A jakby tak tab działał w edycji posta tak jak w IDE?

4

Łatwiej by się formatowało kod :P aktualnie tab przeskakuje na inny element

Chociaż niektórzy preferują takie zachowanie

Zepsuty tab order

3
WeiXiao napisał(a):

aktualnie tab przeskakuje na inny element

Bo tak ma działać, żeby dało się przeglądarkę obsługiwać z poziomu klawiatury. Do wcięć to się spacji naucz używać! :D

1

@furious programming:

ale tu zaraz nawymyślam!

a gdyby tab użyty pomiędzy znacznikami kodu działał jak w IDE?

```php
TU TABEK SE IDZIE W PRAWO O 4 SPACJE.
```

1

Gdyby tak było, to by było ciekawie. Sam klawisza Tab używam wyłącznie do skakania po kontrolkach, dlatego wnerwiało mnie to, kiedy mi wcięcia robiło — dlatego jestem przeciwny psuciu poprawnym i wyuczonym technikom obsługi UI.

3

Obawiam się ze to zabiłoby usability strony z poziomu np. osób niewidomych/słabowidzących (tak, są tacy programiści!)

4

@WeiXiao: był już taki pomysł: Czy klawisz tab powinien tworzyć wcięcia w kodzie?

Zobacz mój pomysł na pogodzenie tego: Praca z kodem w formularzu: skrawki kodu

1

Powiem tak:

Zróbcie jak uważacie, no ale fajnie jakby się dało pisać jakoś sensownie kod, no wręcz wypadałoby aby na forum dot. programowania takie cuda były

na razie jeszcze nikt nie wymaga aby to zintegrować z repl.it i aby był button Uruchom kod w poście ;)

0

No przyznam, że mi też czasem brakuje możliwości napisania kodu sensownie, więc myślę, że to można pogodzić.
Sam tab niech robi wcięcia w kodzie jak @WeiXiao zaproponował, a dla @furious programming i reszty antyków można zostawić kombinację alt+F4, tab do skakania po kontrolkach. Win-win.

0
furious programming napisał(a):

Bo tak ma działać, żeby dało się przeglądarkę obsługiwać z poziomu klawiatury. Do wcięć to się spacji naucz używać! :D

Spacją to sobie możesz zupę wcinać, a nie kod!

4

Może zamiast klawisza tab dodać buttony zwiększające i zmniejszające wcięcie zaznaczonego tekstu (względnie bieżącej linii, jeśli żaden tekst nie jest zaznaczony) na wzór tych z Visual Studio:

screenshot-20210108001647.png

(decrease indent, increase indent)

0
Azarien napisał(a):

Może zamiast klawisza tab dodać buttony zwiększające i zmniejszające wcięcie zaznaczonego tekstu

I można by do tego użyć alternatywnego popularnego skrótu ctrl+i i ctrl+shift+i.

1

No dobrze, ale ten tab to ma robić wcięcia o 2 czy 4 miejsca?

1

A tak na serio, no to chyba konfigurowalne

3

A może zamiast hijackowania TABa, dodać opcje formatowania kodu? Mam dwa pomysły, oba mogą być zaimplementowane, nie gryzą się:

  • Tak jak w IDE, jak przechodzisz do nowej linii między znacznikami ```, to przewiduje jakie wcięcie ma być i je wstawia. To by wyeliminowało z 95% (tak rzucam liczbami, nie robiłem badań) potrzeb klikania TABa.
  • Dodać przycisk, który automatycznie formatuje kod otoczony ```. Jest masa narzędzi, które można do tego użyć.

Dodam tylko, że nie umiem w webdev i nie wiem jak bardzo skomplikowana implementacja czegoś takiego by była. Ale PHP to superancki język, z wielką społecznością, więc pewnie ktoś kiedyś już ten problem miał i rozwiązał. Wystarczy ukraść rozwiązanie.

2

@stryku: co prawda obie propozycje ciekawe, jednak pierwsza nie do końca. No bo co z tego, że wcięcie będzie się samo robiło, skoro w polu odpowiedzi nie jest używany font monospace, więc i tak nie będzie widać czy wcięcia są dobre czy nie. Dlatego pomysł Adama na dodanie edytora kodu do nowej zakładki jest IMO lepszy. No i tam można dodać przycisk do automatycznego formatowania, bo czemu nie. ;)

0

Moim zdaniem najsensowniej byłoby zrobić, żeby faktycznie Tab/Shift+Tab dodawał/usuwał wcięcia w kodzie; ale należałoby dodać konfiguracji w profilu, żeby @furious programming mógł nadal używać go do skakania po controlkach ;D

0

Wydaje mi się, że w celu zachowania accessibility skakanie po kontrolkach powinno być by default, lecz

DLA POSIADACZY 4P PREMIUM POWINIEN POJAWIĆ SIĘ SŁICZ

screenshot-20210111173838.png

1

@furious programming: Racja, zapomniałem, że to nie monospace.

Co do oddzielnego edytora, to powiem szczerze, że nienawidzę czegoś takiego. Jak muszę coś wyklikać, żeby zrobić coś z wynikowym wyglądem tekstu, to sie uruchamiam (patrz JIRA, Word (summon @jarekr000000, ostatnio miałeś przygodę życia) itp). Za to jak pracuję z GitLabem, Latexem czy zwykłym Markdownem, to jest gitara. Bo tam się po prostu pisze, a nie myśli o gdzie jest myszka i gdzie mam ją przesunąć i kliknąć, żeby wstawić cztery spacje.

Jak ma być rozwiązanie, które wymusza przechodzenie między tabami, to od razu powiem, że raczej nigdy tego nie użyję i będę naparzał spacją. Ewentualnie kopiował i wklejał cztery na raz.
Nie chcę też popadać w skrajność. Byłbym skłonny kliknąć ikonę 'Formatuj zaznaczony kod', która mi zaznaczony kod sformatuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1