Ponowne umieszczanie na stronie głównej wątków bez odpowiedzi

2

Nie wiem, czy takiej propozycji nie było jeszcze.

Problem

Aktualnie jest tak, że nowo utworzone wątki są po iluś minutach od utworzenia umieszczane na stronie głównej w sekcji "Nowe wątki", a po pewnym czasie (LUB po pewnym czasie + po pewnej liczbie nowych wątków) są one z niej zdejmowane. Nie wiem, jak ten mechanizm wygląda w rzeczywistości, dlatego opisałem to tak ogólnie.

Czas przebywania na stronie głównej (niezależnie od tego, czy jest przypadkowy, czy można go zmienić) pozwala wątkom na "zdobycie" pewnej liczby odpowiedzi poprzez bycie możliwymi do zauważenia (tak ja to widzę). Z chwilą zejścia ze strony głównej wątki nadal mogą "zdobywać" odpowiedzi, niemniej jest to spowolnione. W przypadku wątków o niezbyt ciekawym/zrozumiałym tytule i/lub treści, dostaje się tych odpowiedzi oczywiście odpowiednio mniej (to nie kwestia Coyote, po prostu zauważam, że takie wątki też są, i że to się nie zmieni).

Niektóre wątki mogą nie dostać żadnych odpowiedzi przez dłuższy czas, zarówno w czasie przebywania na stronie głównej, jak i po zejściu z niej (nie napiszę "nigdy", bo w końcu wszystkie z "nie-odpowiedzianych" wciąż są "aktywne" i można na nie odpowiadać). I właśnie do nich chciałbym adresować następującą propozycję: może można by wprowadzić mechanizm, by wątki bez odpowiedzi były ponownie wyświetlane na stronie głównej.

Propozycja rozwiązania

Mechanizm ten w praktyce mógłby tak wyglądać:

  1. Użytkownik tworzy wątek.
  2. Wątek przebywa jakiś czas na stronie głównej, ale nie dostaje odpowiedzi.
  3. Po tym czasie wątek jest zdejmowany ze strony głównej i ten moment jest rejestrowany.
  4. Jeżeli wątek nie ma żadnych odpowiedzi oraz upłynął określony czas od momentu jego zdjęcia, to wysyłane jest powiadomienie do autora o możliwości umieszczenia wątku ponownie na stronie głównej.
  5. Jeżeli autor kliknie w takie powiadomienie, to wątek jest umieszczany ponownie na stronie głównej w sekcji "Nowe wątki" – tak samo, jakby był nowo utworzony (a gdy z niej zejdzie, ponownie zaczyna się odliczanie). Wątek otrzymuje w widocznym miejscu (np. zaraz za datą) jakąś etykietę, by widać było, że ten wątek był dawniej utworzony, a nie ostatnio – np. (wznowiony). Zamiast bezpośrednio umieszczać wątek, kliknięcie może również przekierowywać na jakąś stronę, na której będzie przycisk do ponownego umieszczenia; to rozwiązanie dobre w tych sytuacjach, gdy np. przypadkowo naciśnie się przycisk "Oznacz jako przeczytane", lub też wystąpi problem i powiadomienia same się oznaczą jako przeczytane (mnie się tak zdarzyło kilka razy).
  6. Jeżeli autor nie kliknie w takie powiadomienie, nic się nie dzieje – wątek jak był, tak zostaje poza stroną główną. Żadne nowe powiadomienie nie jest wysyłane.

UPDATE:

Ta propozycja ma kilka zalet według mnie:

  • Jeśli wybierze się wariant bez dodatkowej strony:
  1. Nie wprowadza konieczności przebudowy layoutu strony, np. dodania nowej sekcji. Wszystko dzieje się w ramach obecnego layoutu.
  2. Wprowadza tylko dwie dodatkowe interakcje użytkownika: kliknięcie raz dla wyświetlenia powiadomienia, kliknięcie drugi raz dla ponownego umieszczenia wątku na stronie głównej.
  3. Wprowadza tylko jedną nową zmienną jedną lub dwie nowe zmienne – moment zdjęcia ze strony głównej (chyba że nawet jest to już jakoś rejestrowane?) oraz ewentualnie zmienną informującą, czy wątek jest wznowiony (nie wiem, jak to może zostać rozwiązane docelowo).
  • Jeśli wybierze się wariant z dodatkową stroną, dochodzi jedynie ta dodatkowa strona (mam nadzieję, że "jedynie" ;) ).

UPDATE2:

Inne zalety:

  1. Użytkownik korzysta ze znanego sobie systemu powiadomień oraz znanej sobie sekcji "Nowe wątki".
  2. Połowa działań zależy od użytkownika, strona nie działa "sama" w całości (niektórzy tego nie lubią).

UPDATE3: Jeśli chodzi o jakieś statystyki, czy choćby samo odczucie, jak dużo jest wątków bez odpowiedzi, to niestety nie mam żadnych. Propozycja jest do rozważenia i do zebrania argumentów, także dotyczących jakichkolwiek statystyk.

2

Pomysł ciekawy. Można by też się zastanowić, czy nie zwiększyć ilości wątków na stronie głównej, albo zrobić "karuzelę" - coś na kształt promowanych ogłoszeń w serwisach typu Gumtree. Tam w każdej kategorii jest miejsce na kilka ogłoszeń wyróżnionych, ale na ogół użytkownicy wykupują większą ilość ogłoszeń promowanych. Dlatego za każdym razem z puli ogłoszeń przeznaczonych do promowania, wybierane jest tylko kilka, które zostaną wyświetlone. Oczywiście - przy każdym wyświetleniu, zostaje wybrany inny zestaw.

2

Moim zdaniem powinny być wątki stworzone przez osoby powyżej dziewiątego miejsca na forum (to tylko luźna propozycja, proszę jej jeszcze nie realizować).

1

Zakładka "Nowe wątki" na stronie głównej wyświetla po prostu wątki posortowane według daty.

Ja bym proponował pokombinować coś z algorytmem umieszczania wątków w zakładce "Najciekawsze" oraz "Najwyżej oceniane".

Lista w "Najwyżej oceniane" jest dość statyczna. Zauważyłem, że przeważnie pokazywane są tam te same pozycje. Brane są tam pod uwagę wątki w których ostatni post napisany był nie później niż miesiąc temu. Sortowanie według liczby ocen wątku.

W "Najciekawszych" natomiast brane pod uwagę jest 3000 wątków wg. ostatniej daty napisania posta, odrzucane są te bez odpowiedzi i sortowane według formuły:

return min(1000, 200 * (int) $this->score)
            + min(1000, 100 * (int) $this->replies)
                + min(1000, 15 * (int) $this->views)
                    - ((time() - $this->last_post_created_at->timestamp) / 4500)
                        - ((time() - $this->created_at->timestamp) / 1000);

Więc może tutaj jest pole do popisu? Wywalić zakładkę "Najwyżej oceniane" i zmienić algorytm sortowania "Najciekawszych"? Np. zmienić nazwę na "Promowane" i wymyślić algorytm, który wrzucałby jakiś wątek bez odpowiedzi.

1

To, co napisałeś brzmi OK, ale zastanów się też proszę nad moją propozycją karuzeli. Teraz często jest tak, że wątek znika z "nowych" za szybko.

0
Adam Boduch napisał(a):

Zakładka "Nowe wątki" na stronie głównej wyświetla po prostu wątki posortowane według daty.

Ja bym proponował pokombinować coś z algorytmem umieszczania wątków w zakładce "Najciekawsze" oraz "Najwyżej oceniane".

Lista w "Najwyżej oceniane" jest dość statyczna. Zauważyłem, że przeważnie pokazywane są tam te same pozycje. Brane są tam pod uwagę wątki w których ostatni post napisany był nie później niż miesiąc temu. Sortowanie według liczby ocen wątku.

W "Najciekawszych" natomiast brane pod uwagę jest 3000 wątków wg. ostatniej daty napisania posta, odrzucane są te bez odpowiedzi i sortowane według formuły:

return min(1000, 200 * (int) $this->score)
            + min(1000, 100 * (int) $this->replies)
                + min(1000, 15 * (int) $this->views)
                    - ((time() - $this->last_post_created_at->timestamp) / 4500)
                        - ((time() - $this->created_at->timestamp) / 1000);

Więc może tutaj jest pole do popisu? Wywalić zakładkę "Najwyżej oceniane" i zmienić algorytm sortowania "Najciekawszych"? Np. zmienić nazwę na "Promowane" i wymyślić algorytm, który wrzucałby jakiś wątek bez odpowiedzi.

Zgodzę się, że jest pewne powielenie informacji w "Najwyżej ocenianych" oraz "Najciekawszych". Propozycja usunięcia/zastąpienia jednej z tych sekcji jest do rozważenia.

Natomiast byłbym przeciwny utworzeniu osobnej kategorii "Promowane". Nie jestem pewien, czy już taką na jakimś forum widziałem, ale wyobrażam sobie, że miałaby ona znacząco mniej odwiedzin niż kategoria "Nowe wątki". Nie spełniałaby przez to swojego celu. Dlaczego mniej? Zakładam, że w ogóle mało osób (w stosunku do liczby użytkowników forum) patrzy do sekcji "Nowe wątki". Z tych osób, domyślam się, część patrzy tam z chęci pomocy, a część ciekawości. Sekcja "Promowane" przyciągnęłaby osoby chcące pomóc, ale nie osoby patrzące z ciekawości. Natomiast umieszczenie wznawianych wątków w już istniejącej sekcji "Nowe wątki" spowodowałoby, że obie grupy zobaczyłyby je. Także – nie wywołałoby to skumulowanego wrażenia, że "te wątki są tak mało ciekawe/pytania są tak niezrozumiałe, że nikt nie chciał na nie odpowiedzieć. Po co ja mam sobie jeszcze tym zawracać głowę".

Sama nazwa "Promowane" niespecjalnie mi się podoba, bo kojarzy mi się z czymś, co jest promowane – czyli albo 1) nie ma żadnych korzyści dla mnie, ale marketing chciałby, by miało, albo 2) może posiadać dla mnie jakieś korzyści. Pierwszy przypadek jest nieprzyjemny, drugi zazwyczaj nie odpowiada sytuacji faktycznej (tak sobie wyobrażam). Ale nie będę się specjalnie spierać, bo rozumiem, że to może być tylko moje skojarzenie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1