Edytor postów: błąd po naciśnięciu enter po pierwszej kropce.

3

Android Chrome na telefonie.

Przy wpisywaniu tekstu między cudzysłów pojawiło się [obj]kliknij.
Nie wiem czy to jednak nie jest spowodowane samym Enterem, bo piszcząc ten post pokazało się również przy przejściu do nowej linii.

@TomRiddle: wiesz już coś o takim zachowaniu?

Screenshot_20220225-083448714.jpg
Screenshot_20220225-082734461.jpg

1

@jurek1980: Pierwsze widzę.

Zachowanie powtarzalne, czy zdarzyło Ci się to tylko raz?

2

Jak widać powtarzalne.
.

Test po wylogowaniu.
.
Ewidentnie jest to kwestia przejścia do nowej linii po kropce.
I to chyba tylko przy pwierwszej linii.

1
jurek1980 napisał(a):

Jak widać powtarzalne.
.

Dzieje się to samo na https://4playeditor.net/ ?

0
jurek1980 napisał(a):

Ale tam jest już tekst. Nie analizowałem kodu.

Spróbuj wejść tak: https://4playeditor.net/?content=

i sprawdź teraz.

1

Tak, tam jest ok.
.

Zostawiam to kliknij, żeby było widać, że tu ciągle coś nie tak :)

2

Test.
HHdHdhHdhdHdhd.
HHdHdhHdhdHdhHdHHdhHdHH

TTeTesTestTest
TTeTesTeTTesTeT

Edit: dodane
Test na Firefox mobile. Po kropce i enter zaczęło wariować i wpisywać losowy tekst lub jego części.

2

Ten znak który się wkleja, to jest 3-bajtowy znak, \xEF\xBF\xBC, bajty 239, 191, 188.

Wycohdzi że w unicode to U+FFFC : OBJECT REPLACEMENT CHARACTER.

0
jurek1980 napisał(a):

Test.
HHdHdhHdhdHdhd.
HHdHdhHdhdHdhHdHHdhHdHH

TTeTesTestTest
TTeTesTeTTesTeT

Edit: dodane
Test na Firefox mobile. Po kropce zaczęło wariować i wpisywać losowy tekst lub jego części.

Również na https://4playeditor.net/?content= ?

0

Tak. Tam też zachowuje się to podobnie na FF mobile.

0
jurek1980 napisał(a):

Tak. Tam też zachowuje się to podobnie na FF mobile.

Czyli jak wejdziesz na https://4playeditor.net/?content= to na obu przeglądarkach możesz tam zaobserwować to co tutaj?

Bo przed chwilą mówiłęś że nie; więc jak to w końcu jest? :D

0

Na FF mobile dodaje tekst.

Na Chrome działała.

Zrobię większe testy po pracy. To może coś się wyjaśni.

Edit @TomRiddle usunąłem to autododane kliknij bo faktycznie wprowadzało w błąd.

0
jurek1980 napisał(a):

Na FF mobile dodaje tekst.
.
Na Chrome działała.

Nic z tego nie rozumiem.

Czyli mówisz że:

Bo nie rozumiem tego co piszesz.

1

Chrome na forum:
dodaje [obj]Klinij po kropce i enter w pierwszej linii tesktu.
Na stronie testowej nie ma tego zachowania.

Na FF na forum po kropka i enter zaczyna w nowej linii wariować i nie można napisać tekstu. Dodaje coś ze schowka, nie można zrobić backspace.
To samo na FF na stronie testowej.

0
jurek1980 napisał(a):

Chrome na forum:
dodaje [obj]Klinij po kropce i enter w pierwszej linii tesktu.
Na stronie testowej nie ma tego zachowania.

Na FF na forum po kropka i enter zaczyna w nowej linii wariować i nie można napisać tekstu. Dodaje coś ze schowka, nie można zrobić backspace.
To samo na FF na stronie testowej.

Sprawdzisz konsolę developerską, w tych przypadkach? Tą JavaScript'ową?

0

Siedziałem teraz z 40 minut. Konsola czysta. Co najfajniejsze przy klikaniu z klawiatury komputera problem nie występuje. Problem jest tylko przy klikaniu z klawiatury ekranowej.
Co najfajniejsze to doświadczyłem też dość częstego braku ładowania ikonek - problem opisany tutaj Dziwne bugi w UI w Coyote

Najwyraźniej nie znam się na debugowaniu mobilnego Androida, każda sugestia więc mile widziana.

0
jurek1980 napisał(a):

Siedziałem teraz z 40 minut. Konsola czysta. Co najfajniejsze przy klikaniu z klawiatury komputera problem nie występuje. Problem jest tylko przy klikaniu z klawiatury ekranowej.
Co najfajniejsze to doświadczyłem też dość częstego braku ładowania ikonek - problem opisany tutaj Dziwne bugi w UI w Coyote

Najwyraźniej nie znam się na debugowaniu mobilnego Androida, każda sugestia więc mile widziana.

Ale to jest banalna sprawa; możesz to zrobić prosto z przeglądarki: https://developer.chrome.com/docs/devtools/remote-debugging/ tu jest instrukcja.

1

No tak, dlatego piszę, że przy prawidłowym zestawieniu sesji debugera i pisaniu na telefonie ale z klawiatury komputera problem nie występuje, a przy klikaniu na ekranie problem występuje ale konsola czysta.

0
jurek1980 napisał(a):

No tak, dlatego piszę, że przy prawidłowym zestawieniu sesji debugera i pisaniu na telefonie ale z klawiatury komputera problem nie występuje, a przy klikaniu na ekranie problem występuje ale konsola czysta.

Mógłbyś sprawdzić z inną klawiaturą na swoim telefonie?

2

Już wcześniej wpadłem na to,że może być to właśnie jakiś problem tego typu.
Klawiatura z Androida GBoard.
Chrome:

  • Problem z dodawaniem kliknij ustaje po wyłączeniu opcji podpowiadaj następne słowo.

Firefox:

  • test na stronie 4play dopiero całkowite wyłączenie korekty tekstu i sprawdzania pisowni daje częściowy efekt rozwiązania problemu. Edytor przestaje co prawda już wpisywać co sobie chce, ale ciagle nie można użyć backspace.
    Na razie na tyle wytarczyło mi weny na klikanie. Może jutro zrobię jeszcze jakieś testy.
1

@jurek1980: Mam włączoną tą opcję "Podpowiadaj następne słowo", to o nią chodziło?

screenshot-20220225211655.png

jurek1980 napisał(a):

Już wcześniej wpadłem na to,że może być to właśnie jakiś problem tego typu.
Klawiatura z Androida GBoard.
Chrome:

  • Problem z dodawaniem kliknij ustaje po wyłączeniu opcji podpowiadaj następne słowo.

Ściągnąłem klawiaturę GBoard; ale nie mogę zreprodukować

1

@jurek1980: Czyli podsumowując, udało Ci się to zreprodukować na https://4playeditor.net/?content= ?

0

Na Firefox testowałem i na forum i na stronie 4play.
Na Chrome też testowałem na obu. Ale na 4play nie dodaje kliknij w obu prsypadkach.
Powiem tak. Moze szkoda czasu, skoro problem tylko u mnie. Może jednak coś te testy wniosą do debug tego losowego pisania tekstu, który to problem chyba nie tylko ja zgłaszam.

1
jurek1980 napisał(a):

Na Firefox testowałem i na forum i na stronie 4play.
Na Chrome też testowałem na obu. Ale na 4play nie dodaje kliknij w obu prsypadkach.
Powiem tak. Moze szkoda czasu, skoro problem tylko u mnie. Może jednak coś te testy wniosą do debug tego losowego pisania tekstu, który to problem chyba nie tylko ja zgłaszam.

No nie, bo na 4programmers.net tez mi się udało zreprodukować.

Ale to co znalazłem to tak:

  1. Trzeba zacząć "ze świeżą", odświeżoną stroną; bo bug wystepuje tylko raz
  2. Trzeba wpisać dwa slowa oddzielone spacją, i wpisać kropką.
  3. Trzeba koniecznie wpisać to jako pierwszą treść w poście
  4. Nie da się ponownie zreprodukować buga, chyba żeby odświeżyć stronę.

Ale tak samo jak Ty, nie widzę tego samego na https://4playeditor.net/, ale tylko na 4programmers.net.

Moje elifie ucho mi podpowiada że ma to jakiś związek z wersją 1.10.26, i chyba na 1.10.25 tego nie było.

0

@jurek1980, czy mógłbyś sprawdzić, czy poniższe tabele są prawidłowe? Napisałem je na podstawie Twoich postów.

Chrome for Android?

Usługa/Klawiatura/"Podpowiadaj kolejne słowo" Akcja Efekt
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie tekstu między cudzysłów? Nieoczekiwane wstawienie [obj]kliknij
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Nieoczekiwane wstawienie [obj]kliknij
4playeditor.net/GBoard?/Opcja włączona? ? (Brak nieoczekiwanego zachowania)

Firefox for Android?

Usługa/Klawiatura/"Korekta tekstu i sprawdzanie pisowni" Akcja Efekt
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Nieoczekiwane wstawianie losowego tekstu
4playeditor.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Nieoczekiwane wstawianie losowego tekstu
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Brak możliwości pisania, wstawianie czegoś ze schowka, brak oczekiwanej reakcji na Backspace?
4playeditor.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Brak możliwości pisania, wstawianie czegoś ze schowka, brak oczekiwanej reakcji na Backspace?
4playeditor.net/GBoard?/Opcja wyłączona Wstawienie kropki i nowej linii Brak oczekiwanej reakcji na Backspace
2

Chrome for Android?

Usługa/Klawiatura/"Podpowiadaj kolejne słowo" Akcja Efekt
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Nieoczekiwane wstawienie [obj]kliknij
4playeditor.net/GBoard?/Opcja włączona? ? (Brak nieoczekiwanego zachowania)

Firefox for Android?

Usługa/Klawiatura/"Korekta tekstu i sprawdzanie pisowni" Akcja Efekt
4programmers.net/GBoard?/Opcja włączona Wstawienie kropki i nowej linii Nieoczekiwane wstawianie losowego tekstu
4programmers.net/GBoard?/Opcja wyłączona Wstawienie kropki i nowej linii Brak możliwości pisania, wstawianie czegoś ze schowka, brak oczekiwanej reakcji na Backspace
4playeditor.net/GBoard?/Opcja włączona? Wstawienie kropki i nowej linii Brak możliwości pisania, wstawianie czegoś ze schowka, brak oczekiwanej reakcji na Backspace
4playeditor.net/GBoard?/Opcja wyłączona Wstawienie kropki i nowej linii Brak oczekiwanej reakcji na Backspace

Tak bym to podsumował. Może po weekendzie znów znajdę trochę czasu na zabawę.
Dzięki @Silv

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1