nie do mnie :/ - W.
0

To napisz a nie się pytasz. Napisz i udostępnij - wolność wyboru sprawi, że kto będzie chciał ten sobie będzie go używał. Tylko wcześniej kontkat z Adamem, czy to nie obciąży bazy/serwera.

Napiszcie też program, który będzie parzył herbatę, bo bym se teraz wypił a nie chce mi się ruszyć z miejsca...

0

Hmm... A więc postaram się napisać coś znowu "ZA".
Jak chodzi o porównanie długości wysyłania maila do wysyłania na numer GG:
Mail: Otworzenie połączenia z serwem SMTP, wysłanie, zamknięcie połączenia (w przypadku samego podrzucania, nie wysyłania). Jeśli serwer SMTP nie znajduje się na tym samym kompie co serwer WWW strony, z której to się wysyła, może nawet 30 sekund nie wystarczyć, co tu o 100 ms gadać (sam przy próbach wysłania maila ze stronki WWW miałem czasem timeout na poziomie połączenia albo wysyłania).
GG: Otworzenie połączenia z serwerem chrome.pl (jeśli uda się nawiązać współpracę, o której mówił Dryobates), wysłanie, zamknięcie połączenia. Bez różnicy. Natomiast jak chodzi o obciążenie serwera i te sprawy, to odświeżanie wątku co minutę, bo pilnie czeka się na odpowiedź bardziej obciąży serwer niż jedna wiadomość wysłana na GG.

0

Ludzie, w PowerGG jest taka wtyczka co sie zwie: PowErMail.
dodajemy tam swoje konto pocztowe, i czas co jaki ma być ono sprawdzane, gdy jest nowy mail to jesteśmy o tym informowani w dowolny wybrany przez siebie sposób.
wiadomo ze fajnie bylo by zeby bezposrednio na gg przychodzilo info o odpowiedzi, ale jesli serwer ma przez to byc bardziej obciążony to chyba nie ma sensu. tymbardziej że jest PowErMail :-)

//ja w tym celu używam ICQ - to tak btw ;) - m.M

0

Jest, jest też przynajmniej kilkadziesiąt programów, które sprawdzają ci co minutę pocztę, tylko jest jeden problem... Założę sobie sniffera na routerze i co minutę dostaję do siebie informację: Hasło na maila osoby blablabla brzmi: blabla... Hasła w protokole POP3 nie są w żaden, nawet najprostszy sposób zabezpieczone!! Ile razy mam powtarzać, że każde otwieranie poczty to zagrożenie odczytania mojego hasła?? Natomiast GG jest o wiele, wiele bezpieczniejsze. Hasło jest jednostronnie hashowane za każdym razem, gdy się logujemy i do tego przesyłamy to ort! tylko raz, a potem podrzymujemy połączenie i za każdym razem, gdy ktoś wyśle do nas wiadomość, natychmiast o tym wiemy!!

0

Adamie P.... daruj - a co to ma do rzeczy??? Ten wątek zamienia się w jakąś farsę i pretenduje do zamknięcia [glowa].

Czy to oznacza, że nie sprawdzasz poczty, bo ktoś może podejrzeć hasło? To jak odczytujesz maile. Z budki telefonicznej :|. Ten argument uważam za totalnie śmieszny.

Wątek blokuję - jak ktoś będzie miał czas i chęć, to niech po krótkiej konsultacji z Adamem B. na prv czy taka funkcja nie wpłynie negatywnie na działanie serwisu, napisze wysyłanie powiadomienia i tyle.

EOT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1