Usunięcie chatu?

0

Co myślicie o usunięciu tej zakładki z serwisu? Argumentuje to tym, że:

a. z tego co kiedyś patrzyłem to mało kto tam siedzi
b. są problemy z logowaniem (bugi itp); generalnie nikt nie jest w stanie tego utrzymywać

0

Ankieta by się przydała. :P

Tam nigdy za dużo osób nie siedziało, więc bez sensu to trzymać.

Z tego co kojarzę to ludzie siedzą w większej ilosci na ircu, jak normalne developery. :P

2

Jeśli o mnie chodzi to wszedłem tam może raz, na początku bytowania na 4P. Nie pamiętam, czy był zupełnie pusty, czy może były jakieś 1-2 osoby. W każdym razie - jak dla mnie to totalnie zbędna funkcja. Przynajmniej w obecnej postaci. Moim zdaniem, albo powinno się ten czat zreanimować, przypominać o jego istnieniu, spowodować większe zainteresowanie, albo usunąć. Tylko nie wiem, czy ludzie będą chcieli z niego korzystać - bo ja jakoś siebie tam nie widzę, niezależnie od ewentualnie podjętego planu naprawczego ;)

0

I gdzie teraz bedzie siedziec @Afish ? :P

1

Hmmm...ja w tym czacie widzę Bracia pewien potencjał, jak by zaszła potrzeba komuś z 4p wytłumaczyć coś na żywo. Świetnym przykładem jest ten wątek - ile ja musiałem natrzaskać komentarzy ciągnąc Kamilę za język aby w końcu wyciągnąć od niej, w czym problem, to moje. Nie bez znaczenia był fakt, że mając otwartą zakładkę 4p w przeglądarce powiadomienia o nowym komentarzu/poście miały pewnego laga, co dodatkowo przedłużało komunikację. Ale żeby czat się wywiązał z takiego zadania, to tak:

  • musi być możliwość tworzenia pokojów prywatnych, i zapraszania do niego użytkowników poprzez jakieś ja wiem, invite:@ user
  • nie od rzeczy byłoby dać możliwość eksportu rozmowy do posta, i tam pojawiałaby się ona w postaci rozwijanej listy (to, co na normalnych forach robi znacznik spoiler)
0

To może zamiast czata jakiś slackowy kanał?

1

Kiedyś kilka razy zajrzałem, jak działało jeszcze autologowanie. Obecnie wita mnie okienko logowania co sprawia wrażenie, że jest to osobna aplikacja, a nie część 4p.
Czasy, gdy miałem wolny czas i marnowałem go na chacie/ircu mam dawno za sobą ;-)

0

Kiedyś miałem ambicję aby samemu napisać taki chat, zintegrowany w 100% z 4programmers.net (powiadomienia, logowanie; pomijam tutaj wygląd). Chyba, żeby to komuś zlecić :]

2

To może ciekawiej by było to uprościć i np na stronie głównej wrzucić gdzieś mały shoutbox? Więksi społeczniacy mogliby wrzucać np dzień dobry ;)

shoutbox.png

0

Ale to jest tylko usunięcie przycisku, a nie całego serwera jabbera? Jeżeli tak, to jak dla mnie nie ma problemu @Hispano-Suiza bo i tak nie używam tej strony.

2

Ja byłbym raczej za tym, aby usunąć wszystkie inicjatywy pseudoczatowe podszywające się pod 4p, np. jakieś dolnolotne IRCe o zerowej wartości merytorycznej za to pełne braku kultury, pozakładane przez byłych użytkowników.

0
Adam Boduch napisał(a):

Kiedyś miałem ambicję aby samemu napisać taki chat, zintegrowany w 100% z 4programmers.net (powiadomienia, logowanie; pomijam tutaj wygląd). Chyba, żeby to komuś zlecić :]

skąd ten pesymizm? dołóż do tego donejty i czat zacznie sam śmigać :D

1

A to jakiś czat jest? Od dawna tam jest? Pierwszy raz to widzę.

Teraz próbowałem się zalogować i nie mogłem, nie wiem czy zapomniałem hasła (w ogóle to powinno przejmować fakt bycia zalogowanym z forum), czy coś nie halo było z czatem.

Kiedyś miałem ambicję aby samemu napisać taki chat, zintegrowany w 100% z 4programmers.net

Ja kiedyś przerabiałem istniejące czaty na forach, ulepszałem i dodawałem nowe opcje, nawet fajna zabawa była.

6

Usuńcie. Kiedyś wszedłem na ten czat i poczułem się bardziej samotny niż na meetupie dla niepijących architektów java enterprise.
Tylko depresje daje.

1

Jak pomysł czatu jeszcze raczkował, podrzuciłem pomysł, aby zrobić go w miarę od podstaw, zintegrować z systemem (uniknąć dodatkowego logowania) i zaimplementować w nim funkcjonalność znaną z forum czy artykułów. Mowa przede wszystkim o formatowaniu treści, załącznikach, nickach i dymkach vcard itd., a także o interfejsie w tym samym stylu co pozostała część serwisu.

Ale że sam nie znam się na tym, a i administratorzy nie mają raczej czasu na zrobienie takiego czatu, to pomysł pozostał pomysłem. Wątek dotyczący żołnierzy IRC-a pomijam, bo szkoda o tym pisać (poszukaj sobie, jeśliś ciekaw).

1

z czatu przestalem korzystac bo nie loguje automatycznie. Co zglaszalem juz jakis czas temu. Wpisywanie tych samych danych (bo nie kazdy wie ze jak sie zalogowac) mocno odstrasza

0

Jak dla mnie można to wywalić i niech przepadnie w zapomnienie na wieki. Na takich czatach gada się prawie wyłącznie o pierdołach, bo wszelkie, merytoryczne kwestie rozpatrywane są na forum. IMHO to forum nie potrzebuje żadnego czatu czy IRC'a.

3
grzesiek51114 napisał(a):

Na takich czatach gada się prawie wyłącznie o pierdołach, bo wszelkie, merytoryczne kwestie rozpatrywane są na forum.

Różnica polega na tym, że na czacie dyskusja toczy się dość szybko, a na forum trwa nawet tygodniami. Poza tym forum jest miejscem publicznym i każdy widzi co się pisze, a czat publicznym być nie musi.

Raz mi się zdarzyło specjalnie na czat wejść, bo @woolfik potrzebował pomocy z kodem i poprosił mnie o pomoc. Utworzyło się więc prywatny pokój i w kilka minut rozwiązaliśmy problem. Nie wiem czy był to kod produkcyjny czy nie, w każdym razie rozmawialiśmy prywatnie i załatwiliśmy sprawę szybko – na forum trwałoby to znacznie dłużej.


Czat to bardzo przydatna rzecz. Teraz jak ktoś chce o czymś prywatnie porozmawiać (również o programowaniu) to wysyła peemki, a to tak samo wydłuża rozmowę jak postowanie na forum. Taki sposób kontaktu najczęściej preferują zleceniodawcy.

Według mnie dobrze by było, gdyby czat był integralną częścią serwisu, ale na pewno nie w takiej formie jak teraz. Nie chodzi mi tu o konieczność dodatkowego logowania, bo to trwa pięć sekund, a o sklonowanie interfejsu i przede wszystkim funkcjonalności jaką znamy z postów (formatowanie treści, znaczniki dla kodu, załączniki itd.). Pisałem o tym w dawnym wątku na temat czatu, zanim on jeszcze powstał.

Obstawiam, że gdyby czat był funkcjonalny, to i chętni do rozmów by się znaleźli.

0

Usunąłem link do czatu. Stopniowo będzie on wygasał użytkownikom w wraz z rewalidacją czatu.

0

A ja tylko ponownie zapytam (dla świętego spokoju): to jest tylko usunięcie przycisku, a nie całego serwera jabbera?

1

Tylko zakładki w menu.

0

Jak z tym shoutboxem, pomysł jakoś był rozważany? Czasem chciałbym napisać coś krótkiego, co wydaje mi się, że nie nadaje się na wpis na mikroblogu, albo zadać pytanie na które oczekuję odpowiedzi tak/nie i głupio zakładać wątek w tym celu.

4
piotrevic napisał(a):

Jak z tym shoutboxem, pomysł jakoś był rozważany?

Shoutboxy to relikty przeszłości, funkcjonalność bez większego sensu, ale kolejna rzecz do programowania i kolejne miejsce do pilnowania, aby był porządek. IMO nie powinno go być, nigdzie.

Czasem chciałbym napisać coś krótkiego, co wydaje mi się, że nie nadaje się na wpis na mikroblogu, albo zadać pytanie na które oczekuję odpowiedzi tak/nie i głupio zakładać wątek w tym celu.

Nikt nikomu nie zabrania pisać ani takich wpisów na blogu (nawet jednolinijkowych), ani też zakładać wątków, w których jedyną odpowiedzią będzie tak/nie. Z reguły i tak dyskusje się rowijają i pojawiają się inne odpowiedzi – albo powstaje gównoburza. ;)

Po to mamy forum, aby pytać, i po to mamy blogi, aby informować ludzi o czym się chce.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1