System zarzadzania kodem zrodlowym

0

Powoli sie wszystko rozkreca. Pod adresem http://www.4programmers.net/dev/znajduje sie demo systemu zarzadzania kodem zrodlowym. System ten napisalem raczej szybko i jest on w fazie wstepnej :) Byc moze jak bedzie trzeba to sie go rozbuduje. Na razie do dzialu /dev/ moga wejsc wszyscy, ale nikt na razie nie moze dodawac nowych plikow. Gdy projekt juz ruszy, bioracy w nim udzial ludzie beda mogli dodawac nowe pliki bianarne oraz php, a ten system ma w tym pomoc. Czekam na opinie...

P.S. Po burzy mozgow na ircu, ustalisismy robocza nazwe projektu: Coyote :))

0

Ładnie to wygląda (przypomina CVS'a). Ale mam jedno pytanie: czemu tam jest plik dodany przeze mnie? Ja jeszcze nic nie dodałem!!!!!!

0

Ładnie to wygląda (przypomina CVS'a). Ale mam jedno pytanie: czemu tam jest plik dodany przeze mnie? Ja jeszcze nic nie dodałem!!!!!!

nie, nie, przeze mnie :-D ale ja też nie dodawałem

0

Spoko, ludziska, to tylko przyklad, demo :))

0

wyglada milo :).

0

demo

a ile kosztuje pełna wersja??

[dopisane]
sorki, to było głupie pytanie

oO ... nie mogles po prostu usunac postu?

0

A ja sie nie moge zalogowac :(

0

A myslisz ze Adam by cie tam chcial :-D

0

A myslisz ze Adam by cie tam chcial :-D

A czemu nie??
na pewno znam sie bardziej na jezykach skryptowych niz kilka osob co sie tam dostalo...

0

Moze mnie ktos oswiecic, kto znajduje sie wsrod wybrancow?

0

na pewno znam sie bardziej na jezykach skryptowych niz kilka osob co sie tam dostalo...

To nie chodzi o to, kto się dobrze zna, a o zaufanie.
Czy mam może przypomnieć, kto rzucał oskarżenia o plagiat i parę innych wybryków?

0

na pewno znam sie bardziej na jezykach skryptowych niz kilka osob co sie tam dostalo...

może trochę, pokory, szczególnie po tym co wkleiłeś jako rozwiązanie
konkursu w dziale JS/PHP :-D , a o swoich umiejętnościach się nie mówi
bo to nie na miejscu, jeśli ktoś wie ile umie to nie musi się chwalić :-P

0

na pewno znam sie bardziej na jezykach skryptowych niz kilka osob co sie tam dostalo...

może trochę, pokory, szczególnie po tym co wkleiłeś jako rozwiązanie
konkursu w dziale JS/PHP :-D , a o swoich umiejętnościach się nie mówi
bo to nie na miejscu, jeśli ktoś wie ile umie to nie musi się chwalić :-P

Ale jako jedyny podalem tam skrypt...
Pare poprawek i by dzialal...

0

nienawidze zakodowanych i blokodowanych plików itp.
bo to mnie kręci do wejścia tam ;-)

0

Ale jako jedyny podalem tam skrypt...
Pare poprawek i by dzialal...

z calym szacunkiem, ale chyba mam ograniczona wyobraznie, bo jakos nie widze tego kodu w tej roli.

0

Ale jako jedyny podalem tam skrypt...
Pare poprawek i by dzialal...

tu się z tobą zgodzę że jako jedyny podałeś JAK na razie jakiekolwiek
rozwiązanie, i jak tak dajej będzie to i zwycięzcą zostaniesz :-D
tylko poco napisałeś że skrypt działa u ciebie na kompie,
skoro teraz przyznajesz że wymagał poprawek,
myślałeś że nie zauważę czy że będzie dla mnie zbyt skomplikowany ?

0

piechnat daj mu metal :-D lub zarcje dla psa :-D.

Myslisz ze kazdy user co zna PHP bedzie sie chwail :-D. Takze masz 0 porownania kto jest tutaj dobry w PHP a kto nie. Nie widzales tutaj wystaczajaca osob aby sie samemu ocenic.

Nie chce przez to powiedziec ze jak niby jestem jakis guru, chce powiedziec ze nie ocenia sie samego siebie oraz innych ludzi tak od zaraz. Bo mozna sie przeliczyc :-).

Wiec jak bys mial troche w glowie to bys nie robil plagiatow i innych. Naprzyklad: podajac sie za Adama B na moim bylym zastepczym forum (zastepczym 4p), piszac ze twoje forum jest ofcialne 4p :-D .

Po prostu z siebie cyrk robisz :-D.
Trzymaj tak dalej a sie wysoko dobijesz [diabel] (tam gdzie ten gosciu [diabel] )

0

Na razie dostep maja:

Vogel
roSzi
kuba_e
S&M
my_nick
piechnat
Matrix(orginal)
DETOX
Kapustka
Pedros

Kolejne osoby do uzgodnienia :)

0

ja też? no, nie spodziewałem się, serio.

PS. ktoś się w innym temacie czepiał że podałem różne daty rozpoczęcia pracy przy php. To jest tak: od 1,5 roku wiem co to jest :), od 1,2 roku pracuję przy tym. (z MySQL to samo) Wyjaśnione?

<font color="green">[dopisane]</span>

Mam pomysł, który można by wykorzystać w razie robienia całego serwisu od nowa: z punktu widzenia użytkownika cały serwis byłby w jednym pliku który include'ował by inne na podstawie parametru (numerek). W bazie byłaby tabela z jedną kolumną na numerki i drugą na ścieżkę do pliku. (Użytą w include.) Żeby nie było kłutni w stylu "użyłeś tego samego numeru co ja, ty [...]! Ja go pierwszy użyłem, mam do niego większe prawa!" itd., proponuję na początek ustalć pewien zakres na rzeczy oczywiste (newsy, forum, itp.) a następnie zrobić przydziały "numerków" (zajechało latami osiemdziesiątymi :)). po prostu ktoś kto ma pomysł zgłasza go np. Adamowi, on stwierdza czy to ma sens i przydziela numerek. To by, oprócz uporządkowania strony technicznej serwisu, zapobiegło pojawianiu się kiepskich pomysłów - nie ma przydziału :), nie ma jakiegoś mniej udanego kawałka. Taki system ma też jeszcze jedną zaletę - lepsze zabezpieczenie przed pseudo-hakerami. Wystarczy w głównym pliku zdefiniować stałą w stylu "NO_STANDALONE" i w każdym z "podplików", na samym początku, sprawdzać czy stała istnieje. Jeśli nie - plik odmawia posłuszeństwa. I nawet jeśli jakiś kutafon by znał nazwę któregoś z plików, nie mógłby się do niego dostać "od tyłu", a większe zabezpieczenia wystarczyły by tylko w głównym pliku. Do tego jeszcze w ustawieniach serwera blokada include'owania z innych serwerów, żeby jakiś łomot z kontem z PHP nie mógł zromić czegoś takiego:

define("NO_STANDALONE");
include("http://www.4programmers.net/katalog/plik.php");
echo($admin_pwd); //z regóły wystarczy kilka prób żeby znaleźć jakąś ważną zmienną...

W ten sposób można się włamać do niezmodyfikowanych systemów Phorum a nawet do phpBB. Oczywiście można include'ować główny plik, ale w nim, na końcu, można po prostu przypisać do ważnych zmiennych tekst w stylu "i co, buraku, zadowolony?" :) - i po sprawie.

0

Te numerki, to zdaje sie numery wersji jak dobrze zrozumialem. Zobacz w dziale /Dev jak to wyglada. Poprawa bledu - user nadaje nowy numerek dla pliku. Za chwile zabieram sie za napisanie wytycznych nadawania nowych wersji...

0

nie, mi chodzi o coś ciut innego. nie chciałem zakładać nowego tematu (a nuż by zbluzgali, a nóż widelec, :P), chodzi mi o samą konstrukcję serwisu - główny plik dostaje w parametrze "id" np. numer 25. W tabeli w badzie ma pod 25 tekst "katalog/plik.php". Include'uje plik, i tyle. po prostu jak któs chce coś zrobić, pyta się czy to ma sens, i dostaje jakąś liczbę pod którą w bazie będzie później plik. Ale do identyfikowania wersji to się też może nadać.

0

Hmm dziwne- rejestracja "administracji" w bazie... To jest forum - ty masz go używać - a bazą i jak to wszystko działa zajmują się właściciele, czyli p. A.Boduch. Taki jest sens www :)

0

To nie chodzi o to, kto się dobrze zna, a o zaufanie.

To ja się zgłaszam :p
Nie śmiać się!!
Jestem na etapie okładki książki o PHP, ale jak się postaram to zaczne czytać :-)
Co prawda na początku pisałem posty na które odpowiedzi były w FAQ, ale teraz staram się tegonie robić ;p ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1