Np centrum krzeseł

8

Zdążę przed emeryturą zobaczyć inne mikroblogi niż komercyjne?

Może komerchę tzreba traktować bardziej finezyjnie, niż podwieszenie od dnia X do Y.
Np user ma fajeczkę:
Przysięgam na moją babcię, czytałem siedemnaście razy i zapamiętam na zawsze [x]

i mu się schowa?

17

Zdążysz. Wystarczy, że dorzucisz się do utrzymania forum. Chyba...

1

Widać teraz po zmianach, kto na jakich krzesłach siedzi
Na jednych @null null @stivens
Na drugich @Saalin@Paweł Dmitruk @jurek1980 @KHX

To ja zajmę dwa miejsca :p Co będę wam żałować? Dla wszystkich :D

3

Na Elektrodzie komercha ma jakieś preferencje liczbowe - jest na topie X dłużej niz by wynikało z zasad ogólnych, jakieś inne uprzywilejowanie, ale te liczby mają wymiar skończony, nie walczą na siłę z rzeczywistością.
Inaczej mówiąc nie jest to binarne

top = on | off

tylko bardziej "fuzzy"

UPDATE: to jest nawet dla komerch bdb, gdy jest ich więcej.
Niech starsza komercha, ale wzbudzająca zainteresowanie upozycjonuje się wyżej od nowszej ale nudnej.

Nieliczne elektrodowe komerchy są aktywne o wiele, wiele dłużej, niż zostały opłacone - dzięki zainteresowaniu.

Krzesło nie ma u nas możliwości "trochę" się opuścić, aż wyleci.

4

Do reklam powinna byc wydzielona oddzielna strefa (tak jak sa oferty pracy gdzies z boku i nikomu nie przeszkadzaja) a nie wisi to dziadostwo od 3 tygodni na mikroblogu.

Albo chociaz niech ten wpis bedzie caly czas na stronie glownej ale na samym dole...

EDIT: Narzekam dlatego, ze odruchowo sprawdzam tylko pierwszy wpis na mikro zeby wiedziec czy jest cos nowego :)


W sumie to mnie naszla teraz taka mysl..

// ==UserScript==
// @name         4P-Adblocker
// @version      0.1
// @description  :)
// @author       stivens
// @match        https://4programmers.net/*
// @grant        none
// ==/UserScript==

(function() {
    'use strict';

    let ads = ['entry-85817'];

    for (let ad of ads) {
        document.getElementById(ad).remove();
    }
})();

Polecam :) Zeby zainstalowac trzeba jeszcze: https://www.tampermonkey.net/

I po problemie.

EDIT: zwyklym adblockiem tez sie chyba da wyklikac.

7
stivens napisał(a):

Do reklam powinna byc wydzielona oddzielna strefa (tak jak sa oferty pracy gdzies z boku i nikomu nie przeszkadzaja) a nie wisi to dziadostwo od 3 tygodni na mikroblogu.

Właśnie po to wisi, aby było widoczne — na tym polega reklama.

Albo chociaz niech ten wpis bedzie caly czas na stronie glownej ale na samym dole...

Za ukrywanie reklamy nikt nie będzie płacił, więc to trochę bez sensu.

EDIT: Narzekam dlatego, ze odruchowo sprawdzam tylko pierwszy wpis na mikro zeby wiedziec czy jest cos nowego :)

A jeśli jest kilka nowych wpisów to sprawdzasz pierwszy, a resztę celowo pomijasz, w imię zasad? ;)

3

A jeśli jest kilka nowych wpisów to sprawdzasz pierwszy, a resztę celowo pomijasz, w imię zasad?

Chodzi o to, ze jak widze ze na samej gorze jest wpis, ktory juz widzialem to dalej nawet nie scrolluje bo ten jeden wpis wskazuje na to, ze te wczesniejsze tez nie sa nowe :)

I w tym momencie przychodzi reklama i exploituje podswiadomy odruch... W efekcie czego po prostu nie zauwazam nowych wpisow.

3

Wiem co masz na myśli. Sam też się kilka razy na to złapałem, ale zamiast walczyć ze źródłem dochodu, nauczyłem się zwracać uwagę na etykietę Sponsorowane — i po problemie. Poza tym, wpisy są domyślnie zwinięte, a — jak to niektóre dzieci tutaj podkreślają — poważni programiści mają gigantyczne monitory z ogromnymi rozdzielczościami, więc po załadowaniu strony widać kilka wpisów, a nie tylko jeden, więc wystarczy nieco obniżyć wzrok i się upewnić co do nowinek.

Funkcja sponsorowanych wpisów istnieje od dawna i było takich już wiele. Dlatego o ile nowi użytkownicy mogą się nie zorientować, tak stali bywalcy powinni już mieć wyrobiony nawyk wyłapywania wpisów reklamowych.

0

Na 1080p widac tylko jeden :(

1

No to witaj w klubie zacofanych biedaków — cóż więcej mogę dodać. Powinieneś mieć 40-calowy monitor obsługujący 8K, a nie jakiś stary badziew na 1080p. Idź do sklepu i kup sobie lepszy sprzęt, godny współczesnego programisty.

Tak przy okazji — mi też mieści się jeden wpis. :P

2

Żeby reklame zdjąć, kożdy jodyn krzyczy, ale żeby zrobić zrzutke co by nie trzeba reklam na utrzymanie, to żodyn się nie zaoferuje dorzucić.

A jak się znajdzie śmiałek to temat podnieść ile trzeba uzbierać, by na forum nie pojawiały się takie wpisy.

1

W sumie jestes ciekaw jak statystycznie wyglada srednia popularnosc/widocznosc mikroblogow kiedy na stronie glownej jest wpis sponsorowany i kiedy go nie ma.

@Adam Boduch da sie to jakos zbadac?
Tzn. sprawnie zbadac. Bo zmudnie i powoli to na pewno :D

0
stivens napisał(a):

Tzn. sprawnie zbadac. Bo zmudnie i powoli to na pewno :D

Ustaw sobie raz z adblockiem drugi raz bez adblocka i sam się przekonaj co ci bardziej pasuje

Na przykład zalogowany widzisz krzesła
nie zalogowany nie widzisz krzeseł

screenshot-20201121144040.png

screenshot-20201121144105.png

Różnica: krzesła i różne odcienie zieleni

0

Ustaw sobie raz z adblockiem drugi raz bez adblocka i sam się przekonaj co ci bardziej pasuje

Ale jak to sie ma do pytania?

0

@stivens:

W ten sposób zrobisz z siebie obiekt badań i na podstawie obserwacji zachowań 'obiektu badań' wyciągniesz wnioski

2

To za mala proba

1

@stivens:

  1. Ty to nie próba ale cała twoja populacja.
  2. Jak 50 osób zrobi test to już będzie przeprowadzone badanie na poważnej grupie użytkowników.
0

Ale mikroblogi posiadaja takie statystyki jak liczba lajkow/komentarzy. Nie trzeba szukac krolikow doswiadczalnych :)

0

Kurde jakie problemy :::::::

4programmers.net###entry-85817 > div.card-body:first-child > div.media > div.media-body:last-child > div.microblog-wrap:nth-child(4) > div.microblog-text:first-child do reguł AdGuarda......

Temat załatwiony

0
stivens napisał(a):

mikroblogi posiadaja takie statystyk

Bez uwzględnienia jak ludzie reagują na tak długo wisząca reklamę statystyki ogólne, bez analizy trendu od pierwszego dnia dnia reklam, po pojawienie się takich tematów 'interwencyjnych' jak ten, nie mają większego sensu

2

Klient wykupił reklamę na miesiąc.

W sumie to można by zmienić zasady, aby np. wpis był wyświetlany na 1 stronie ale np. losowo. Chodzi o to bowiem, aby jednak wpis sponsorowany był widoczny ;)
Kto by zapłacił bowiem za reklamę na dole strony? :D

4

@AnyKtokolwiek: normalnie się zaraz zagotuje, jak się nie podoba to idź na pasja informatyki lub dobreprogramy ;-) Niech jak najdłużej wisi i kolejna tak samo.

11

@Adam Boduch włożył w to forum dużo wysilku i nie będe przez to narzekał na reklamę. Moje zdanie jest takie - dla mnie cały czas pierwszy wpis może być na reklamę, byle było oznaczenie że sponsorowany.

0

a może jakieś 4p premium? konfigurowalne adsy np. chce widzieć oferty pracy, ale reklam nie chce, a sponsorowany wpis na mikro mogę ukryć

0

@WeiXiao: Aby mieć konfigurowalne adsy nie potrzeba stwarzać żadnego premium..... wystarczy AdGuard i odpowiednie reguły

1

@Anna Lisik: no tylko dla 4p nie jest to na rękę :P

7

Wole krzesła za $ przez miesiąc niż memy i info, że ktoś dokonał wpis nr 5000.. albo że włączył mu sie telefon

1

@WeiXiao:

WeiXiao napisał(a):

a może jakieś 4p premium? konfigurowalne adsy np. chce widzieć oferty pracy, ale reklam nie chce, a sponsorowany wpis na mikro mogę ukryć

jak pornhub?

3

Dyskutujmy. Zależy mi abyście byli zadowoleni, ale również aby klient był zadowolony :-)

Padła tutaj propozycja wersji premium: myślicie że to ma sens? Bo wydaje się że niewielu ludzi by się na to skusiło gdyż wersja premium nie oferuje nic poza wersjami reklamowymi :(

Druga moja propozycja to rotacja wpisu na 1 stronie mikroblogów. Co myślicie? Albo ewentualnie przesunięcie sponsorowanego wpisu na 2 pozycje tak aby zawsze najnowszy wpis był na samej górze.

3

A może tak zrobić, że ludziom niezalogowanym zawsze się pojawia to na początku listy, a ludziki zalogowane widzą reklamę jako pierwszy wpis każdego dnia podczas pierwszego wejścia na stronę, a potem do końca dnia reklama jest schowana. Kolejnego dnia znowu się pokaże na 1 miejscu, a przy kolejnym wyświetleniu strony zniknie. W ten sposób reklama będzie się pojawiać, ale niezbyt nachalnie. Bo nie oszukujmy się - każdy z nas już reklamę krzeseł widział 800 razy i na pewno kolejne wyświetlenie nikogo nie skłoni do zakupu.

Można dodać jeszcze np. opcję, że przez pierwsze 2-3 dni będzie zawsze jako pierwsza, znikać zacznie dopiero po zakończeniu tego okresu ochronnego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1