Instalacja coyote lokalnie do testów

0

Próbowałem postawić lokalnie coyote, po wykonaniu instrukcji z readme.md i po wejściu pod adres http://localhost:8880/ dostaję 500:

screenshot-20210504103837.png

Nie udało mi się poprawnie skonfigurować xdebug żeby sprawdzić w czym jest problem, ale dodałem sobie kilka linijek do public/index.php:

$whoops = new \Whoops\Run;
$whoops->pushHandler(new \Whoops\Handler\PrettyPageHandler);
$whoops->register(); 

i wtedy przynajmniej zobaczyłem o co chodzi ;-)

screenshot-20210504104059.png

Oczywiście polecenie:

root@85b114a754af:/var/www# chmod a+rw storage/ -R

w kontenerze z php'em rozwiązało problem ;-) myślę że warto by dodać to info do readme.md :)

1

Dzięki. PR na github zawsze mile widziany :)

Jednakże to polecenie (sudo docker-compose exec php make install-dev) powinno już ustawić odpowiednie uprawnienia do folderu :/ Plik Makefile, linia 33.

0

Hmm, może to jest związane z tym że właścicielem plików na dysku jest mój użytkownik a wewnątrz kontenera php-fpm jest odpalany na userze www-data?

https://stackoverflow.com/questions/55620273/docker-php-fpm-running-as-www-data

Tak wygląda z poziomu ubuntu:

➜  coyote git:(master) ✗ ls -la storage 
total 36
drwxrwxr-x  6 daris daris 4096 maj  5 09:09 .
drwxrwxr-x 16 daris daris 4096 maj  5 08:53 ..
drwxrwxr-x  3 daris daris 4096 maj  5 08:48 app
drwxrwxr-x  2 daris daris 4096 maj  5 08:48 debugbar
drwxrwxr-x  5 daris daris 4096 maj  5 08:48 framework
-rwxrwxr-x  1 daris daris   11 maj  5 08:48 .gitignore
drwxrwxr-x  2 daris daris 4096 maj  5 08:54 logs
-rw-r--r--  1 root  root  3292 maj  5 09:09 oauth-private.key
-rw-r--r--  1 root  root   812 maj  5 09:09 oauth-public.key
➜  coyote git:(master) ✗ id -u daris
1001

A tak z wewnątrz kontenera php:

root@9b3e9f095921:/var/www# ls -la storage/
total 36
drwxrwxr-x  6 1001 1001 4096 maj  5 09:09 .
drwxrwxr-x 16 1001 1001 4096 maj  5 08:53 ..
drwxrwxr-x  3 1001 1001 4096 maj  5 08:48 app
drwxrwxr-x  2 1001 1001 4096 maj  5 08:48 debugbar
drwxrwxr-x  5 1001 1001 4096 maj  5 08:48 framework
-rwxrwxr-x  1 1001 1001   11 maj  5 08:48 .gitignore
drwxrwxr-x  2 1001 1001 4096 maj  5 08:54 logs
-rw-r--r--  1 root root 3292 maj  5 09:09 oauth-private.key
-rw-r--r--  1 root root  812 maj  5 09:09 oauth-public.key
root@9b3e9f095921:/var/www# id -u www-data
33
0

Hmm, w Makefile jest takie coś:

	chmod -R 775 storage/
	chmod 775 bootstrap/cache/

Czy to nie powinno ustawiać praw do zapisu dla każdego użytkownika?

0

@Adam Boduch: 775 to uprawnienia zapisu dla właściciela, grupy, ale nie dla innych użytkowników, https://chmodcommand.com/chmod-775/

0

Ok, dzięki. Poprawiłem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1