Konfigurowalność przycisku przewijania strony na samą górę

1

Przyznam szczerze, że przycisk ten zaczyna mnie powoli denerwować, bo wyświetlany jest w takim miejscu, w którym istnieją przyciski czy suwaki i aby móc kliknąć w ten przycisk lub przewinąć suwak, trzeba nieco przewinąć stronę, aby ten element odsłonić...

Przycisk ten na pewno przydatny jest podczas przeglądania serwisu na urządzeniach mobilnych, jednak jego istnienie na desktopach jest niepotrzebne, bo o wiele szybciej i łatwiej jest wcisnąć przycisk Home czy PageUp;

Czy jest możliwość rozróżnienia typu urządzenia i ustawienie tego przycisku tak, aby wyświetlał się jedynie na urządzeniach mobilnych? A jeśli nie będzie to łatwe to czy można by dorobić nowe ustawienie w panelu użytkownika, służące do pokazywania lub ukrywania tego przycisku?

Byłbym bardzo zadowolony, gdybym mógł się go pozbyć.

0

Technicznie nie widzę problemu, natomiast skłaniałbym się przy wersji z konfigurowaniem tego elementu w profilu użytkownika podobnie jak przypinanie menu.

PS. W którym miejscu i przy jakiej rozdzielczości występuje problem z nachodzeniem tego przycisku na inne elementy aktywne ?

0

Technicznie nie widzę problemu, natomiast skłaniałbym się przy wersji z konfigurowaniem tego elementu w profilu użytkownika podobnie jak przypinanie menu.

Opcja automatycznego rozpoznawania typu urządzenia była by według mnie najlepsza, dlatego że nie bazowałaby na rozdzielczości poziomej; Ja na desktopie w przeglądarce mam rozdziałkę poziomą ~1000px i mam klawiaturę do przewijania strony, więc nie potrzebuję tego przycisku, a ktoś na tablecie bez klawiatury może mieć rozdziałkę poziomą ~1200px i potrzebować tego przycisku;

Ustawienie widoczności obowiązywać będzie na wszystkich urządzeniach, bez względu na ich rozdzielczość poziomą i faktyczny sens jego widoczności; Jeśli ktoś korzysta z dwóch urządzeń, np. z peceta i tabletu/telefonu, to na obu urządzeniach albo będzie miał ten przycisk, albo go nie będzie miał, a powinien go nie widzieć na pececie (jeśli woli klawisz Home) i widzieć na mobilku;

Dochodzimy do sytuacji, w której są dwa warunki pokazywania tego przycisku:

  • jeśli użytkownik chce go widzieć to niech go widzi,
  • jesli rozdzielczość pozioma jest duża to przycisk nie powinien się pokazywać, bez względu na poprzednie ustawienie;

PS. W którym miejscu i przy jakiej rozdzielczości występuje problem z nachodzeniem tego przycisku na inne elementy aktywne ?

W każdej, w której współrzędna X przycisku do przewijania jest zbliżona do współrzędnej X innych elementów;

U mnie w przeglądarce, strony posiadają rozdzielczość poziomą około 1000px (bez prawego scrollbara do przewijania strony i lewego paska menu przeglądarki); Ten przycisk do przeijania strony, w widoku wątku przykrywa m.in.:

  • przycisk ... z menu do łączenia postów i banowania (uśredniając, dla każdego niepierwszego postu),
  • przycisk zielonej strzałki do przechodzenia do innej kategorii forum,
  • przycisk Odpowiedz pod wszystkimi postami,
  • przycisk ? do rozwijania pomocy,
  • przycisk Zapisz do wysyłania posta,
  • combobox do ustalania liczby postów wyświetlanych na każdej stronie,
  • ikonkę śmiećbooka (w połowie),
  • wielu innych elementów w wielu innych stronach serwisu;

Dla wszystkich mniejszych rozdzielczości też tak będzie.

0
furious programming napisał(a):

PS. W którym miejscu i przy jakiej rozdzielczości występuje problem z nachodzeniem tego przycisku na inne elementy aktywne ?

W każdej, w której współrzędna X przycisku do przewijania jest zbliżona do współrzędnej X innych elementów;

Dziękuje Kapitanie Oczywisty! Obawiam się w grę wchodzi tylko wersja z konfiguracją w profilu użytkownika bo szerokość ~1000px jest w 2017 roku na skraju tego co dzisiaj rozróżniamy jako mobile / desktop.

0

Dziękuje Kapitanie Oczywisty!

Najlepiej sam sprawdź - zmniejsz szerokość przeglądarki do mniej więcej 1000px i przespaceruj się po serwisie, a zobaczysz, ile elementów może ten przycisk zasłaniać;

[...] bo szerokość ~1000px jest w 2017 roku na skraju tego co dzisiaj rozróżniamy jako mobile / desktop.

Mam taką rozdziałkę a nie inną, dlatego że na takiej dobrze widzę zawartość edytora kodu, stron internetowych i innych okien i ich zawartości; Mogę sobie ustawić wyższą rozdzielczość, jednak wiązać się to będzie z ciągłym nachylaniem się ku ekranowi, bo nie wszystko będzie mogło być powiększone;

Niezbyt obchodzi mnie to, że mamy rok ten i ten, że typowy monitor ma rozdziałkę taką i taką - mam to co mam, używam tego co mam i w taki sposób, aby pracowało mi się wygodnie; Problemem nie jest mój monitor, a hardkodowane pokazywanie tego przycisku, co w większości przypadków denerwuje, a nie pomaga;

Równie dobrze mogę mieć poziomą rozdzielczość ekranu równą 1800px, ale okno przegląradki nierozciągnięte na cały ekran; Albo okno na full-screen, ale wysunięty z lewej strony pasek z pocztą/zakładkami/notatkami/itd. w przeglądarce, który zajmować będzie 800px; Możliwości zmniejszenia powierzchni roboczej strony jest tak dużo, że zwalanie winy na stary monitor jest co najmniej niepoważne;

Z tego co widzę w przykładach na StackOverflow, wykrywanie urządzenia mobilnego jest bardzo proste (może nie idealne i zawsze prawidłowe, ale proste); A skoro jest proste to nie widzę powodu, aby tego nie implementować;

Gdyby walidować urządzenie i na tej podstawie ustawiać widoczność tego przycisku - żadne dodatkowe ustawienia nie były by potrzebne; No chyba że ktoś na pececie chciałby ten przycisk widzieć, albo ktoś na tablecie czy telefonie chciałby go ukryć.

0

W porządku, bezsprzecznym jest że w Twoim wypadku przycisk powrotu na górę może przeszkadzać, ale mimo wszystko nie uniezależniałbym jego obecności od tego czy storna jest renderowana przez przeglądarkę mobilną czy nie, ale od preferencji użytkownika (tak jak w przypadku przypinania górnej belki).

  1. W przypadku szerokości > 1600px przycisk zupełnie nie przeszkadza bo jest zupełnie na marginesie (layout powyżej tej wartości nie skaluje się)
  2. Nie każdy używa "pełnej" klawiatury, problem dot. w szczególności laptopów
  3. Każdy ma swoje przyzwyczajenia jeśli chodzi o nawigowanie. To że dla Ciebie przycisk "Powrót na górę" jest zbędny nie znaczy że dla innych użytkowników również, o czym świadczą raczej pozytywne opinie pod wpisem na dot. tej funkcjonalności na mikroblogu
  4. Dzisiejszym standardem projektowania UI jest uzależnianie kwestii renderowania strony od parametrów fizycznych urządzenia jak np. szerokość, wysokość, orientacja ekranu a nie od konkretnych implementacji ("Strona zoptymalizowana pod Internet Explorer 6 i rozdzielczości 800x600").
0

Może jedno i drugie? Dało by się wypracować kompromis;

Jeśli brać pod uwagę tylko i wyłącznie kolejny checkbox w panelu użytkownika to będzie problem - na desktopie loguję się, ukrywam ten przycisk i cieszę się swobodnym przeglądaniem; Loguję się na tablecie (druga, równorzędna sesja) i potrzebuję tego przycisku - co mam zrobić? Jak wejdę w panel ustawień i włączę pokazywanie tego przycisku to po odświeżeniu strony na pececie, przycisk ten też się pokaże - a tu go nie chcę;

Wielu użytkowników korzysta z kilku urządzeń jednocześnie (ja akurat nie), więc o nich też trzeba pomyśleć :]

2

Każdy z Was ma IMHO tutaj trochę racji :) Zaraz podpinam pod ten przycisk google analytics aby zobaczyć ile osób z niego korzysta, na jakich przeglądarkach, urządzeniach i szerokościach ekranu. Będziemy wiedzieć więcej o zachowaniach użytkowników.

0

Klikalność tego elementu to 60% mobilne kontra 30% desktopy.

35% to 360x640px, dalej 11% to 1920x1080, 9% to 1366x768px.

0

@Adam Boduch: no dobrze, dane już są - teraz przyda się jakiś werdykt :]

0

Może by dodać nad tym przyciskiem małą ikonkę x (po prawej stronie, u góry), która ustawiałaby w local storage odpowiednią flagę i nie wyświetlała tej ikonki na danym urządzeniu?

0

Luźna myśl: ewentualnie umożliwić zmianę położenia przycisku "powrót do góry" przez drag & drop (przeciągnięcie poza ekran by go usuwało).

0

Pomysł nie głupi, byleby nie trzeba było dołączać do tego jquery UI na każdej podstronie ;)

Według statystyk tego przycisku używa kilkadziesiąt osób dziennie. Należy odpowiedzieć sobie na pytanie na ile istotne jest grzebanie przy tym w stosunku do czasu jaki należy poświęcić na pracę nad tym. Innymi słowy: czy się opłaca? :P

0

Byle widoczność tego przycisku nie była resetowana, jeśli wyczyszczę pamięć przeglądarki; Tak, na koniec każdej sesji wywalam wszystko, co zdążyła przeglądarka zapisać na dysku;

Według statystyk tego przycisku używa kilkadziesiąt osób dziennie.

To nie jest powód do wyświetlania tego przycisku wszystkim, tym bardziej bez możliwości jego ukrycia;

Należy odpowiedzieć sobie na pytanie na ile istotne jest grzebanie przy tym w stosunku do czasu jaki należy poświęcić na pracę nad tym. Innymi słowy: czy się opłaca?

Trzeba było o tym pomyśleć od razu, a nie martwić się teraz nakładem pracy :D

1

Kruca bomba, to tylko strzałka w górę, serio tak przeszkadza? Ja jej w sumie w ogóle nie widzę. Cała ta dyskusja wydaje mi się mocno przesadzona i momentami groteskowa...

0
Adam Boduch napisał(a):

Według statystyk tego przycisku używa kilkadziesiąt osób dziennie. Należy odpowiedzieć sobie na pytanie na ile istotne jest grzebanie przy tym w stosunku do czasu jaki należy poświęcić na pracę nad tym. Innymi słowy: czy się opłaca? :P

Dlatego to jest tylko "luźna propozycja", zostańmy już przy tej opcji ukrycia trzymanej w local storage ;-)

0

@Marooned: no przeszkadza... takie małe, a tak denerwuje :]

1

Zaglądam se z komórki i fakt, ten guzik powinien znikać po chwili, a widać go non stop i zasłania kluczowe fragmenty strony i trzeba przewijać stronę by coś nacisnąć.
Może pokazywać go na xx sekund po każdym przewinięciu?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1