Problem z kursorem

0

Słynny problem kursora rozpatrywałem na dwie możliwości... Pierwsza to po prostu usunąć funkcje w JS i eventy ze wszystkich bloków, bądź tylko eventy z bloku "Programowanie". Domyślnie kursor i tak bedzie się zamieniał w "łapkę" więc problem będzie rozwiązany. Druga możliwość to zmiana stylu kursora po przechwyceniu zdarzenia (captureEvents) co wymaga jednak stworzenia nowych funkcji i zaimplementowania ich w bloki... Wybór i wykonanie, pozostawiam naszym drogim Developerom, chyba, że zostanę ładnie poproszony, aby wspomóc ich swoimi palcami i klawiszami mojego keyborda, myślę jednak iż nie bedzie to konieczne, znając ich wieloletnie doświadczenie w branży... A jako że pozycje to nie linki... więc pozostaje już tylko ta druga opcja... Oprócz tego nie próbowalem ;-) ale warto spróbować taką drobną zmiankę przetestować - dla każdej pozycji <a onmouseover="over(); return false;" onmouseout="out(); return false;" [cygaro]

0

Wybór i wykonanie, pozostawiam naszym drogim Developerom, chyba, że zostanę ładnie poproszony, aby wspomóc ich swoimi palcami i klawiszami mojego keyborda, myślę jednak iż nie bedzie to konieczne, znając ich wieloletnie doświadczenie w branży...

Będziemy bardzo wdzięczni za gotowy kod. Dlaczego? Im więcej ludzi będzie pracowało nad poprawieniem błędów, tym szybciej Coyote osiągnie zadowalający poziom nawet dla takich malkontentów jak Ty.

Roboty jest dużo, a to nie jest nasza praca, aby się jej całkowicie poświęcić. Dlatego też już parokrotnie były prośby do forumowiczów o pomoc. Zamiast pisać sam nie wiem już który z kolei post o błędnym kursorze wystarczyło napisać 1 tekst o tym i od razu podać proponowane przez Ciebie rozwiązanie. Problem byłby już prawdopodobnie z głowy.

I dlaczego oryginalny temat wątku brzmiał "Do Marooned'a" ?? Ja nie jestem tu żadnym znaczącym developerem. Dopiero od niedawna mam dostęp do źródeł. Wcześniej po prostu widząc błąd pisałem poprawkę i słałem ją do Adama (po uprzednim ustaleniu). Dlaczego Ty tak nie robisz (z treści Twojego postu wynika, że znasz rozwiązanie tego problemu) tylko każesz innym poprawiać błędy.
OK - ten dział jest po to, aby te błędy zgłaszać, ale jeśli znasz się na tym, to nam pomóż. Podejrzewam, że wszyscy na tym skorzystają.

I tak o to napisałem jednego z dłuższych postów w mojej krótkiej historii na temat jakiegoś kursora user image. Szkoda gadać...

0

Jak się można domyślać(o czym zresztą spora większość wie) ja także nie mam czasu, aby zagłębiać się w niezliczone miejsca Coyote i wyszukiwać każdą drobnostkę... Uwagę na ów nieszczęsny kursor zwróciłem dlatego, że jest on na stronie głównej i niezbyt dobrze świadczy o developerach - takie małe niedociągnięcie, a jak razi... Stworzyłem zatem poprawkę tego błedu, a wcale nie potrzeba nań nie wiadomo ile czasu... Zrobiłem ją w dwóch wersjach: jedna polegająca na przechywtywaniu zdarzenia poprzez uchwyt(handleEvent) a druga, którą tutaj przedstawię, dużo prostszą, polega na małym obejściu samej pozycji, czyli na stworzeniu mapy, z której bedziemy korzystać przy każdej pozycji... Tworzymy zatem jedną, wspólną mapę

<map name="oka"> area href="jakistxt" shape="poly" coords="29, 44, 18, 126, 33"> </map>

TAK PRZY OKAZJI... PRZY WPISYWANIU "AREA" MUSIAŁEM USUNĄĆ LEWY ZNACZIK, BO CAŁA LINIJKA GDZIEŚ GINĘŁA!!!!

mapa "oka" posłuży do wszystkich pozycji bloku...
np.

img border="0" src="gambler.gif" name="Rys1" useMap="#oka" onMouseOver="over();" onMouseOut="out();">

PODOBNIE PRZY WPISYWANIU "IMG" MUSIAŁEM USUNĄĆ LEWY ZNACZNIK - TRZEBA POPRAWIĆ WPISYWANIE POSTÓW!!!!

oczywiście mapę można zastosować dla niemal wszystkich obiektów html... jeszcze takie coś:

function over()
{
event.srcElement.style.cursor = "hand";
}

dla IE jest to niewątpliwie "hand", ale dla netscape'a bedzie zapewne "pointer"... jesli IE nie akceptuje "pointer" to proponuje zrobić zmienną globalną podczas zdarzenia "onLoad" albo w samej f-cji, zależną od rodzaju przeglądarki... jak odróżnić przeglądarkę nie muszę chyba pisać... jeśli jednak i to będzie trzeba... to wystukam :-/ Jeśli by były jakieś kłopoty albo niezrozumienie, to proszę pytać, zaimplementować niestety musicie sami, gdyż ja dostępu do źródeł nie mam i ta poprawka jest skierowana do deweloperów... ;-)

0

Hmm... pod Mozilla wiem, ze nie dziala nawet 'pointer', nie mowiac juz o 'hand' :(( Pod Linuxem jak patrzylem... heh...

0

Adam... to nie jest wielki problem, bo w zależności od rodzaju przeglądarki zmienna bedzie przyjmować wartości "hand","pointer",... tzn. trzeba w dokumentacji innych przeglądarek odnaleźć jaki parametr jest tym 'pointerem'. Potem już tylko recognizeing browsera, zamiana zmiennej, a reszta bez zmian... ;-)

0

To ja, lecz nie zalogowany ;-)

0

Hmmm... chyba juz z kursorem jest dobrze. Patrzylem pod Mozilla na Lunixie i pod Konqueror. Bylo ok :) Niech teraz ktos powie, ze jeszcze na Operze nie dziala a [snajper]

Zart oczywiscie ;)

0

A własnie że nie działa!!!!!!!!!!!

[krzyk] [krzyk] [krzyk]

Mam Ie5 i winde 98

0

A własnie że nie działa!!!!!!!!!!!
[krzyk] [krzyk] [krzyk]
Mam Ie5 i winde 98

A właśnie, że działa!!!!

Ech - sorry za tę ironię, ale ileż można. Jakoś mam podobną konfigurację i wszystko jest OK. Jesteś chyba jedyną osobą, której to nie działa. A poza tym masz dostęp do źródeł. Pokombinuj, pozmieniaj u siebie na dysku i podaj rozwiązanie, które działa u Ciebie (ale takie, które nadal będzie działało u innych).

0

Niestety na HTMLu Java Scriptach i innych takich to ja się znam tak jak kot na gwiazdach ;-)
Ja tego nie naprawie i może lepiej poszukam gdzieś Ie 6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1