Vagrant/Docker dla Coyote

1

Onegdaj rozpocząłem wątek poza forum, ale temat umarł.

Moją sugestią było stworzenie vagranta (albo czegoś w tym stylu), by za pomocą 2 poleceń można sobie postawić Coyote lokalnie i zacząć developować. Ot, vagrant up, zasysa się co trzeba, konfiguruje cały serwer, stawia się baza danych, websockety etc.. i po chwili na localhost:666 mamy działający portal, gotowy do developerki i testowania zmian przed commitami.

Gdybym nie był noga z linuksa, to bym sam się tematem zajął, a tak to muszę tu marudzić licząc na chętnego śmiałka ;)

0

Bardzo chętnie :) Ale może zamiast Vagranta - Docker? Tyle, że ja nie czuje się kompetentny w temacie ;p

0

Dockera nie używałem jeszcze, choć słyszałem. Ale świetnie się składa, bo zagadałem z kumplem biurko obok i.... od następnego tygodnia będzie ustawiał dockera pod firmowe projekty, więc już się "zapisałem" na szkolenie :D
Niezły timing. Jak ogarnę co i jak, to postaram się rozpocząć temat, a od Ciebie potrzebowałbym listę wymogów do skonfigurowania środowiska. Jaka wersja php, jaka baza, jakie inne wymagane biblioteki.

1

Nie ma problemu :) Też chciałbym się dockera nauczyć, ale jakoś nie ma czasu na to ;)
Wymagania i proces instalacji, znajdziesz tutaj: https://github.com/adam-boduch/coyote/blob/master/README.md

W razie czego, pytaj :)

0

Obawiam się, że Docker pod Windows może nie wypalić. W pracy mamy Win 8.1 i 3 osoby zainstalowały Docker Toolbox. U jednego poszło dość gładko, drugi miał tonę błędów jeszcze w piątek, a dziś mu ruszyło. U mnie nie chce się odpalić. Najpierw krzyczał o vmms.exe, wg Google, Hyper-V. Doinstalowałem to w Windowsie (kumple nie instalowali, u nich o to nie krzyczało), to ten błąd zniknął, ale pojawił się drugi - jedna linijka na 18kB. Po restarcie Windows i Kitematic i początkowym błędzie Error: connect ENOENT //./pipe/docker_engine i wybraniu Use Virtualbox (zgodnie z zaleceniami) kręciołek bez końca, apka zawieszona.

Z założenia to miało działać bezproblemowo dla każdego, a możemy zabrnąć w narzekania userów, że Docker im nie działa i cały zapał w piach. Chyba jednak vagrant... (albo wspomniany rkt, z którym nie miałem jeszcze styczności).

Olewając Kitematic i odpalając konsolę, też dostaję błąd na twarz: Error getting IP address: Something went wrong running an SSH command! -> https://github.com/docker/toolbox/issues/317

Testowałem zarówno najnowszy docker toolbox 1.12.5 jak i 1.12.0, który zadziałał u kumpla. Error jest przepiękny:
Command failed: C:\Program Files\Docker Toolbox\docker-machine.exe -D create -d virtualbox --virtualbox-memory 2048 default,Docker Machine Version: 0.8.0, build b85aac1,Found binary path at C:\Program Files\Docker Toolbox\docker-machine.exe,Launching plugin server for driver virtualbox,Plugin server listening at address 127.0.0.1:49458,() Calling .GetVersion,Using API Version 1,() Calling .SetConfigRaw,() Calling .GetMachineName,(flag-lookup) Calling .GetMachineName,(flag-lookup) Calling .DriverName,(flag-lookup) Calling .GetCreateFlags,Found binary path at C:\Program Files\Docker Toolbox\docker-machine.exe,Launching plugin server for driver virtualbox,Plugin server listening at address 127.0.0.1:49462,() Calling .GetVersion,Using API Version 1,() Calling .SetConfigRaw,() Calling .GetMachineName,(default) Calling .GetMachineName,(default) Calling .DriverName,(default) Calling .GetCreateFlags,(default) Calling .SetConfigFromFlags,(default) Calling .PreCreateCheck,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe --version,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | 5.0.24r108355,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | Hyper-V is not installed.,(default) DBG | %!(EXTRA *exec.Error=exec: "vmms.exe": executable file not found in %PATH%)COMMAND: wmic cpu get VirtualizationFirmwareEnabled,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | VirtualizationFirmwareEnabled ,(default) DBG | TRUE ,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | local Boot2Docker ISO version: v1.12.0,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list hostonlyifs,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | GUID: bc13b325-9405-44ac-b0e0-9155a7afa084,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.56.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:210e:5375:bab3:ec5f,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:0e,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) Calling .GetConfigRaw,(default) Calling .Create,(default) DBG | local Boot2Docker ISO version: v1.12.5,(default) DBG | Creating disk image...,(default) DBG | Creating 20000 MB hard disk image...,(default) DBG | Writing magic tar header,(default) DBG | Writing SSH key tar header,(default) DBG | Calling inner createDiskImage,(default) DBG | &{C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe [C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe convertfromraw stdin C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\disk.vmdk 20971520000 --format VMDK] [] <nil> <nil> <nil> [] <nil> <nil> <nil> <nil> false [] [] [] [] <nil>},(default) DBG | Starting command,(default) DBG | Copying to stdin,(default) DBG | Filling zeroes,(default) DBG | Closing STDIN,(default) DBG | Waiting on cmd,(default) DBG | Converting from raw image file="stdin" to file="C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\disk.vmdk"...,(default) DBG | Creating dynamic image with size 20971520000 bytes (20000MB)...,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe createvm --basefolder C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default --name default --register,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Virtual machine 'default' is created and registered.,(default) DBG | UUID: ee8a2d6d-428f-4a52-a688-e4604cf3e29a,(default) DBG | Settings file: 'C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\default\default.vbox',(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | VM CPUS: 1,(default) DBG | VM Memory: 2048,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe modifyvm default --firmware bios --bioslogofadein off --bioslogofadeout off --bioslogodisplaytime 0 --biosbootmenu disabled --ostype Linux26_64 --cpus 1 --memory 2048 --acpi on --ioapic on --rtcuseutc on --natdnshostresolver1 off --natdnsproxy1 on --cpuhotplug off --pae on --hpet on --hwvirtex on --nestedpaging on --largepages on --vtxvpid on --accelerate3d off --boot1 dvd,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe modifyvm default --nic1 nat --nictype1 82540EM --cableconnected1 on,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe storagectl default --name SATA --add sata --hostiocache on,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe storageattach default --storagectl SATA --port 0 --device 0 --type dvddrive --medium C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\boot2docker.iso,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe storageattach default --storagectl SATA --port 1 --device 0 --type hdd --medium C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\disk.vmdk,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe guestproperty set default /VirtualBox/GuestAdd/SharedFolders/MountPrefix /,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe guestproperty set default /VirtualBox/GuestAdd/SharedFolders/MountDir /,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | setting up shareDir,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe sharedfolder add default --name c/Users --hostpath \\?\c:\Users --automount,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe setextradata default VBoxInternal2/SharedFoldersEnableSymlinksCreate/c/Users 1,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe showvminfo default --machinereadable,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | name="default",(default) DBG | groups="/",(default) DBG | ostype="Linux 2.6 / 3.x / 4.x (64-bit)",(default) DBG | UUID="ee8a2d6d-428f-4a52-a688-e4604cf3e29a",(default) DBG | CfgFile="C:\\Users\\mjbw\\.docker\\machine\\machines\\default\\default\\default.vbox",(default) DBG | SnapFldr="C:\\Users\\mjbw\\.docker\\machine\\machines\\default\\default\\Snapshots",(default) DBG | LogFldr="C:\\Users\\mjbw\\.docker\\machine\\machines\\default\\default\\Logs",(default) DBG | hardwareuuid="ee8a2d6d-428f-4a52-a688-e4604cf3e29a",(default) DBG | memory=2048,(default) DBG | pagefusion="off",(default) DBG | vram=8,(default) DBG | cpuexecutioncap=100,(default) DBG | hpet="on",(default) DBG | chipset="piix3",(default) DBG | firmware="BIOS",(default) DBG | cpus=1,(default) DBG | pae="on",(default) DBG | longmode="on",(default) DBG | cpuid-portability-level=0,(default) DBG | bootmenu="disabled",(default) DBG | boot1="dvd",(default) DBG | boot2="dvd",(default) DBG | boot3="disk",(default) DBG | boot4="none",(default) DBG | acpi="on",(default) DBG | ioapic="on",(default) DBG | biossystemtimeoffset=0,(default) DBG | rtcuseutc="on",(default) DBG | hwvirtex="on",(default) DBG | nestedpaging="on",(default) DBG | largepages="on",(default) DBG | vtxvpid="on",(default) DBG | vtxux="on",(default) DBG | paravirtprovider="default",(default) DBG | VMState="poweroff",(default) DBG | VMStateChangeTime="2016-12-19T15:26:03.546000000",(default) DBG | monitorcount=1,(default) DBG | accelerate3d="off",(default) DBG | accelerate2dvideo="off",(default) DBG | teleporterenabled="off",(default) DBG | teleporterport=0,(default) DBG | teleporteraddress="",(default) DBG | teleporterpassword="",(default) DBG | tracing-enabled="off",(default) DBG | tracing-allow-vm-access="off",(default) DBG | tracing-config="",(default) DBG | autostart-enabled="off",(default) DBG | autostart-delay=0,(default) DBG | defaultfrontend="",(default) DBG | storagecontrollername0="SATA",(default) DBG | storagecontrollertype0="IntelAhci",(default) DBG | storagecontrollerinstance0="0",(default) DBG | storagecontrollermaxportcount0="30",(default) DBG | storagecontrollerportcount0="30",(default) DBG | storagecontrollerbootable0="on",(default) DBG | "SATA-0-0"="C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\boot2docker.iso",(default) DBG | "SATA-ImageUUID-0-0"="1bc7df0b-eb25-47a4-bcf9-0398c7651f85",(default) DBG | "SATA-tempeject"="off",(default) DBG | "SATA-IsEjected"="off",(default) DBG | "SATA-1-0"="C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\disk.vmdk",(default) DBG | "SATA-ImageUUID-1-0"="197274d8-a11a-4c04-8dc8-dfab79e17a2d",(default) DBG | "SATA-2-0"="none",(default) DBG | "SATA-3-0"="none",(default) DBG | "SATA-4-0"="none",(default) DBG | "SATA-5-0"="none",(default) DBG | "SATA-6-0"="none",(default) DBG | "SATA-7-0"="none",(default) DBG | "SATA-8-0"="none",(default) DBG | "SATA-9-0"="none",(default) DBG | "SATA-10-0"="none",(default) DBG | "SATA-11-0"="none",(default) DBG | "SATA-12-0"="none",(default) DBG | "SATA-13-0"="none",(default) DBG | "SATA-14-0"="none",(default) DBG | "SATA-15-0"="none",(default) DBG | "SATA-16-0"="none",(default) DBG | "SATA-17-0"="none",(default) DBG | "SATA-18-0"="none",(default) DBG | "SATA-19-0"="none",(default) DBG | "SATA-20-0"="none",(default) DBG | "SATA-21-0"="none",(default) DBG | "SATA-22-0"="none",(default) DBG | "SATA-23-0"="none",(default) DBG | "SATA-24-0"="none",(default) DBG | "SATA-25-0"="none",(default) DBG | "SATA-26-0"="none",(default) DBG | "SATA-27-0"="none",(default) DBG | "SATA-28-0"="none",(default) DBG | "SATA-29-0"="none",(default) DBG | natnet1="nat",(default) DBG | macaddress1="0800271CB672",(default) DBG | cableconnected1="on",(default) DBG | nic1="nat",(default) DBG | nictype1="82540EM",(default) DBG | nicspeed1="0",(default) DBG | mtu="0",(default) DBG | sockSnd="64",(default) DBG | sockRcv="64",(default) DBG | tcpWndSnd="64",(default) DBG | tcpWndRcv="64",(default) DBG | nic2="none",(default) DBG | nic3="none",(default) DBG | nic4="none",(default) DBG | nic5="none",(default) DBG | nic6="none",(default) DBG | nic7="none",(default) DBG | nic8="none",(default) DBG | hidpointing="ps2mouse",(default) DBG | hidkeyboard="ps2kbd",(default) DBG | uart1="off",(default) DBG | uart2="off",(default) DBG | uart3="off",(default) DBG | uart4="off",(default) DBG | lpt1="off",(default) DBG | lpt2="off",(default) DBG | audio="none",(default) DBG | clipboard="disabled",(default) DBG | draganddrop="disabled",(default) DBG | vrde="off",(default) DBG | usb="off",(default) DBG | ehci="off",(default) DBG | xhci="off",(default) DBG | SharedFolderNameMachineMapping1="c/Users",(default) DBG | SharedFolderPathMachineMapping1="\\?\c:\Users",(default) DBG | vcpenabled="off",(default) DBG | vcpscreens=0,(default) DBG | vcpfile="C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\default\default.webm",(default) DBG | vcpwidth=1024,(default) DBG | vcpheight=768,(default) DBG | vcprate=512,(default) DBG | vcpfps=25,(default) DBG | GuestMemoryBalloon=0,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list hostonlyifs,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | GUID: bc13b325-9405-44ac-b0e0-9155a7afa084,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.56.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:210e:5375:bab3:ec5f,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:0e,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | Searching for hostonly interface for IPv4: 192.168.99.1 and Mask: ffffff00,(default) DBG | Not found,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe hostonlyif create,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Interface 'VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2' was successfully created,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | 0%...10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90%...100%,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list hostonlyifs,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | GUID: 1f8bd8ea-67a0-461b-b864-74b26f9957fc,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.107.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:44ad:dae7:8c2f:bb23,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:23,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | ,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | GUID: bc13b325-9405-44ac-b0e0-9155a7afa084,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.56.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:210e:5375:bab3:ec5f,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:0e,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe hostonlyif ipconfig VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2 --ip 192.168.99.1 --netmask 255.255.255.0,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list dhcpservers,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | NetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | IP: 192.168.56.100,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | lowerIPAddress: 192.168.56.101,(default) DBG | upperIPAddress: 192.168.56.254,(default) DBG | Enabled: Yes,(default) DBG | ,(default) DBG | NetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | IP: 192.168.99.6,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | lowerIPAddress: 192.168.99.100,(default) DBG | upperIPAddress: 192.168.99.254,(default) DBG | Enabled: Yes,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | Removing orphan DHCP servers...,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list hostonlyifs,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | GUID: 1f8bd8ea-67a0-461b-b864-74b26f9957fc,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.99.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:44ad:dae7:8c2f:bb23,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:23,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | ,(default) DBG | Name: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | GUID: bc13b325-9405-44ac-b0e0-9155a7afa084,(default) DBG | DHCP: Disabled,(default) DBG | IPAddress: 192.168.56.1,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | IPV6Address: fe80:0000:0000:0000:210e:5375:bab3:ec5f,(default) DBG | IPV6NetworkMaskPrefixLength: 64,(default) DBG | HardwareAddress: 0a:00:27:00:00:0e,(default) DBG | MediumType: Ethernet,(default) DBG | Status: Up,(default) DBG | VBoxNetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | Adding/Modifying DHCP server "192.168.99.6"...,(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe list dhcpservers,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | NetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter,(default) DBG | IP: 192.168.56.100,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | lowerIPAddress: 192.168.56.101,(default) DBG | upperIPAddress: 192.168.56.254,(default) DBG | Enabled: Yes,(default) DBG | ,(default) DBG | NetworkName: HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2,(default) DBG | IP: 192.168.99.6,(default) DBG | NetworkMask: 255.255.255.0,(default) DBG | lowerIPAddress: 192.168.99.100,(default) DBG | upperIPAddress: 192.168.99.254,(default) DBG | Enabled: Yes,(default) DBG | ,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe modifyvm default --nic2 hostonly --nictype2 82540EM --nicpromisc2 deny --hostonlyadapter2 VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2 --cableconnected2 on,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe modifyvm default --natpf1 delete ssh,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | VBoxManage.exe: error: Code E_INVALIDARG (0x80070057) - One or more arguments are invalid (extended info not available),(default) DBG | VBoxManage.exe: error: Context: "RemoveRedirect(Bstr(ValueUnion.psz).raw())" at line 1767 of file VBoxManageModifyVM.cpp,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe modifyvm default --natpf1 ssh,tcp,127.0.0.1,49703,,22,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | },(default) DBG | COMMAND: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe startvm default --type headless,(default) DBG | STDOUT:,(default) DBG | {,(default) DBG | Waiting for VM "default" to power on...,(default) DBG | },(default) DBG | STDERR:,(default) DBG | {,(default) DBG | VBoxManage.exe: error: Failed to open/create the internal network 'HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2' (VERR_INTNET_FLT_IF_NOT_FOUND).,(default) DBG | VBoxManage.exe: error: Failed to attach the network LUN (VERR_INTNET_FLT_IF_NOT_FOUND),(default) DBG | VBoxManage.exe: error: Details: code E_FAIL (0x80004005), component ConsoleWrap, interface IConsole,(default) DBG | },(default) DBG | Checking vm logs: C:\Users\mjbw\.docker\machine\machines\default\default\Logs\VBox.log,Error creating machine: Error in driver during machine creation: Unable to start the VM: C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe startvm default --type headless failed:,VBoxManage.exe: error: Failed to open/create the internal network 'HostInterfaceNetworking-VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter #2' (VERR_INTNET_FLT_IF_NOT_FOUND). ,VBoxManage.exe: error: Failed to attach the network LUN (VERR_INTNET_FLT_IF_NOT_FOUND) ,VBoxManage.exe: error: Details: code E_FAIL (0x80004005), component ConsoleWrap, interface IConsole ,,Details: 00:00:05.035192 Power up failed (vrc=VERR_INTNET_FLT_IF_NOT_FOUND, rc=E_FAIL (0X80004005)),Opting out of crash reporting.,

Jak nie ma Hyper-V to się burzy "vmms.exe": executable file not found in %PATH%, a jak jest to się burzy: This computer is running Hyper-V. VirtualBox won't boot a 64bits VM when Hyper-V is activated. Either use Hyper-V as a driver, or disable the Hyper-V hypervisor..
Nie wygrasz ;)

Jakieś pomysły? :D

0

Ok, to stoję przed wybraniem podstawy pod cały projekt. Czy Ubuntu będzie ok? I apache czy nginx? Tych kontererów jest gazylion i pewnie różnią się wstępną konfiguracją, więc chyba lepiej wybrać jakiś bardziej goły i skonfigurować pod siebie, tak mi się wydaje. Jak pisałem, jestem noga z linuksa ;)

1

Docker chyba niezbyt dobrze (jeszcze) działa z Windows. Ja natomiast mam Win 10, ale w wersji Home. Toteż nie mam Hyper-V. Czyli to można doinstalować? Jeżeli nie, to ja mogę u siebie postawić dockera na wirtualnym linuxie. Obecnie pracuje własnie na vagrancie.

Tak, Ubuntu będzie jak najbardziej OK. Na serwerze mamy Ubuntu 16 LTS. Nginx zamiast Apacha oraz PHP7.

0

Wiesz. Sens tego Dockera jest taki, by każdy chętny mógł sobie postawić Coyote w 5 minut bez żadnej wiedzy na ten temat i bez względu na system operacyjny, więc odpadają rozwiązania, które działają tylko w specyficznych warunkach. Udało mi się w końcu odpalić więc jutro poczytam jak to się konfiguruje i udostępnia i zrobimy wewnętrzne alpha testy i jak będzie git, to się upubliczni dla ludzi.

0

Jedna sesja za mną. Niby już się wszystko instaluje i uruchamia, ale nginx nie serwuje żadnej strony i nie wywala żadnego błędu nawet jak sobie odpalę z palca przykład z wielu stron: docker run --name docker-nginx -p 80:80 nginx. Jutro poszperam, ale jakby ktoś miał pomysł, to wielce mi to ułatwi.

1

Postaram się samemu to ogarnąć jak będę miał chwilę.

0

Tworzenie całości od totalnego zera (bazując jedynie na oficjalnych kontenerach) spaliło na panewce, więc spróbowałem czegoś gotowego, ale i tu zderzyłem się ze ścianą: https://github.com/laradock/laradock/issues/498

0

Kolejne próby spełzają na niczym.
https://github.com/laradock/laradock kolejny gotowiec (testowałem oba branche: master i LaraDock-ToolBox, rzekomo pod Dockera dla windowsa <10) - wyjebuje się przy próbie odpalenia:

Traceback (most recent call last):
  File "<string>", line 3, in <module>
  File "compose\cli\main.py", line 65, in main
  File "compose\cli\main.py", line 117, in perform_command
  File "compose\cli\main.py", line 849, in up
  File "compose\project.py", line 372, in up
  File "compose\project.py", line 539, in warn_for_swarm_mode
  File "site-packages\docker\api\daemon.py", line 33, in info
  File "site-packages\docker\utils\decorators.py", line 47, in inner
  File "site-packages\docker\client.py", line 139, in _get
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 488, in get
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 475, in request
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 596, in send
  File "site-packages\requests\adapters.py", line 423, in send
  File "site-packages\requests\packages\urllib3\connectionpool.py", line 595, in urlopen
  File "site-packages\requests\packages\urllib3\connectionpool.py", line 363, in _make_request
  File "httplib.py", line 1057, in request
  File "httplib.py", line 1097, in _send_request
  File "httplib.py", line 1053, in endheaders
  File "httplib.py", line 897, in _send_output
  File "httplib.py", line 859, in send
  File "site-packages\docker\transport\npipeconn.py", line 31, in connect
  File "site-packages\docker\transport\npipesocket.py", line 22, in wrapped
  File "site-packages\docker\transport\npipesocket.py", line 49, in connect
pywintypes.error: (2, 'WaitNamedPipe', 'The system cannot find the file specified.')
docker-compose returned -1
0

Czyli podsumowując: docker pod Windows nie działa póki co zbyt dobrze? Tzn. na Windowsach trzeba by było użyć wirtualnego Linuxa (np. VirtualBox + Vagrant) i dopiero na nim zainstalować dockera?

1

No mi się nie udało, ale znajomi z firmy używają (zmieniłem teraz miejsce i nie mam ich pod ręką by usiąść i podziałać), więc możliwe, że PEBKAC, ale na laradocu to nie działa ze startu, czyli wg ich strony: git clone i docker-compose.. i jebs, to co powyżej. Tylko, że znajomi nie mapują folderu lokalnego (tu są problemy), mają totalnie inne narzędzia (java, nie php), więc to sporo zmienia.

Problemem jest to, że wszędzie zalecają upgrade z docker-toolbox do docker for windows, ale ten działa tylko w Win10, więc odpada jako narzędzie dla wszystkich.

Przenoszę ten wątek do Coyote licząc na odzew społeczności.

0
Marooned napisał(a):

Moją sugestią było stworzenie vagranta (albo czegoś w tym stylu), by za pomocą 2 poleceń można sobie postawić Coyote lokalnie i zacząć developować.

Jeżeli szukacie czegoś do ułatwienia dewelopmentu programistycznego, a nie devopsowego, to odradzam dockera. Używamy go w pracy i swoje spostrzeżenia napisałem w jednym wątku na forum począwszy od tego postu. Z perspektywy pisania kodu i debugowania, docker to same problemy. Jeżeli chcecie się pobawić dockerem na windowsie to najlepszą opcją jaką znam jest boot2docker. Narzędzie ma swoje problemy, ale podobno działa lepiej niż docker czysto na windowsie.

0

Czyli jednak vagrant byłby tu lepszy? Ja ostatnie kilka lat używałem vagranta w poprzedniej pracy. vagrant up i gotowe środowisko developerskie i jak widać po tym wątku, taki był mój pierwszy zamysł, póki Adam nie rzucił hasła docker, tak zachwalany ostatnimi czasy.

0

Po prostu docker rozwiązuje inne problemy niż vagrant. Musicie też zwrócić uwagę, że kontenery to wirtualizacja na innym poziomie niż ta tradycyjna znana z VirtualBoxa, docker nie abstrachuje sprzętu, nie bootujesz w nim całego OSa. Docker ułatwia bardziej devopsową część developmentu, przykładowo jeżeli zamkniesz aplikację w obraz dockerowy i przejdą Ci lokalne testy na devie, to ryzyko że coś Ci nie zadziała na produkcji jest już minimalne jako, że deplojujesz ten sam obraz - praktycznie znika problem z ukrytymi zależnościami. Łatwo też przechowywać różne wersje releasowe aplikacji przez co rollback, jeśli już coś się spieprzy, jest banalny.

Docker jest też spoko jak potrzebujesz sobie przetestować coś na szybko, na przykład chcesz zobaczyć czy Ci jakiś plugin do bazy danych zadziałą, ściągasz sobie gotowy obraz z docker huba nie zaśmiecając systemu, robisz swoje testy, po czym usuwasz obraz.

Docker jak i generalnie kontenery to taka lżejsza wirtualizacja która ma odseparować aplikacje i ich zależności od siebie, nie tworzono jej z myślą o tym, by debugować i developać kod wewnątrz kontenera.

0

@Marooned: ja od lat używam vagranta + VirtualBox. Pracuje w nim z kilkoma projektami i działa ok. Nie chciałbym jednak stawiać instancji vagranta do każdego projektu, z tego powodu o którym pisze @several - nie chce botować całego OS'a.

Docker jednak działa nieco inaczej. Te same kontenery mogę wykorzystać u siebie, podczas pracy, jak i na serwerze - czy to testowym czy produkcyjnym. Dzięki temu mam 100% pewność, że oprogramowanie na serwerze i u mnie - lokalnie - będzie to samo. Dlatego też wspomniałem o Dockerze :) W teorii wygląda to fajnie, ale prawda jest taka, że nigdy w życiu żadnego kontenera nie postawiłem, więc mogę tak sobie gadać... ;)

Brak Dockera na Windows nie jest dla mnie problemem. Postawiłbym Dockera na moim wirtualnym Linuxie, gdyż i tak nie mam Windows 10 Professional, ale wersję Home.

0

@Adam Boduch: jasne, Ty tak, ale moim założeniem było ułatwienie całej społeczności udział w rozwijaniu Coyote, stąd wymagana niezależność sprzętowo-systemowa.
Ktoś ma pomysł na usprawnienie? Klonuje repo z gita, zmienia kod i... no właśnie, wysłać pull requesta? Skąd pewność, że zmiana działa? Przydałby się test.. ale aby przetestować trzeba skonfigurować środowisko, postawić serwer, bazę danych, dodać do bazy jakieś dane testowe, etc etc.. a, to szkoda zachodu, napiszę wątek w Coyote i niech Adam to zrobi...

Stąd ta wizja, by jednym poleceniem postawić działającą wersję i przetestować swoje zmiany przed commitem/pushem.

0
Marooned napisał(a):

@Adam Boduch: jasne, Ty tak, ale moim założeniem było ułatwienie całej społeczności udział w rozwijaniu Coyote, stąd wymagana niezależność sprzętowo-systemowa.
Ktoś ma pomysł na usprawnienie? Klonuje repo z gita, zmienia kod i... no właśnie, wysłać pull requesta? Skąd pewność, że zmiana działa? Przydałby się test.. ale aby przetestować trzeba skonfigurować środowisko, postawić serwer, bazę danych, dodać do bazy jakieś dane testowe, etc etc.. a, to szkoda zachodu, napiszę wątek w Coyote i niech Adam to zrobi...

Stąd ta wizja, by jednym poleceniem postawić działającą wersję i przetestować swoje zmiany przed commitem/pushem.

Jasna sprawa. Tutaj się zgadzamy. Po prostu wydawało mi się że docker będzie prostszy od vagranta z punktu widzenia programisty :) Nie musimy stawiać wirtualnego OS'a, tylko docker ściąga nam odpowiednie kontenery. :) No ale to tyle jeżeli chodzi o teorię: jak widać po poście @several - w praktyce to różnie wygląda. Może jakiś doświadczony użytkownik pomoże uporać się z tym problemem :)

0

Nie znam się na PHP ale może odpalajcie lokalnie appke przez IDE. Jakie elementy niby trzeba konfigurować by to odpalić?
A rzeczy jak bazy danych itp. w dockerze ? Ale tylko mowa o localu.

Swoją drogą https://confluence.jetbrains.com/display/PhpStorm/Docker+Support+in+PhpStorm#DockerSupportinPhpStorm-DebuggingthePHPwebapplicationrunningintheDockercontainer

1

Hmm, albo IDE mocno poszły na przód, albo nie rozumiem powyższego posta. Poza tym, każdy ma swój ulubiony edytor, więc narzucanie IDE jest słabym pomysłem.

0
Marooned napisał(a):

Hmm, albo IDE mocno poszły na przód, albo nie rozumiem powyższego posta. Poza tym, każdy ma swój ulubiony edytor, więc narzucanie IDE jest słabym pomysłem.

To chyba taki off-topic, ale raczej nie związany z tematem tego wątku. Tak jest obsługa Dockera w Phpstorm. Tak, można debugować poprzez Phpstorm + XDebug.

0
Adam Boduch napisał(a):

Dzięki temu mam 100% pewność, że oprogramowanie na serwerze i u mnie - lokalnie - będzie to samo.

No i generalnie po to jest docker i w tym się sprawdza - w dystrybucji aplikacji. Flow developmentu wygląda mniej więcej tak

  • Piszesz i debugujesz aplikację w swoim IDE w vagrancie
  • Gdy chcesz puścić testy funkcjonalne lub manualne budujesz i go uruchamiasz
  • Testy przechodzą i wypychasz oraz do rejestru pod przykładową nazwą "awesome_feature_works_stage1"
  • Chcesz zrobić deplojment to listujesz sobie obrazy z rejestru i wybierasz co chcesz mieć na produkcji

Docker ułatwiłby scenariusz w którym @Adam Boduch wypycha jakiś ficzer a @Marooned chce mu udowodnić, że ten ficzer nie działa ;p Jeśli chodzi o zaangażowanie społeczności to docker wciąż może pomóc. Dużo łatwiej dla zaianteresowanej osoby jest ściągnąć gotowy obraz który po uruchomieniu po prostu słucha na porcie i od razu może wykonać jakieś np. testy manualne. Nie musi wtedy myśleć jak projekt zbudować, jak skonfigurować apache'a itp. Zamiast tego można to sprowadzić do docker pull 4p && docker run 4p.

Ale jeśli chodzi o pisanie kodu i debugowanie, to docker nie ułatwia niczego.

edit
Przeczytałem post wyżej. A to ciekawe, nie wiedziałem o tym ;)

0

Mi póki co trudno zrozumieć jakie są potrzeby i z czego korzystacie.

A IDE od Jetbrains to pewnie niz lepszego nie da się znaleźć ;)
W Javie nie ma problemu by odpalić sobie aplikację z IDE, z build toola w stylu Gradle/Maven w przypadku Spring Boota czy deployowac za pomoca IDE na serwer np. tomcata.
Debugowanie czegoś w kontenerze albo na wirtualce też nie jest czymś niezwykłym.

Ale i tak lokalnie wolałbym stawiać aplikację bezpośrednio z kodów niż podgrywając nowe kody na dockera albo wirtualke. Lokalnie chce miec dostęp blisko edytora.
Więc jeśli już to wrzuciłbym do dockerów wszystkie rzeczy, które muszę skonfigurować na początku i tyle + oskryptował.

PS. myslałem, że przy PHP też głównie pracuje się na linuksach.

2

Nie rozumiem czemu ten Vagrant to za mało.
Sam mam teraz taką sytuację że mam w planach zrobić VM-kę developerską, która sama się zbuduje u każdego kto ją będzie chciał (Windows, Linux).
Vagrant + VirtualBox + (Chief / Puppet / bash script) wydaje się do tego idealny, ale może czegoś nie rozumiem?

1
several napisał(a):
  • Piszesz i debugujesz aplikację w swoim IDE w vagrancie
  • Gdy chcesz puścić testy funkcjonalne lub manualne budujesz i go uruchamiasz
  • Testy przechodzą i wypychasz oraz do rejestru pod przykładową nazwą "awesome_feature_works_stage1"
  • Chcesz zrobić deplojment to listujesz sobie obrazy z rejestru i wybierasz co chcesz mieć na produkcji

Oj, to nie brzmi zbyt dobrze. A czemu tak trzeba to robić? Ja widzę to tak:

  • Kontener - np. www jest uruchomiony i współdzielony jest folder kodów źródłowych między moim windowsem a dockerem
  • Pracuje w PhpStorm, podpięty mam projekt pod katalog z Windows
  • Jakakolwiek zmiana w kodzie jest od razu widoczna po odświeżeniu adresu web:8001 w przeglądarce
  • Odpalam testy logując się do konsoli dockerowej i wykonuje polecenie z linii komend
  • Pushuje commity na github

Idzie z automatu wdrożenie na serwer testowy, gdzie robiony jest git pull (w uproszczeniu) i zmiany są widoczne na serwerze testowym. Nie da się tak?

0

@Adam Boduch: Aaa czyli chciałbyś użyć kontenera jako takie proxy, żeby nie trzeba było instalować całego linuxa. No spoko da się (w softwarze wszystko się da), ale odpuściłbym próby logowania się do kontenera (instalowaliśmy ssh w dockerze - oołł maj gasz newerrr mooorree). Prędzej użyłbym docker exec albo docker run. Może przez to, że docker trochę zalazł mi za skórę nie jestem jednak przekonany do takiego scenariusza. Z mojego doświadczenia docker ułatwiał testowanie i dystrybucję a podczas dewelopmentu dodawał problemy.

0

No dobra. Jest tu ktoś z Windowsem 7 (48% rynku wg jakichś tam danych) i mógłby spróbować postawić https://github.com/laradock/laradock ?
Zrobiłem wg ich instrukcji:
1 - Clone Laradock inside your PHP project:

git clone https://github.com/Laradock/laradock.git

2 - Enter the laradock folder and run this command:

docker-compose up -d nginx mysql redis beanstalkd

i poległ [error log strona wcześniej]

0

Wynik u mnie ten sam:

f:\DockerVMs\laradock>docker-compose up -d nginx mysql redis beanstalkd
Traceback (most recent call last):
  File "<string>", line 3, in <module>
  File "compose\cli\main.py", line 65, in main
  File "compose\cli\main.py", line 117, in perform_command
  File "compose\cli\main.py", line 849, in up
  File "compose\project.py", line 372, in up
  File "compose\project.py", line 539, in warn_for_swarm_mode
  File "site-packages\docker\api\daemon.py", line 33, in info
  File "site-packages\docker\utils\decorators.py", line 47, in inner
  File "site-packages\docker\client.py", line 139, in _get
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 488, in get
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 475, in request
  File "site-packages\requests\sessions.py", line 596, in send
  File "site-packages\requests\adapters.py", line 423, in send
  File "site-packages\requests\packages\urllib3\connectionpool.py", line 595, in
 urlopen
  File "site-packages\requests\packages\urllib3\connectionpool.py", line 363, in
 _make_request
  File "httplib.py", line 1057, in request
  File "httplib.py", line 1097, in _send_request
  File "httplib.py", line 1053, in endheaders
  File "httplib.py", line 897, in _send_output
  File "httplib.py", line 859, in send
  File "site-packages\docker\transport\npipeconn.py", line 31, in connect
  File "site-packages\docker\transport\npipesocket.py", line 22, in wrapped
  File "site-packages\docker\transport\npipesocket.py", line 49, in connect
pywintypes.error: (2, 'WaitNamedPipe', 'Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clone
go pliku.')
docker-compose returned -1

Wersje oprogramowania:

f:\DockerVMs\laradock>docker --version
Docker version 1.12.6, build 78d1802

f:\DockerVMs\laradock>docker-compose --version
docker-compose version 1.9.0, build 2585387

f:\DockerVMs\laradock>python --version
Python 2.7.10

f:\DockerVMs\laradock>git --version
git version 1.9.5.msysgit.0

Prawdopodobnie ten skrypt dla docker-compose jest jakiś niepełny, wymaga ręcznej konfiguracji lub zakładania jakichś plików.
Ewidentnie brakuje jakiegoś named pipe'a.

Znaleziony tutorial (nie obejrzałem do końca): http://webmastertips.info/run-laravel-on-docker-using-laradock-v2-2/

Edit: uwaga - "docker ps" pokazuje ten sam błąd. "docker-machine ls" powinno chyba coś pokazywać, u mnie nic (tylko nagłówek listy). Wniosek z tego że chyba nie działa mi domyślny obraz ("default"). Idąc tym tropem podałem:

f:\DockerVMs\laradock>docker-machine rm default

About to remove default
Are you sure? (y/n): y
Error removing host "default": Host does not exist: "default"

f:\DockerVMs\laradock>docker-machine create --driver virtualbox default

Creating CA: C:\Users\Piotrek\.docker\machine\certs\ca.pem
Creating client certificate: C:\Users\Piotrek\.docker\machine\certs\cert.pem
Running pre-create checks...
(default) Default Boot2Docker ISO is out-of-date, downloading the latest release
...
(default) Latest release for github.com/boot2docker/boot2docker is v1.13.0
(default) Downloading C:\Users\Piotrek\.docker\machine\cache\boot2docker.iso fro
m https://github.com/boot2docker/boot2docker/releases/download/v1.13.0/boot2dock
er.iso...


I coś tam ściąga...

Edit: odbudował sobie ten image ale wynik ten sam, trzeba by dalej iść tropem ostatniego komunikatu:

Creating machine...
(default) Copying C:\Users\Piotrek\.docker\machine\cache\boot2docker.iso to C:\U
sers\Piotrek\.docker\machine\machines\default\boot2docker.iso...
(default) Creating VirtualBox VM...
(default) Creating SSH key...
(default) Starting the VM...
(default) Check network to re-create if needed...
(default) Windows might ask for the permission to create a network adapter. Some
times, such confirmation window is minimized in the taskbar.
(default) Found a new host-only adapter: "VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter
#2"
(default) Windows might ask for the permission to configure a network adapter. S
ometimes, such confirmation window is minimized in the taskbar.
(default) Windows might ask for the permission to configure a dhcp server. Somet
imes, such confirmation window is minimized in the taskbar.
(default) Waiting for an IP...
(default) The host-only adapter is corrupted. Let's stop the VM, fix the host-on
ly adapter and restart the VM
(default) Windows might ask for the permission to configure a network adapter. S
ometimes, such confirmation window is minimized in the taskbar.
(default) Waiting for an IP...
Waiting for machine to be running, this may take a few minutes...
Detecting operating system of created instance...
Waiting for SSH to be available...
Detecting the provisioner...
Provisioning with boot2docker...
Copying certs to the local machine directory...
Copying certs to the remote machine...
Setting Docker configuration on the remote daemon...
Checking connection to Docker...
Docker is up and running!
To see how to connect your Docker Client to the Docker Engine running on this vi
rtual machine, run: docker-machine env default

f:\DockerVMs\laradock>docker ps

An error occurred trying to connect: Get http://%2F%2F.%2Fpipe%2Fdocker_engine/v
1.24/containers/json: open //./pipe/docker_engine: Nie mona odnale okreonego pli
ku.

Edit: "docker ps" nie działa, ale "docker-machine ls" już teraz tak:

f:\DockerVMs\laradock>docker-machine ls
NAME      ACTIVE   DRIVER       STATE     URL                         SWARM   DOCKER    ERRORS
default   -        virtualbox   Running   tcp://192.168.99.100:2376           v1.13.0

Czyli hasło do googlowania dalej:

An error occurred trying to connect: Get http://%2F%2F.%2Fpipe%2Fdocker_engine/v
1.24/containers/json: open //./pipe/docker_engine: Nie mona odnale okreonego pliku.

Idę na film :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1