Czy w dziale Praca powinniśmy dać opcję ustawiania wynagrodzeń brutto?

Odpowiedz Nowy wątek
2017-03-22 16:49
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

0

Obecnie jest to tylko netto. Nie bez przyczyny. Wszak idąc na rozmowę chcemy wiedzieć ile będziemy zarabiali "na rękę", a nie obliczali sumę netto na podstawie brutto. Jednak za granicą często podawane jest wynagrodzenie brutto, a oferty zagraniczne też raz na jakiś czas się u nas pojawiają. Co o tym myślicie?

Pozostało 580 znaków

2017-03-22 16:55

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 godzin temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Uważam że jeśli już dodane zostałyby kwoty/netto brutto - to niech będzie jakiś checkbox "Kwota brutto" - który domyślnie będzie odznaczony.

Pozostało 580 znaków

2017-03-23 09:50
Moderator

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

3

Podawanie kwoty netto jest o tyle problematyczne, że pracodawca zwykle nie jest w stanie jej dokładnie określić. Jeśli wynagrodzenie jest podane bez określenia czy brutto czy netto, to zawsze przyjmuje się brutto, zarówno w Polsce jak i na zachodzie. W umowie wpisuje się zawsze kwotę brutto, więc w ogłoszeniu powinna być kwota brutto.

Np. skąd pracodawca ma wiedzieć na etapie tworzenia ogłoszenia:

  • czy rozliczasz się wspólnie z małżonkiem/małżonką?
  • ile zarabia małżonek/małżonka?
  • czy masz dzieci i przysługuje Ci ulga na nie?
  • czy masz inne dochody?
  • czy będziesz dojeżdżał do pracy i jak daleko?
  • inne rzeczy wpływające na ostateczną kwotę netto

W zależności od odpowiedzi na takie pytania, przelicznik brutto-netto może się dość mocno różnić między różnymi pracownikami.

Pokaż pozostałe 12 komentarzy
To nie do końca jest "rolowanie". Wielu ludzi chce żeby tak było, bo dzięki temu mają więcej pieniędzy do dyspozycji co miesiąc :) Ten 1k więcej, który dostajesz pierwszego miesiąca musisz oddać dopiero za rok bez odsetek, a w tym czasie mozesz nim dowolnie obracać! Mógłbyś sobie tą różnicę np. wpłacać na lokatę a na koniec zlikwidować i zwrócic należny podatek, inkasując jednocześnie naliczone przez bank odsetki. Czyli czysty zysk! - Shalom 2017-03-23 14:58
hehe Lokata 1k pln na rok? :D przy dzisiejszym oprocentowaniu wyjdą z tego śmieszne pieniądze. Tyle co paczka fajek. - axelbest 2017-03-23 15:01
1k na rok, dodatkowy tysiąc na 11 miesięcy, dodatkowy tysiąc na 10 miesięcy... itd ;) Możesz oczywiscie z tą kasą zrobić też cokolwiek innego. Tak czy siak, chodzi o to że niektórzy ludzie wolą móc sobie tymi dodatkowymi funduszami samemu zarządzać, a nie od razu przelewać na konto US. - Shalom 2017-03-23 15:03
Nawet więcej niż na rok, bo PITa składasz do końca kwietnia. Więc de facto to 13 miesięcy dla pierwszej pensji (o ile płacą 1. następnego miesiąca). - somekind 2017-03-23 17:51
@Krolik jest jeszcze jedna rzecz. W czasie roku podatkowego zmienia się kwota składki emerytalnej, rentowej oraz NFZtowskiej w zależności od dochodów w danym roku. Próg jest gdzieś w okolicach 110k rocznie. - Koziołek 2017-04-06 14:48

Pozostało 580 znaków

2017-03-23 10:21
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

0

Dzięki @Koziołek. Ma sens. W takim razie powinniśmy dodać <select> z wyborem brutto albo netto.

@Krolik: podprowadziłem ci pomysł i fame bez żadnego wysiłku... deal with that. - Koziołek 2017-03-23 13:20

Pozostało 580 znaków

2017-03-23 14:27
Moderator

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

3

Można kazać pracodawcy podawać brutto, a skryptem obliczać netto przy standardowych założeniach, tj. bez rozliczania wspólnego z drugą połówką, bez ulg, bez podwyższonych KUP, bez innych źródeł dochodu. Wtedy pracownik szybko widziałby orientacyjnie ile dostanie netto +/- ulgi.

edytowany 1x, ostatnio: Krolik, 2017-03-23 14:28

Pozostało 580 znaków

2017-04-06 07:34
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

0

Ok, tak więc dodałem opcję wyboru: netto czy brutto. Chociaż ten pomysł z kalkulatorem netto/brutto całkiem fajny. Bo teraz jak ktoś będzie chciał sobie posortować listę ofert po zarobkach to będą mieszane widełki brutto z netto.

Pozostało 580 znaków

eL
2017-04-06 08:25
eL

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

0
Adam Boduch napisał(a):

Ok, tak więc dodałem opcję wyboru: netto czy brutto. Chociaż ten pomysł z kalkulatorem netto/brutto całkiem fajny. Bo teraz jak ktoś będzie chciał sobie posortować listę ofert po zarobkach to będą mieszane widełki brutto z netto.

Moim zdaniem kalkulator nie ma większego sensu. Zastanawiamy się tutaj czy podawać kwotę netto/brutto i padło na brutto bo w zasadzie ciężko określić pracodawcy ile ta kwota dokładnie będzie wynosiła jako netto, ze względu na wiele pytań na które pracodawca nie zna odpowiedzi.
Pytanie więc jak kalkulator będzie to liczył?

Pozostało 580 znaków

2017-04-06 08:36
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

2

Pozwolę sobie zacytować:

Krolik napisał(a):

Można kazać pracodawcy podawać brutto, a skryptem obliczać netto przy standardowych założeniach, tj. bez rozliczania wspólnego z drugą połówką, bez ulg, bez podwyższonych KUP, bez innych źródeł dochodu. Wtedy pracownik szybko widziałby orientacyjnie ile dostanie netto +/- ulgi.

Pozostało 580 znaków

Zimny Samiec
2017-04-06 09:11
Zimny Samiec
0

Przecież pracodawcy i tak mają gdzieś te konwencje...
Nieraz widziałem tu oferty z dokładnie takimi samymi ofertami netto i brutto, co dowodzi, że jedno było błędne.

Pozostało 580 znaków

2017-04-07 09:45

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

0

Kalkulator.... Zarabiajac 20k brutto na UOP - ktora z trzech kwot netto jakie dostaniemy podczas roku poda kalkulator? :)

Pozostało 580 znaków

2017-04-12 18:07

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0

Swoją drogą przy odpowiadaniu na ofertę przez formularz 4p jest możliwość wybrania minimalnego oczekiwanego wynagrodzenia. Nie jest jednak podane czy chodzi o brutto czy netto.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0