Losowe powiadomienia

1

Powiadomienia sie pokazuja (1) w losowych momentach mimo, ze zadnego powiadomienia nie dostaje. Dzieje sie to od 30 min

0

Czy to ma związek z: Powiadomienie o własnym komentarzu ?

0

Bardziej chodzi o powiadomienia od innych użytkowników, z nieśledzonych wątków. @woolfik tez to zgłaszał.

0

Do czasu wyjaśnienia sprawy, wyłączam w takim razie serwer web socket. Na pewno on ma związek z tym błędem, ale nie wiem jeszcze gdzie jest błąd..

0

Cholera... nie wiem gdzie jest błąd. Może ktoś świeżym okiem mógłby spojrzeć? https://github.com/adam-boduch/coyote-ws/blob/master/handlers/realtime.py

W skrócie: powiadomienia działają w oparciu o Redis i SUB/PUB. Po pozytywnym uwierzytelnieniu, następuje łączenie z redisem i subskrypcja kanału. Każdy user ma swój kanał. Nowe powiadomienia przekazywane są do klienta i z logów wynika, że trafiają do właściwych osób... stad nie mogę zrozumieć gdzie leży błąd...

0

Dosłownie przed chwilą pojawiło się w dolnym prawym rogu powiadomienie o wiadomości (od @katelx jeśli dobrze spojrzałem) wraz z treścią.
Treść zupełnie „nie na temat”, tak jakby nie do mnie to miała być wiadomość.
Jednocześnie pojawił się znacznik [1] przy kopercie, sugerujący że jest tam wiadomość.
Jednak żadnej wiadomości nie dostałem.

EDIT: a w momencie wysyłania tego posta dostałem powiadomienie „Azarien wspomniał o tobie w wiadomości” i znowu fałszywe [1] na pasku u góry, tym razem przy dzwonku.

0

Jeszcze raz test. Mam podejrzenie że każde wspomnienie @katelx idzie do mnie.

0

@fasadin @msm @Adam Boduch

0

Zacytuje swój poprzedni post:

Adam Boduch napisał(a):

Cholera... nie wiem gdzie jest błąd. Może ktoś świeżym okiem mógłby spojrzeć? https://github.com/adam-boduch/coyote-ws/blob/master/handlers/realtime.py

W skrócie: powiadomienia działają w oparciu o Redis i SUB/PUB. Po pozytywnym uwierzytelnieniu, następuje łączenie z redisem i subskrypcja kanału. Każdy user ma swój kanał. Nowe powiadomienia przekazywane są do klienta i z logów wynika, że trafiają do właściwych osób... stad nie mogę zrozumieć gdzie leży błąd...

0

A mi praktycznie od zawsze po wprowadzeniu nowej strony przy dzwoneczku lub kopercie pojawia się numerek klikam a tam pusto.

0

o ja właśnie dostałem powiadomienie, którego nie ma na liście

EDIT: i jeszcze jedno - powiadomienie o odpowiedzi w wątku Jaki jest sens tak kiełbasić... więcej nie pokazuje. W życiu mnie w tym wątku nie było.

EDIT2: a teraz to już powiadomienia szaleją

0

@Adam Boduch: żeby było napisane na node.js to bym pomógł bo już pisałem kilka integracji laravela z socket.io przez redisa + noda, ale o pythonie nie mam zielonego pojęcia.

0

A mnie wołają tylko powiadomienia dla mnie :/.

@Adam Boduch: Spojrzę na ten kod, może coś zobaczę akurat :P.

0

Z logów wynika że wysyłane są powiadomienia do prawidłowych osób... gdzieś to się po drodze gubi ... ;) Po prostu o czymś nie wiem ...

0

Czy teraz jest lepiej? Ja nie zaobserwowałem tego od kilku dni.

0

Wczoraj miałem kilka takich przypadków, dzisiaj chyba też coś było.

0

u mnie dzisiaj się uspokoiło

0

Dzisiaj jest lepiej, tzn. ani razu nie miałem nie swojego powiadomienia.

0

Przed chwilą znów dostałem puste powiadomienie - 1 przy dzwonku, a na liście żadnego nowego.

0

screenshot-20170415204738.png

0

Od jakiegoś tygodnia czy dwóch dostawałem w losowym momencie powiadomienia przy dzwoneczku, a przed chwilą doszło jeszcze powiadomienie przy kopercie, tzn pojawiły się oba jednocześnie, dla żadnego nie było treści, a w tytule strony były jako jedno (1)

0

Dzisiaj dostałem powiadomienie o wiadomości prywatnej od @Koziołek i wyświetliła się nawet treść. Wygląda jakby trafiło pod zły adres, ale skrzynkę mam pustą.

0

problem powrócił i to dość mocno, tzn. ilość fałszywych powiadomień jest duża (średnio co minutę nowe)

0

Cóż, wyłączyłem w takim razie serwer WebSocket. Szkoda, ale nie wiem gdzie leży przyczyna tego problemu.

0

Po pierwsze jak dla mnie problem lezy gdzieś w laravelu, gdzieś w evencie źle wyciągane są id do kogo ma trafić powiadomienie. Jak mówiłem gdyby serwer był napisany na node.js bym pomógł, pythona nie tknę bo nigdy w tym nie robiłem i nie chce robić. A pisałem już kilka podobnych systemów laravel + node i nigdy nie było żadnych problemów.

0

też mam fałszywe powiadomienia (widoczne w interfejsie strony, jako czerwona ikonka przy dzwonku albo kopercie, jak klikam to nie ma tam nic, i chyba znika jakoś jak kliknę).

0
mr_jaro napisał(a):

Po pierwsze jak dla mnie problem lezy gdzieś w laravelu, gdzieś w evencie źle wyciągane są id do kogo ma trafić powiadomienie. Jak mówiłem gdyby serwer był napisany na node.js bym pomógł, pythona nie tknę bo nigdy w tym nie robiłem i nie chce robić. A pisałem już kilka podobnych systemów laravel + node i nigdy nie było żadnych problemów.

Ten mechanizm nie był ruszany od grudnia, czyli od początku wdrożenia nowej wersji. Z logów wynika właśnie, że powiadomienia są dobrze adresowane. Mało tego, z logów serwera websocket wynika też, że powiadomienia są wysyłane do prawidłowych osób ;p

2

A może by tak testowo dodać w alercie jakieś dodatkowe informacje debugujące pokazujące się w konsoli przeglądarki bo aktualnie powiadomienie jest takie, że u mnie pojawia się czerwony znaczek i to tyle bo jak klikne to nic nie ma, więc nie ma jak wskazać które dokładnie powiadomienie się wysypało. Jakbyśmy znali np id powiadomienia (nie wiem czy jest zapisywane w bazie? może warto testowo?) to by można było dokładniej zbadać co się dzieje czemu powiadomienie o takim id trafiło do nie tego usera.

0

Przywróciłem kod serwera websocket z grudnia zeszłego roku. Jeżeli więc ten błąd będzie nadal się powtarzał, to można wykluczyć serwer websocket.

0

Jak do tej pory wszystko działa ok

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1