Nie mogę postawić lokalnie coyote'a

0

Pewnie wyjdę na nieogara, ale kiedy chciałem postawić coyote'a, to dostałem takie coś:

~/PhpstormProjects/coyote (master) $ docker-compose up -d
WARNING: The ENABLE_XDEBUG variable is not set. Defaulting to a blank string.
WARNING: The XDEBUG_HOST variable is not set. Defaulting to a blank string.
WARNING: The XDEBUG_PORT variable is not set. Defaulting to a blank string.
Starting coyote_db_1            ... done
Starting coyote_cron_1          ... done
Starting coyote_mongo_1         ... done
Starting coyote_elasticsearch_1 ... done
Starting coyote_php_1           ... done
Starting coyote_redis_1         ... done
Starting coyote_minio_1         ... done
Starting coyote_mailhog_1       ... done
Starting coyote_nginx_1         ... done
Starting coyote_createbuckets_1 ... done
Starting coyote_graylog_1       ...
Starting coyote_kibana_1        ...
Starting coyote_graylog_1       ... done
Starting coyote_kibana_1        ... done
ERROR: for coyote_selenium_1  Cannot create container for service selenium: b'Mount denied:\nThe source path "\\\\dev\\\\shm:/dev/shm"\nis not a valid Windows path'

ERROR: for selenium  Cannot create container for service selenium: b'Mount denied:\nThe source path "\\\\dev\\\\shm:/dev/shm"\nis not a valid Windows path'
ERROR: Encountered errors while bringing up the project.
~/PhpstormProjects/coyote (master) $

Wydaje mi się że są ustawione tylko pod unixa. Jak mógłybym odpalić aplikacje pod windowsem? Jakąś minimalną wersję bez bajerów.

1

Spróbuj set COMPOSE_CONVERT_WINDOWS_PATHS=1 przed odpalaniem docker-compose (albo wyrzuć selenium z docker-compose.yaml ;)).

(BTW, jaką masz wersję Dockera, bo u mnie zadziało "od strzału", Docker 19.03.8?)

1
Ktos napisał(a):

Spróbuj set COMPOSE_CONVERT_WINDOWS_PATHS=1 przed odpalaniem docker-compose (albo wyrzuć selenium z docker-compose.yaml ;)).

(BTW, jaką masz wersję Dockera, bo u mnie zadziało "od strzału", Docker 19.03.8?)

Ustawienie vara nic nie zmieniło, wywaliłem selenium :D

0

To jeszcze mam pytanie, na obrazie php 4programmers nie ma xDebug? To jest by design, czy ja coś zwaliłem? I jak tak, to jak to zainstalować? Jest gotowy sposób czy mam kombinować?

1

Jest xdebug. Dodaj w .env konfiguracje:

ENABLE_XDEBUG=1
XDEBUG_HOST=
XDEBUG_PORT=

Podaj IP oraz port. Uaktualniłem już też README aby było wiadomo na przyszłość.

0
Adam Boduch napisał(a):

Jest xdebug. Dodaj w .env konfiguracje:

ENABLE_XDEBUG=1
XDEBUG_HOST=
XDEBUG_PORT=

Podaj IP oraz port. Uaktualniłem już też README aby było wiadomo na przyszłość.

No nie, ustawiłem sobie

ENABLE_XDEBUG=1
XDEBUG_HOST=host.docker.internal
XDEBUG_PORT=9000

screenshot-20200425164302.png
screenshot-20200425164309.png

I faktycznie w /usr/local/etc/php/conf.d/docker-php-ext-xdebug.ini mam host i port, ale still. Phpstorm mówi że nie ma xdebuga :D

0

Spróbuj uruchomić kontener jeszcze raz. xdebug dodaje się w momencie uruchamiania kontenera. Konkretnie uruchamiany jest ten skrypt basha: https://github.com/adam-boduch/coyote/blob/master/docker/php/xdebug.sh

Widzę na screenie że masz plik INI z konfiguracją xdebuga w kontenerze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1