Praca z kodem w formularzu: skrawki kodu

4

Kiedyś była tutaj ankieta odnośnie robienia wcięć klawiszem Tab: Czy klawisz tab powinien tworzyć wcięcia w kodzie?

Na github krąży zadanie odnośnie tego. Część osób była wówczas przeciw. Wpadłem jednak na inny pomysł. Na początek screen:

screenshot-20201114114528.png

Otóż funkcjonalność miałaby polegać na tym, że rozpoznawane byłyby w treści listingi kodu. Wówczas tworzona byłaby nowa zakładka, która umożliwiałaby pracę z tym fragmentem kodu (kolorowanie składni, wcięcia, obsługa taba, numerowanie linii -- tak jak IDE). Cały trik polegałby na tym, że pracując z kodem na osobnej zakładce, aktualizowałaby się również treść postu w <textarea>.

Co myślicie? Czy taka funkcjonalność ma sens?

3

Chyba olbrzymia większość kodu na forum to albo kopiuj-wklejki (przy zadawaniu pytań), albo snippety na jedną/dwie/trzy linie, więc powiedziałbym, że wkład pracy niewspółmierny do zysku… Ale pewnie raz za czas bym skorzystał.

3

Często gdy wklejam różne kawałki kodu, to coś jeszcze zmieniam, mając kod w polu odpowiedzi. A czasem w ogóle piszę krótki przykład od razu w polu odpowiedzi i trzeba się przełączać na podgląd, żeby zobaczyć, czy będzie on wyglądał dobrze (i czy nie brakuje mu niczego). Taki mini-edytor kodu na pewno mi się przyda. ;)

1

Jeśli chodzi o mnie, nie miałbym potrzeby z tego korzystać. Jeśli w ogóle umieszczam kod na forum – stosunkowo rzadko – to daję sobie radę tak, jak jest. Może inni będą korzystać, ja wiem. Nie potrafię ocenić.

A bardziej filozoficznie – nie wiem, czy bardziej na rękę nie jest zapisywanie kodu albo w pliku (lokalnie), albo na jakimś koncie (na serwerze). Zastanawiam się, na ile ma sens poleganie na pamięci podręcznej, czy też innych pamięciach przeglądarki. Zakładam tutaj brak jakiejkowiek customowej konfiguracji ze strony użytkownika (dla swoich potrzeb).

0

Pomysł nie spotkał się z jakiś super optymistycznym odzewem ;) Odłożyłem w takim razie do listy zadań do zrobienia w późniejszym czasie.

1

A miałoby też działać na telefonie?

Na razie, jako że edytor nie ma żadnych funkcji dodatkowych, to ja piszę kod w IDE i przeklejam. Ręcznie piszę kiedy tylko jak jestem w jakimś nowym miejscu, np na czyimś kompie gdzie nie mam IDE.

Także pomysł do edycji samego kodu, moim zdaniem super.

Co do wyciągania kodu i podmieniania kod; w nowym edytorze 4play, to będzie bułka z masłem wyciągnąć i wsadzić kod.

A jakie konkretnie funkcje przewidujesz na nowy Tab? Takie raczej proste, czy bardziej coś jak IDE? Aha, noi to pewnie działało by na razie tylko dla niektórych języków, nie?

1

Ten pomysł powstał zanim zabrałeś się za nowy edytor :) Myślę więc że nowy edytor rozwiąże po prostu ten problem bo będzie łatwo robić wcięcia w kodzie, kod jest oznaczony innym fontem. Czekamy więc na wdrożenie na produkcję :)

0
Adam Boduch napisał(a):

Ten pomysł powstał zanim zabrałeś się za nowy edytor :) Myślę więc że nowy edytor rozwiąże po prostu ten problem bo będzie łatwo robić wcięcia w kodzie, kod jest oznaczony innym fontem. Czekamy więc na wdrożenie na produkcję :)

Zostały jeszcze tylko kontrolka do tabelek :>

1
Silv napisał(a):

Moim zdaniem lepiej pisać wszystko publicznie z trzech powodów: (1) w razie czego nie musisz mnie pytać, możesz zerknąć do tego "dziennika" (chyba że wolisz pytać, to w porządku ;) ); (2) i tak przygotowuję dla siebie taki "dziennik"; (3) edytor jest open-source oraz do korzystania publicznego, więc jakoś tak głupio zachowywać taki "dziennik" testów dla siebie, nie pokazywać go nikomu (nawet jeśli wszystkie testy przechodzą)

@Silv: Nie chcę Cię demotywować, ale prędzej zajrzę do unitów z którymi pracuję na co dzień niż do Twojego posta :/

screenshot-20220107110256.png

0

W porządku, to nie demotywowanie. Ja chcę, by moja praca była lepsza. Jeśli czyjaś (Twoja) jest jeszcze lepsza, to tym lepiej, dwie dobre prace wykonane. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1