Cytowanie

1

Zawsze cytujac czyjś wpis zapominam o pustej linii, gdy mam odpowiedzieć i moja odpowiedź wygląda jakby była dalszą częścią cytatu. Np:

Jaki jest najlepszy język programowania?
Według mnie jest to Kotlin

Czy komuś prócz mnie to przeszkadza?

1

Mnie nie przeszkadza – puste linie i tak wstawiam z automatu.

A nawet jeśli komuś przeszkadza, to musi się z tym pogodzić, bo parser po prostu tak działa i inaczej działać nie będzie. Jednak prawdą jest, że mnóstwo użytkowników ma problem z cytowaniem. Zresztą z innymi funkcjami też, więc nie ma co wymieniać.

Lekarswem na wszelkie dolegliwości związane z formatowaniem zawartości postów jest artykuł Formatowanie tekstu oraz zakładka Podgląd przed wysłaniem czegokolwiek.

1

Zauważ, że gdy klikasz przy czyimś poście ikonę cytowania, to w textboxie odpowiedzi przy każdej linijce jest znak >
W takim razie parser powinien traktować tylko linie zaczynające się od > jako cytat, a nie wymagać pustej linii do zakończenia trybu cytowania.

0
Czarny Ogrodnik napisał(a):

Zauważ, że gdy klikasz przy czyimś poście ikonę cytowania, to w textboxie odpowiedzi przy każdej linijce jest znak >

No bo ma być – taka jest charakterystyka formatu markdown. ;)

W takim razie parser powinien traktować tylko linie zaczynające się od > jako cytat, a nie wymagać pustej linii do zakończenia trybu cytowania.

Jeśli zmienić działanie parsera to automatycznie przestanie być zgodny z formatem, do pracy z którym został stworzony.

Wiem że to może irytować, jednak zawsze należy korzystać z zakładki Podgląd i najpierw sprawdzić czy wszystko gra, a dopiero później wysłać treść.

1

Rozumiem, implementacja formatu od A do Z.
Ale w takim razie, nie bedzie różnicy czy zrobie tak:

> Linia 1
Linia 2
Linia 3

czy

> Linia 1
> Linia 2
> Linia 3

Jednak ja tu widze redundację metainformacji, skoro do zakończenia i tak potrzebna jest pusta linia. Mam rozumieć że format markdown tak ma i tyle?

1
furious programming napisał(a):

Mnie nie przeszkadza – puste linie i tak wstawiam z automatu.

Jeśli sam wstawiasz, to to siłą rzeczy nie jest "z automatu". ;)

A problem istnieje - sporo ludzi nie wie jak to działa, czego konsekwencją jest masa źle sformatowanych postów. Ten enter powinien być wstawiany naprawdę automatycznie, może by się uniknęło części bałaganu.

0

Wstawianie z automatu nic nie da, bo często chce się skrócić czyjś post i wychodzi jak wychodzi. Dodatkowo myli to że każda linijka z wklejonego cytatu ma ten znak > na początku.
Ja nabieram sie na to któryś raz (jak akurat zapomnę jak to działa), wg mnie jedyne co trzeba by zmienić to znak terminatora z \n\n na \n. Ale być może to nie jest takie proste.

0
somekind napisał(a):

Jeśli sam wstawiasz, to to siłą rzeczy nie jest "z automatu". ;)

To była tylko metafora. :]

A problem istnieje - sporo ludzi nie wie jak to działa, czego konsekwencją jest masa źle sformatowanych postów. Ten enter powinien być wstawiany naprawdę automatycznie, może by się uniknęło części bałaganu.

Tyle że on jest wstawiany. Klikając w przycisk Odpowiedz (ten mały pod każdym postem), w polu pełnej odpowiedzi zostanie wstawiony cytat oraz dwie puste linie na końcu.

Przykład cytowania jednego posta:

0.png

Jeśli użyje się przycisków +, zaznaczy w ten sposób kilka postów i na koniec wciśnie się przycisk Odpowiedz, w polu pełnej odpowiedzi zostaną wstawione cytaty wskazanych postów. Pomiędzy każdą parą cytatów znajdzie się jedna pusta linia, a na końcu tekstu zostaną wstawione dwie puste linie.

Przykład cytowania dwóch postów:

1.png

Tak więc jeśli w odpowiedzi cytującej cały jeden post formatowanie cytatu zostanie zepsute, to jest to wina odpowiadającego – system zapewnił odpowiedni odstęp (szkoda że dodatkowo nie zfokusował tego pola). W przypadku cytowania kilku postów sprawa już nie jest taka oczywista, bo jedna pusta linia pomiędzy poszczególnymi cytatami może wprowadzać w błąd.

Jednak obstawiam, że nawet jeśli system umieści po trzy puste linijki pomiędzy cytatami (jedna pusta po cytacie, druga dla linii odpowiedzi i trzecia przed kolejnym cytatem), to użytkownicy i tak tego nie ogarną i dalej będą wysyłać źle sformatowane posty. Choć wolałbym się mylić.

0

Też uważam to za błąd parsera (nawet jeśli jest to by design). Podobnie z listą wypunktowaną:

  • linia 1
  • linia 2
    linia 3 bez wypunktowania - ma zbędne wcięcie

Cóż, Markdown jest jak VHS. Gorsze w stosunku do konkurencji, ale dziwnym trafem popularne. C'est la vie.

0

Czasem się to przydaje do podania kodu, który ma należeć do danego punktu:

  • lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
  • praesent dui nisl, feugiat convallis ligula non, eleifend tincidunt ipsum:
U32 AT91_NetRecv(U8 *Buf)
{
    U32 RetLen=0;
    if(CheckFrameReceived())/*check for a data on interface*/
  • donec gravida orci orci:
    {
        RetLen=StartReadFrame();/*Read Data Len*/
        CopyFromFrame_EMAC(Buf, RetLen);/*Copy Data to Buffer*/
        EndReadFrame(); /*Release Data on Interface*/
    }
  • felis at tempus rutrum, enim ante condimentum ipsum:
    return RetLen;
}
  • nullam tempus ut lacus facilisis tempor.
1

Tak działa markdown. Nie tylko u nas, ale na github, czy stackoverflow. To ma bardzo dużą zaletę. Przypuśćmy, że mam blok tekstu, który ma zostać objęty cytatem. Czy muszę przy każdej linii wstawiać > na początku? Nie. Przykład:

> to jest cytat
to tez
i to 
i to to

Rezultat:

to jest cytat
to tez
i to
i to to

Bardziej rygorystyczna wersja markdown, zakłada, że pojedynczy znak nowej linii nie tworzy tak właściwie nowej linii. Potrzebne są "dwa entery". U nas jest to wyłączone, bo gdyby było inaczej, to pomyślcie to by się działo... ;)

1

Warto też wspomnieć o zalecie wstawiania nowych linii, jaką jest przejrzystość tekstu podczas pisania. W postach/wpisach zawierających sporo paragrafów, puste linie powodują, że już na pierwszy rzut oka dokładnie wiadomo co się gdzie kończy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1