Wymagany jest prawdopodobnie minimum PHP 7.1

1

Wczoraj po instalacji Coyote z github okazało się, że występuje błąd pod PHP7.0 (Wymagania PHP 7, composer.json: "php": ">=7.0.0") którego już nie ma jak się zainstaluje pod PHP7.1... jeszcze mogę to sprawdzić jak wrócę do domu (w logach), ale jestem na 99% pewny że to wystąpiło. Jeżeli komuś "odpali" Coyote pod PHP7.0, to chętnie się dowiem w jaki sposób.

Próbowałem instalować w pracy. Sytuacja jest taka - w composer.json jest wymienione 7.0.0... przy make-install-dev wymaga biblioteki z php ^7.1 (requires php ^7.1)... z tym że jak się doinstaluje bibioteki z PHP7.0 to "Problemy" z listy niby znikają, czyli nie do końca działa blokada wersji w composer... jutro dokończę instalację i będę miał pewność - dzisiaj dużo się u mnie w pracy dzisiaj dzieje - ale uważam że sugestia słuszna.

4

Na produkcji korzystamy co prawda z PHP 7.2, ale na 7.0 też powinno ruszyć. Polecam skorzystanie z kontenera dockerowego przygotowanego przez koleżankę @aurel.

0

błagaaaaam.... przecież Docker jest do molochów korporacyjnych i mniejszych... korzystałem z dockera przez pół roku bo taki młody "starszy"(ode mnie) programista tego chciał - pewnie dlatego, że wtedy to było modne

Poza tym - nie wiem jeszcze jaka będzie docelowa konfiguracja systemu, ale na pewno nie zainstaluję dockera - nie cierpię konfigurować

A piszę, że na 99% procent nie zadziała z PHP7.0, jak ktoś nie wierzy, to sprawdzi tak jak ja jutro się upewnię

2

błagaaaaam.... przecież Docker jest do molochów korporacyjnych i mniejszych...

a zaraz potem

Poza tym - nie wiem jeszcze jaka będzie docelowa konfiguracja systemu, ale na pewno nie zainstaluję dockera - nie cierpię konfigurować

:D :D :D
No heloł, docker jest właśnie po to, żebyś nie musiał sobie konfigurować. No ale jak lubisz, to miłego ;)

0

Jak pracowałem z Dockerem to był jeden zasadniczy problem. Nasz mikro-zespół miał opiekę nad kilkoma/kilkunastoma stronami internetowymi. Problem tkwił w tym, że za każdym razem gdy chcieliśmy zająć się nowym projektem, trzeba było poczekać aż docker się zatrzyma i ruszy znowu...

a jak chodzi o konfigurację - to już wolę raz a dobrze skonfigurować system niż bawić się z jakimś wirtualnym systemem plików ;)

2

Przełączenie kontenera trwa tak mniej więcej 10s. Daj znać, jak skończysz konfigurować, żebyśmy mieli pogląd na to, ile czasu oszczędziłeś :)

Zastanawia mnie w sumie jak rozwiązujesz problem wielu stron, które wymagają różnej konfiguracji... Kupujesz kolejne komputery?

0

Temat wątku dotyczył PHP7.0 + Coyote... skończmy z tym dockerem. W dokumentacji nie pisze że docker jest konieczny

1
kodokleta napisał(a):

W dokumentacji nie pisze że docker jest konieczny

Bądź jak chiński haker – działaj nieszablonowo.

1

Ja to już dawno zainstalowałem - patrz: Połączenie odrzucone [tcp://localhost:6379]. Zgłosiłem tylko nieścisłość w dokumentacji... pozdrawiam

1

Zawsze możesz nie korzystać z Dockera ale z Vagranta ;-) [mam nadzieję, że jeszcze działa]
Właśnie po to wyrywałem sobie ostatnie włosy by nie trzeba było martwić się konfiguracją. 3 polecenia i wszystko powinno śmigać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1