4P dziwnie wolno działa / zalicza zawiechy od kilku dni

Odpowiedz Nowy wątek
2018-05-18 21:24
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 56 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Nie wiem, czy to pasuje do Coyote, czy bardziej do Offtopic, więc jakby co to proszę przenieść ;)

Pytanie - czy Wy też zauważyliście, że w ciągu kilku ostatnich dni (nie umiem dokładnie określić ile, ale raczej nie więcej niż tydzień) 4P ma zawiechy/ zamula się?

Żeby nie było, że to wina mojego łącza lub kompa - stwierdziłem to na 4 komputerach (firmowy, domowy stacjonarny oraz dwa laptopy domowe), z czego połowa ma Win10, a druga Mint 18.2. Nie jest to raczej też kwestia łącza, bo dzieje się to zarówno na domowej kablówce (150/20), firmowym światłowodzie (200/200 z gwarancją) oraz LTE z Plusa.
W czasie, kiedy 4P sie zamula, pingi chodzą, a inne strony otwierają się bez zająknięcia.

Stwierdzone zachowanie objawia się długim wczytywaniem elementów dynamicznych (może nie jest to najlepsze określenie, ale zaraz wyjaśnię o co chodzi). Strona się ładuje OK, a na górze widze, że mam kilka powiadomień. Klikam na "dzwoneczek", rozwija się lista, ale jest pusta i ładne kilka sekund trwa, zanim pojawią się powiadomienia. Albo przed chwilą - dodawałem komentarz do jakiegoś postu, wcisnąłem "wyślij" i przez kilka sekund (na pewno więcej niż 5) był napis "wysyłanie" (czy coś w tym stylu - nie pamiętam dokładnie). Czyli jakby AJAX nie wyrabiał...
Ważna uwaga - nie dzieje się to zawsze, czasami chodzi mega OK, a potem nagle się zamuli na chwilę, po czym wraca do stanu normalnego...

Dajcie proszę znać, czy Wy też zauważyliście coś takiego.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
Wszystko co dotyczy działania serwisu należy umieszczać tutaj. Tak więc dobrą kategorię wybrałeś. - furious programming 2018-05-18 21:56
Dzięki za odp. Nie byłem pewien, ponieważ Coyote to cały projekt, a to o czym pisałem może wynikać np. z zapchanego serwera albo problemów technicznych na wyjściu serwerowni w świat. A tak przy okazji - czy Ty też coś zauważyłeś, czy póki co jestem jedyny? - cerrato 2018-05-18 21:59
Na razie nie, bo „gram w gre” i nie mam czasu się nad tym zastanawiać. :P - furious programming 2018-05-18 21:59
Wszystko przez te i podobne wątki -> https://4programmers.net/Forum/Kariera/309344-problem_z_wdrozeniem_w_zespol_w_pierwszej_pracy?p=1481024#id1481024 Serwis nie był przygotowany pod obsługę ruchu podobnego do wykop.pl :D - loza_szydercow 2018-05-19 20:30

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 08:08

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Warszawa

0
Adam Boduch napisał(a):

Niestety nie wiem co jest przyczyną :( Czy ktoś jest w stanie pomóc w temacie?

Technicznie niestety nie pomogę :/ Ale proponuję tym użytkownikom, którzy doświadczą owego niemiłego spowolnienia aby tu raportowali:

  • wersja przeglądarki
  • na ilu kartach oglądano 4programmers.net
  • skąd się łączyli (telefon, tablet, PC)
  • godzina połączenia
  • ustawienia cookies

w miarę możliwości i pamiętania:

  • od jakiego czasu mają włączoną kartę/karty 4programmers.net w przeglądarce
  • kolejność buszowania po serwisie

"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
edytowany 1x, ostatnio: MasterBLB, 2019-08-06 08:08

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 08:38
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

3

Nie, nie. Raczej chodziło o pomoc w związku z PostgreSQL. Wiem, że przyczyną jest tutaj baza danych (a konkretnie zapis do niej), wersja przeglądarki itp. nie mają tutaj nic wspólnego.

Dzisiaj powinno być nieco lepiej. W najbliższym czasie zrobimy upgrade postgresa oraz postaram się jeszcze coś podkręcić samą konfiguracją.

Pozostało 580 znaków

2019-08-08 07:14
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

Chyba jest trochę lepiej, co?

Pozostało 580 znaków

2019-08-08 08:40
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 56 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Zależy, kiedy coś zmieniłeś. Jeśli przed chwilą/w nocy to póki co wydaje się ok. Jeśli wcześniej to nie jestem pewien. Wczoraj siedziałem chwilę koło północy i było tak sobie.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-08-08 11:16

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Czas generowania zmniejszyl sie do 200-300 ms

Pozostało 580 znaków

2019-08-08 14:59
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

Lokalizacja: Tuchów

0

@Adam Boduch: niestety nie jest lepiej – dzisiejszej nocy kilka razy miałem czas ładowania strony wątku rzędu 8-9 sekund. Dzisiaj jeszcze lagów nie doświadczyłem, ale dopiero co odpaliłem komputer. Jak coś to dam znać.


Pozostało 580 znaków

2019-08-09 09:40
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 56 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Nie jest lepiej. Przed chwilą 7-8 sekund mi się rozwijał dzwoneczek, a potem 6 czekałem na załadowanie się strony. Sam czas jej generowania (podany w stopce) był w okolicy 500ms, czyli (względnie) OK, ale całość czekania od kliknięcia do pojawienia się to właśnie wspomniane 6 sekund. Zresztą dzieje się to znacznie częściej. Tak tylko napisałem, żeby zepsuć Ci weekend ;)


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
A mówiłem tyle razy: przeprowadź się z tej wyspy na Pacyfiku do Polski, będzie krótsza droga pakietów... - Silv 2019-08-09 13:24
Ja wolę wersję "Polska od morza do morza" ;) - cerrato 2019-08-09 13:36

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 09:44

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Mi sie nawet generuje 9s czasem

mówisz o czasie podanym na samym dole strony, czy o realnym oczekiwaniu na pojawienie się treści? - cerrato 2019-08-09 09:57
Z prawej na dole - stivens 2019-08-09 10:19

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 10:19
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

Proste zapytanie update "users" set "visited_at" = now() where "id" = 1 potrafiło wykonywać się 300 - 600 ms (tabela niecałe 100k rekordów). Po wykonaniu VACUUM wartość spadła do 30 ms. Chyba tutaj jest trop. Będę musiał wykonać VACUUM FULL na niektórych tabelach oraz zmienić ustawienia autovacuum. Ponieważ ta operacja blokuje tabelę do zapisu, będę musiał to zrobić w nocy.

EDIT: Chociaż i tak u mnie na laptopie przy takich samych danych takie zapytanie wykonuje się z 13 ms :(

edytowany 1x, ostatnio: Adam Boduch, 2019-08-09 15:52

Pozostało 580 znaków

2019-08-09 10:22
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 56 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Czy grzebałeś coś przed chwilą?

screenshot-20190809102134.png

screenshot-20190809102148.png

screenshot-20190809102157.png


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
Jeszcze było be right back - baant 2019-08-09 10:22
tak, to jest efekt przeprowadzonego vacuum. patrz post powyzej. - Adam Boduch 2019-08-09 10:23
No właśnie dlatego zapytałem - czy to ma związek z czyszczeniem, czy jakaś niezależna awaria - cerrato 2019-08-09 10:27

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0