Wątek zablokowany 2020-06-17 13:28 przez Marooned.

Zmiana nazwy działu Web *master*ing na

4

..........................................__

Web development... no chyba nie myśleliście że na WebMaining, lolxd

Termin Web mastering jest już chyba troszkę przestarzały, bo nawet sama Wiki definiuje to jako

Webmaster (projektant stron internetowych[1]) – redaktor strony internetowej, w szczególności zajmujący się aktualizowaniem jej treści.

Termin do niedawna oznaczał jedną osobę zajmującą się projektowaniem, kodowaniem, szatą graficzną oraz aktualizacją witryny internetowej. Witrynę WWW webmaster wykonuje na zamówienie osoby (firmy), która chce zaistnieć w sieci internetowej. Może to być jednorazowe zlecenie i wtedy praca kończy się z chwilą zaakceptowania projektu przez zamawiającego oraz umieszczenia witryny na wskazanym serwerze. Usługa może mieć też charakter ciągły – wtedy webmaster aktualizuje i rozbudowuje stronę zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem zleceniodawcy. Webmaster może także tworzyć witryny na własne życzenie i według własnego projektu. Profesjonalnie przygotowana strona powinna być przygotowana w zgodzie ze standardami określonymi przez W3C.

Odkąd do budowy atrakcyjnie wyglądającej strony nie wystarcza już sama znajomość odrobiny grafiki oraz HTML/DHTML, coraz częściej przygotowywaniem witryn internetowych zajmują się osobne firmy zatrudniające kilka osób, z których każda specjalizuje się i odpowiada za część elementów witryny. Podział zadań jest zmienny i zależy od zainteresowań i umiejętności zatrudnionych. W firmach dodatkowo oferujących hosting i możliwość umieszczenia zamawianej strony na własnym serwerze, popularne jest rozróżnienie prac przy serwisie na te, których efekt jest wykonywany przez serwer (ang. server-side) lub przez przeglądarkę użytkownika (ang. client-side). Najczęstsze specjalizacje to m.in.:

Web development wydaje się bardziej dostosowany do dzisiejszych realiów

https://en.wikipedia.org/wiki/Web_development

Web development is the work involved in developing a website for the Internet (World Wide Web) or an intranet (a private network).[1] Web development can range from developing a simple single static page of plain text to complex web-based internet applications (web apps), electronic businesses, and social network services. A more comprehensive list of tasks to which web development commonly refers, may include web engineering, web design, web content development, client liaison, client-side/server-side scripting, web server and network security configuration, and e-commerce development.

cc @czysteskarpety

PS: Nie chcecie tego fixnąć?

screenshot-20200616013353.png

0

Żarty na bok, ale tak całkiem na poważnie, to twierdzenie, że master to brzydkie słowo, jest rasistowskie, bo uderza w hip-hop (kulturę wymyśloną przez czarnych Amerykanów), a jednym z pierwszych raperów jest niejaki Grandmaster Flash:

(w którejś części GTA wykorzystano tę piosenkę BTW).

Poza tym Jam Master Jay z Run DMC również miał nazwę Master w pseudonimie.

Poza tym raperzy (ogólnie) są nazywani czasem mianem MC, czyli - Master of Ceremony.

Czyli twierdzenie, że słowo master jest be, bo kojarzy się z panami niewolników, to rasizm wymyślany przez białych ludzi, a nie coś, co faktycznie ma jakieś odzwierciedlenie w kulturze czarnych ludzi.

Swoją drogą ten wątek również pokazuje to, że ludzie czarni trochę inaczej to widzą, niż by chciało białe aryjskie lewactwo.

https://twitter.com/Speedkicks/status/1272283853617459200

1

Jak już, to chyba raczej na: web development.

Osobiście pomysł postrzegam jako niedorzeczny i "uargumentowany" na zasadzie: musimy coś zmienić, żeby nie było tak, jak 10 lat temu.

Google trends faktycznie wykazuje wzrost zainteresowania nowym terminem:

https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=PL&q=webmaster,web%20developer
https://trends.google.com/trends/explore?geo=PL&q=webmaster,web%20developer

Ale w moich uszach ta druga nazwa brzmi strasznie bombastycznie.

4

Za dużo czytacie o tych polityczno-poprawnych bzdurach i zapominacie, że słowo „master” oznacza po prostu mistrz, a nie żaden pan czarnych niewolników (choć nie wiem kogo się zatrudnia do webówki i jak wyglądają warunki pracy).

Właśnie do tego pije nazwa webmaster, czyli oznacza mistrza webówki. Co oczywiście w dzisiejszych czasach i przepchanym gównianymi serwisami internetem, określenie to brzmi niesamowicie śmiesznie.

5

Ja proponuję nazwę Webbing. To by w pełni oddawało brak powagi tej "profesji" :]

3
furious programming napisał(a):

Właśnie do tego pije nazwa webmaster, czyli oznacza mistrza webówki.

Tak, z racji, że mowa o mistrzu webówki, więc jak już wywołano mnie do tablicy to jestem, ogólnie nie jestem ani za, ani przeciw, tytuły są dla ludzi, którzy w nie wierzą, ja jestem zwolennikiem ciężkiej pracy i nauki, tym wzbudza się szacunek u ludzi, a nie tytułami.

Pozdrawiam wszystkich, Elo.

3

W sumie trochę się zgadzam - "webmaster" to takie pojęcie z końca lat 90-tych w zasadzie.

Ale mamy jakieś lepsze niż "web development" fraza/słowo dla opisania programowania front-endu, hostingów, serwerów i domen?

2

developer pochodzi z angielskiego, po polsku powinno być rozwijacz.
W innych krajach mają swoje wersje developera:
np. niemiecki Entwickler, czeski vývojář, słoweński razvijalec.
A my? Ślepo naśladujemy zachód.

4
LukeJL napisał(a):

developer pochodzi z angielskiego, po polsku powinno być rozwijacz.
W innych krajach mają swoje wersje developera:
np. niemiecki Entwickler, czeski vývojář, słoweński razvijalec.
A my? Ślepo naśladujemy zachód.

I teraz zacznie się dyskusja że jest to tłumaczenie bez kontekstu i powinno być programista. I zaraz przyjdzie ktoś inny że mówiąc że gdzieś tam w San Francisco jest różnica między rozwijaczem a programistą. I jeszcze ktoś inny zacznie układać drabinkę kto mądrzejszy (rozwijacz, programista, koder, dekoder) żeby podbudować swoje ego. A na koniec i tak wjedzie ktoś na białym koniu mówiąc że rozwijacz to neologizm i nowomowa i już lepszy makaronizm.

Chyba udało mi się skrócić 3 tygodnie typowej rozmowy na 4p :P

4

Popieram. Web master jest dla mnie określeniem obraźliwym i uraża moje uczucia ponieważ jasno sugeruje że osoby parające się frontem są gdzieś wyżej w hierarchii od innych developerów, że to niby takie pany są ponad plebsem.

0
Aventus napisał(a):

Popieram. Web master jest dla mnie określeniem obraźliwym i uraża moje uczucia ponieważ jasno sugeruje że osoby parające się frontem są gdzieś wyżej w hierarchii od innych developerów, że to niby takie pany są ponad plebsem.

Glorious Web Master Race :)

title

2

webmastering - cech rzemiosł sieciowych
junior developer - czeladnik
senior developer - mistrz
leader - cechmistrz

1

@Marooned:

pryncypał? ninja? devops? mistrz młyna?

3

Zamiast równać w dół, równajmy w górę. Zamiast degradacji wybierzmy promocję. Oto moje propozycje:

  • C/C++Mastering
  • JavaMastering
  • PythonMastering
  • ...
1

To może od razu jak w szachach https://en.wikipedia.org/wiki/FIDE_titles ? Mają tam:

  • Grandmaster
  • International Master
  • FIDE Master
  • Candidate Master

Przeróbka byłaby bardzo prosta:

  • Java Grandmaster
  • Java International Master
  • Java Master
  • Java Candiate Master

:]

3

Moja propozycja (inspirowana propozycją @furious programming): siećmistrz/siećmistrzostwo

3
Marooned napisał(a):

webmastering - cech rzemiosł sieciowych
junior developer - czeladnik
senior developer - mistrz
leader - cechmistrz

Czeladnik to chyba taki bardziej mid, a junior to uczeń. Chociaż podobno istniało jeszcze pojęcie terminatora...

0
Wibowit napisał(a):

Przeróbka byłaby bardzo prosta:

  • Java Grandmaster
  • Java International Master
  • Java Master
  • Java Candiate Master

W zasadzie ok, ale sugeruję też wersję bardziej inkluzywną:

  • Java Grandmistress
  • Java International Mistress
  • Java Mistress
  • Java Candiate Mistress
0

To ja proponuję "PHP Garbage man" i "Junior Garbage man"

0

To ja proponuję "Fronciarstwo".

0

Ok, sam popłynąłem wyżej, ale starajmy się, by dział Coyote trzymał się tematu. Myślę, że ten wątek do niczego nie zaprowadzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1