Znikające przekreślenie nieaktywnych/zbanowanych użytkowników

1

Zauważyłem coś dziwnego (przynajmniej w moim odczuciu) i chyba to jest bug.

Programistyczne WTF jakie Was spotkały - w komentarzach do tego posta wypowiadał się @niezdecydowany
Koleś z jakiegoś powodu został zablokowany, więc chciałem rzucić okiem na jego twórczość.

Pierwotnie jego nick wyglądał tak, jak na poniższym obrazku:

screenshot-20191007120120.png

Najechałem myszką i wcisnąłem rolkę, żeby otworzyć jego profil w nowej karcie. Karta się otworzyła, ale jednocześnie zdjąłem mu bana ;)

screenshot-20191007120210.png

Sprawdziłem w innym wątku (Muzyka godna polecenia - jest bardzo stary, więc łatwo tam znaleźć ludzi, którzy już stąd zniknęli) i dzieje się to samo - zarówno w komentarzach, jak i przy postach. Pierwszy post jest założony przez zbanowanego użytkownika, więc łatwo to sprawdzić.

Zauważyłem też jeszcze jedną rzecz - jeśli komentarz jest wpisany przez autora wątku (czyli jego nick jest w zielonym jajeczku) to poza wyżej opisanym zachowaniem, już samo najechanie na niego powoduje zniknięcie przekreślenia, czyli hover kasuje bana ;)

2

Widzę, ze :focus na danym linki usuwa przekreślenie ustawiając text-decoration: none;

0

Zaakceptowane? Ale dodane do listy rzeczy do naprawienia, czy naprawione?

1

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, ale że jest ona dość zbliżona tematycznie do opisanego powyżej problemu, nie zakładałem nowego wątku, tylko dołożyłem tutaj. Problem idealnie ilustruje poniższa grafika:

screenshot-20191122132346.png

Koleś jest nieaktywny/zbanowany, ale po najechaniu myszem na jego nick, pojawia się dymek z informacją, że jest online. Albo czegoś nie rozumiem, albo jest to jakiś babol ;)

0

Też to zauważyłem wiele razy i najwyraźniej zbanowanie użytkownika nie wywala mu sesji od razu (po stronie serwera), a dopiero gdy coś tam spróbuje zrobić lub gdy ta sesja po prostu zaliczy time out. Mimo wszystko zbanowanie użytkownika powoduje natychmiastowe zablokowanie funkcji jego konta, więc i tak niczego już nie jest w stanie zrobić.

W ramach ciekawostki dodam, że jakiś czas temu zbanowałem sam siebie i wystarczyło odświeżyć stronę, aby pojawił się komunikat o blokadzie konta, choć jeszcze przez jakiś czas widoczny byłem jako zalogowany (np. widniałem na liście aktywnych użytkowników u dołu głównej strony serwisu).

1

To jest dobry trop. Sesje usuwane są po jakimś czasie od nieaktywności tak więc zbanowany user przez jakiś czas pozostaje jeszcze online.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0