Nieprawidłowa liczba powiadomień na tym forum

0

Jak ktoś napisze np. komentarz do mojego komentarza, to dzwonek u góry strony zamienia się na czerwony i pokazuje się liczba 2, a powiadomienie jest tylko jedno. Nie jestem pewien, czy liczy mi podwójnie liczbę powiadomień, bo nie miałem okazji tego sprawdzić dla dwóch i więcej powiadomień.
Wy też tak macie? Czy tylko u mnie taki bug?
p.s. Maile przychodzą pojedynczo.

0

Tak jest za każdym razem, czy przytrafiło się to jednorazowo?

Spróbuj: screenshot-20170324115355.png

1

Adamie miałem już jakiś czas temu napisać ale mi się nie chciało :p. Wg moich obserwacji to działa tak

  1. wchodzę na forum i widzę np. 5 powiadomień
  2. rozwijam listę z powiadomieniami i klikam wszystkie nowe powiadomienia, żeby się pootwierały
  3. NIE klikam oznacz jako przeczytane
  4. po pkt. 2 znika mi info, że są nowe powiadomienia
  5. ktoś odpowie (napisze komentarz) w obserwowanym przeze mnie wątku (czyli pojawi się nowe powiadomienie) i zamiast ilości nowych powiadomień mieć 1 mam 6 (5 "starych" + to nowe). Natomiast po rozwinięciu listy tylko jedna pozycja świeci się jako nowa.
  6. Efekt nie występuje jeśli kliknę oznacz jako przeczytane po pkt. 2
1

@abrakadaber: wow, dzięki za szczegółowe wyjaśnienie :) Będę badał sprawę,

0

chociaż nie do końca może to być tak :). Z przed chwili (nie wiem czy to jest inny przypadek czy nie).

Wcześniej (przed Twoim postem) dostałem 3 powiadomienia (dodano komentarz, plus do postu i akceptacja - wszystko do tego samego postu). Na liście powiadomień znalazły się trzy osobne pozycje i info o 3 nowych powiadomieniach. Rozwinąłem listę powiadomień, kliknąłem prawym na info o nowym komentarzu i dałem otwórz na nowej karcie, pozostałe dwa kliknąłem prawym ale nie otwierałem. Efekt był taki, że wszystkie trzy odznaczyły się i ilość powiadomień zero. Następnie Ty odpowiedziałeś tutaj i pojawiło mi się info o 3 nowych zdarzeniach w aktualnie otwartej zakładce z forum i na wszystkich pozostałych kartach w przeglądarce z oknami 4p (nie zrobiłem screena). Po zamknięciu zakładki na której byłem w momencie przyjścia info o Twoim poście i przełączeniu się na inną z 4p ilość powiadomień zmieniła się z 3 na 1. Po otwarciu listy nowych zdarzeń wygląda ona tak (pierwsza pozycja też była na czerwono ale ją kliknąłem prawym)
4p_1.png
Jak widzisz dwa pozostałe powiadomienia, które wcześniej TYLKO kliknąłem prawym są z powrotem czerwone. Po kliknięciu ich prawym ale bez otwierania linku wygląda to tak:
4p_2.png
4p_3.png
i jak przyjdzie nowe powiadomienie to wraca tak
4p_4.png

Wiem dlaczego tak jest (bo listę odznacza pewnie JS ale nic się w bazie nie dzieje) i szczerze powiedziawszy nie przeszkadza mi to.

1

Tak jest zawsze, jeśli ma się otwartych kilka kart i dostanie się powiadomienie.

0

Ja to nawet już zgłaszałam ;) https://github.com/adam-boduch/coyote/issues/264
U mnie nie zawsze tak się dzieje, tylko czasami (również przy wielu kartach).

0

@abrakadaber: niestety nie udało mi się odwzorować tego błędu. :(

Tak, kliknięcie na dane powiadomienie (środkowym, lewym, czy prawym przyciskiem myszy) powoduje usunięcie koloru tła, ale też ustawienie prawidłowego URL do powiadomienia, np. na coś takiego: https://4programmers.net/alert/6zO88UYPTf6QDXqG7Bve27rpY. Taki URL przekierowuje do właściwego adresu, którego dotyczy powiadomienie. Oznacza też w tabeli flagę, że powiadomienie zostało kliknięte.

0

Podsumowując: mam dwie otwarte karty, dostaje powiadomienie i na obu kartach mam 2 powiadomienia. Tak?
Sprawdziłem u mnie ten problem występuje tylko na firefox. Na chrome jest ok.

1

Bug chyba poprawiony. Przetestowałem ten jeden konkretny przypadek na Chrome i Firefox.

1

U mnie znowu czasem pokazują się powiadomienia w dymku (czy jak to się nazywa to wyskakujące okienko) o postach i komentarzach w tematach w których się nie udzielałem, nie mam też obserwowanych wątków. Przy ikonce dzwonka na górze strony też pokazuje liczbę powiadomień a po wejściu nie ma powiadomienia. Dzisiaj takie powiadomienia miałem ok 8 razy. Niby to nie przeszkadza ale to oznacza że dalej coś nie tak z tymi powiadomieniami.
okladka.jpg

0

@kAzek mam dokładnie tak samo, Dzisiaj przez cały dzień dostaje powiadomienia skierowane do @katelx.

0

Właśnie zobaczyłem dymek z powiadomieniem, że @furious programming docenił mój wpis na mikroblogu o jakimś "unlock" (więcej nie zdążyłem przeczytać).
Na liście powiadomień nie mam nic nowego.

Coś się chyba znowu zepsuło. :(

0

@somekind: zaplusowałem ten wpisu na blogu - Kawałeczek kodu z pewnej apk... Coyote faktycznie głupieje.

0

Pisałem o tym tutaj: Losowe powiadomienia

Przyznam szczerze, że nie wiem o co chodzi. Serwer WebSocket nie był restartowany od 6 dni, wczoraj nie było tez żadnego wdrożenia. Z logów wynika, że powiadomienia trafiają do odpowiednich osób i nie mogę znaleźć przyczyny :(

1

Dzisiaj dostałam powiadomienie (1), kliknęłam, a tam nie ma nowych nowych powiadomień. Sytuacja powtórzyła się 3 razy w ciągu godziny.

0

@Adam Boduch: przed chwilą dostałem powiadomienie o nowej wiadomości prywatnej, której oczywiście nie dostałem. Po rozwinięciu listy wiadomości, nie ma na niej żadnej nowej. Jak widać problem nie dotyczy tylko zwykłych powiadomień, ale też peemek.

0

Podpinam się, bo u mnie to samo :)

0

Tak, problem istnieje. Dotyczy wszystkich. Teraz pytanie: kto może pomóc?

0
Adam Boduch napisał(a):

Dotyczy wszystkich.

Jestem wyjątkiem? Ani jednego fałszywego powiadomienia nie dostałem póki co :)
Ale problem pojawił się "niedawno", to może przekopać listę zmian, może nawet wycofać testowo, jeśli źródło problemu jest nieznane?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1